maart 31, 2018
We hebben ‘m gekocht! Ons huis op wielen, onze RV, onze kidsproof-camper. Man, wat een zoektocht. Bijna net zo erg als de zoektocht naar een huis, maar wat zijn we er blij mee. We gaan hier een paar heel mooie maanden in beleven. Wil jij ook graag een kindvriendelijke camper kopen en heb je, net als wij in het begin, geen idee waar je op moet letten? Dan zou dit zomaar een handig blog voor je kunnen zijn.
Ik las ergens dat de aanschaf van je camper nooit die van je ideale camper is, dat is altijd de volgende die je koopt. Dat geloof ik gelijk, maar we kunnen er wel een behoorlijk eind bij in de buurt komen lijkt me. En dus hebben wij eerst op een rijtje gezet wat we belangrijk vinden. Zonder ook maar enige kennis van campers of laat staan van de techniek te hebben. Wat willen we perse hebben, waar moeten we op letten? We maakten dit handige overzicht:
Wij zijn met z’n vieren, maar we willen niet iedere avond de zithoek moeten verbouwen tot een tweepersoonsbed. En ik zie het ook nog niet helemaal gebeuren dan Fynn en Robyn samen in één bed liggen. Een kleuter en een baby in hetzelfde bed gaat de nachtrust niet ten goede komen denk ik. Ik geloof dat we dan na een aantal nachten met gierende banden rechtsomkeert maken. En dus zoeken we een camper met vier vaste bedden, waarvan twee in een stapelbed. Check!
Bedenk van te voren wat je belangrijk vindt. Naast het aantal slaapplaatsen vonden wij het belangrijk dat we ook echt kunnen leven in de camper. We dromen over een reis naar de noordkaap, dat zal niet altijd buitenleven zijn en dus moet het binnen ruim genoeg zijn. Wil je kunnen koken? Hoe belangrijk is een toilet en een douche voor jou en je gezin?
Fynn is zindelijk, maar ik zit er eigenlijk niet op te wachten om midden in de nacht naar het toiletgebouw te rennen met een slaperige kleuter. Ja, een toilet is een must voor ons. En wat dacht je van een televisie? Of bedenk of je fietsen mee wilt nemen en of er dus een goede fietsendrager op de camper kan? Wil je campingstoelen en -tafel, maar ook kinderfietsje, zandbakkenspullen etc. kwijt kunnen in de garage van de camper? Ja ja, een camper heeft een garage… Althans, dan moet je er dus wel een kopen met een garage.
We willen onze camper kunnen besturen met het rijbewijs dat we hebben, gewoon een B-rijbewijs. Dat dat niet altijd kan of mag wist ik niet, we hadden er niet echt bij stil gestaan. Zo kwamen we hele toffe Mercedes camperbussen tegen, maar door het gewicht van deze oudere bussen mag je ze alleen besturen met een C-rijbewijs. Je mag campers tot 3500 kilo besturen met een B-rijbewijs. Denk daarbij ook aan alles wat nog mee moet in je camper: je gezin (je kunt ook besluiten die thuis te laten 😉 ), fietsen, volle brandstof- en watertanks en de bagage. De toffe Mercedesbus werd het dus niet. Helaas!
Ik ben een gevoelsmens, Henk is van de feitjes. Probeer dat maar eens samen te laten gaan. Tot we een camper tegenkwamen op Marktplaats waar mijn gevoel gelijk goed bij was. Reageren op de advertentie zorgde voor nog meer gevoel bij deze camper. Het gezin waar de camper van is heeft exact gedaan wat wij gaan doen. Een droom nagejaagd. Met twee kids op roadtrip door Europa. De kinderen hebben dezelfde leeftijd, het voelde gewoon goed. Maar dan moet de camper wel ook nog “even” in goede staat zijn. De camper is uit 2005 en heeft 71.000 km gereden. Kijk, dat zijn dan weer feitjes waar Henk wat mee kan. Toen we gingen kijken bleken netjes alle (onderhouds)boekjes en bonnetjes aanwezig. Alles netjes bijgehouden en onderhouden.
Wij hadden een te gekke camper op het oog, maar deze bleek op het dak ooit lekkage gehad te hebben en dit was opnieuw gelijmd. Op het dak zag je nog de groene randen van waar het water bleef staan als het eens flink geregend had. Nee, dat voelde ineens een stuk minder lekker. En dan kan er gezegd worden dat het netjes gelijmd is en het nieuwe dak niet meer lekt, maar daar kom je toch pas achter na een flinke regenbui. Informeer ook naar waar de camper gestald wordt, heeft deze altijd buiten gestaan of was de stalling overdekt?
Vochtplekken kun je herkennen aan schimmel of vieze vlekken, maar je ruikt het vaak ook wel. Ruikt je camper een beetje muf of juist heel erg naar luchtverfrisser, dan niet doen. Grote kans dat er een vochtprobleem is.
Net als bij het zien of ruiken van de vochtplekken hoef je geen verstand van techniek te hebben om wel een aantal dingen te kunnen controleren. Loop een rondje (of twee) om de camper heen. Zie je beschadigingen? Dichten de kitnaden nog goed? Zie je roestplekjes? Die hoeven niet eens groot te zijn, maar zie je ze aan de buitenkant, dan zit vaak ook op andere plekken roest. Kijk ook eens naar de banden, hebben die nog voldoende profiel. Nieuwe banden zijn niet goedkoop, dus het is zonde als je eerste uitgave na aanschaf van je camper vier nieuwe banden zijn.
