november 26, 2016
Eindeloze rijstvelden, waar mannen en vrouwen tot hun knieën in het water en de modder staan om de rijstplanten in keurige rijtjes te planten. Kneuterige huisjes, waar iedere dag de was buiten hangt of ligt te drogen op het struikgewas. En waar kippen, geiten en honden gemoedelijk langs elkaar heen scharrelen. Langs palm- en bananenbomen en over ijzeren bruggen op grote hoogte.
Binnen in de trein een handje vol andere toeristen, maar vooral locals. Er wordt wat gekletst en geslapen. De stewardessen en stewards komen geregeld langs met eten en snacks. En dit alles onder, als het geluid het überhaupt doet, luid kabaal van de tv met daarop de One Direction marathon, een slechte Japanse actiefilm of een compilatie van Mr. Bean. Je kunt het slechter treffen… Dit is reizen met de trein door Java!
Java is groot, van west naar oost is het eiland zo’n 1000 km lang. En daarom leent Java zich uitstekend om met de trein te reizen. Tussen de hoofdstad Jakarta en Surabaya in het oosten ligt een uitgebreid sporennetwerk. Met een gangetje van zo’n 60 km per uur trekt het Javaanse leven aan je voorbij. En zeker met kinderen is het een fijne en veilige manier van reizen. Ze kunnen een beetje heen en weer lopen, een spelletje doen of lekker naar buiten kijken.
Zelf vond ik de rit tussen Bandung en Yogyakarta het mooist. Het spoor ligt wat hoger waardoor je tot in de verte de rijstvelden ziet liggen. De rit duurt zo’n