Heb je het zelf niet, zorg dan dat een ander het heeft. Dat is eigenlijk net als met het kopen van een huis. Je kunt er zelf helemaal verliefd op zijn, maar een objectieve blik is toch wel erg fijn. Zie je dingen over het hoofd? Wij vonden op de website van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) een handig overzicht met kooptips. En wat eigenlijk ook heel belangrijk is, zeker bij campers die al wat ouder zijn en meer kilometers gemaakt hebben, is een aankoopkeuring.
Het is niet goedkoop, je betaalt al gauw 500 euro, maar dan heb je wel zekerheid. Wij zijn ook mee geweest naar de APK die nog gepland stond. Een APK keuring zegt niet zoveel over de staat van de camper, maar je kunt bijvoorbeeld wel zelf eens onder de camper kijken, hoe ziet die eruit? Of vraag eens aan de monteur wanneer de distributieriem vervangen moet worden. Onze camper komt met gemak door de keuring en kan er weer een paar jaar tegenaan.
Ook Fynn keurt ‘m goed, ik tel op de foto’s volgens mij 4x een duim. 😉 We hebben er zin in! Aftellen…
Vind je niet de camper die aan je wensen en eisen voldoet? Dan kun je ‘m nog altijd zelf bouwen. Net als Jantine deed. Zij bouwde samen met haar vriend een bestelbus om tot camperbus. En, het resultaat mag er wezen. Als ik tijd en niet twee linker handen had, dan had ik me er ook aan gewaagd. 😉
En als je dan je camper met zorg en liefde hebt aangeschaft, zorg dan dat je ‘m goed verzekert. Bijvoorbeeld met de NKC Camperverzekering. Hebben wij ook gedaan en het bleek een van de betere en goedkopere verzekeringen te zijn.
Liever niet zelf kopen of bouwen? Ik run met veel liefde en passie mijn eigen reistoko en kan je hiermee helpen. Ik heb met verschillende aanbieders goede contractafspraken. Mijn persoonlijke tips en service krijg je er gratis bij. Stuur me even een berichtje en kan kijken we samen wat ik voor jullie kan betekenen. Ook voor campers huren buiten Europa heb ik diverse contacten.
Wil je onze camperavonturen volgen? Dat kan!
Draadnagelweg 6,
3525BV Utrecht
Tel: 06 - 45 02 94 57
nynke@reismetkinderen.nl
KVK: 72667133
Hi Nynke,
Wat een leuk artikel! Wij hebben precies dezelfde plannen, een camperreis maken met twee jonge kinderen, alleen dan in de lente/ zomer 2019. Ik wilde me een beetje gaan oriënteren op campers voor deze trip, dus dit artikel is zeer welkom.
Ik vraag me nog af; op welke websites hebben jullie gezocht naar campers? En mag ik vragen wat je ongeveer betaalt voor een dergelijke camper als jullie hebben? Deze lijkt namelijk helemaal top! Of verkopen jullie hem toevallig na de zomer weer en kan ik me inschrijven hiervoor haha ? Dat zou helemaal mooi zijn 🙂
Ik hoor graag van je.
groetjes,
Jacqueline
Hoi Jacqueline, wat leuk!
Willen jullie ook langer weg? Wij hebben heel veel gestruind over Marktplaats, we zijn bij leukstecampers.nl geweest en hebben ons vergaapt aan de Mercedesbussen van Toffecampers.nl. Uiteindelijk hebben we onze camper van een particulier gekocht op Marktplaats. Bewust gekozen voor eentje die niet heel oud is en maar weinig kilometers heeft, inderdaad met het idee ‘m weer te kunnen verkopen. We betaalden 26.000 euro, maar je hebt ze ook wel goedkoper. Je levert dan in op kilometerstand of bouwjaar. Of we ‘m ook echt weer verkopen weet ik nog niet, misschien bevalt het wel zo goed dat we ‘m lekker houden. haha
Succes met de voorbereidingen!
Groetjes Nynke
Hi,
Dankjewel voor je reactie.
Wij willen graag zo’n 4 maanden op pad; naar Italië, Albanië, Kroatië, Slovenië en weer naar huis denken we nu. Dat wordt komende tijd marktplaats in de gaten houden :).
Jullie veel plezier deze lente/zomer ben ik aan?!
Groetjes Jacqueline
Mooi rondje Jacqueline! Dan kun je vast onze tips in de gaten houden voor het eerste deel. 🙂 We gaan 10 mei rijden… wordt vervolgd!
Wat leuk om lezen. Wij dromen ook van een aankoop, wie weet volgend jaar. Dit jaar waarschijnlijk eentje kort huren om al eens te testen. Momenteel met eentje van 14mnd, maar er is er ook nog eentje op komst. Hoe doen jullie dat met autostoelen? Waarop let je dan best? En met eetstoelen? Ik vermoed dat jullie kleuter al in een gewone stoel kan, maar wat met de kleinste? Heel veel plezier nog met het reizen!
Wat leuk Dorien! Mooie plannen. We hebben een camper met treinzit, daar passen twee autostoeltjes naast elkaar. Ze zitten gewoon met een driepuntsgordel vast, dus verder geen bijzonderheden. Het zijn dezelfde stoeltjes als die we thuis gebruiken. Voor Robyn (11 maanden) hebben we de ikea kinderstoel mee. Gewoon zo’n simpel ding. Dat is het voordeel van een camper, er kan een hoop mee. Fynn van 4,5 jaar heeft een gewone stoel, maar kindermodel. Hoog genoeg om te kunnen aanschuiven aan de campingtafel.
Heb je meer vragen, laat het me gerust weten! Veel plezier met de voorbereidingen en succes met je zwangerschap. Lekker van genieten!
Hoera! Van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe huisje op wielen. Het is zo fijn in een camper, ik ben fan!
Ik wens jullie heel veel plezier met elkaar en mooie bestemmingen!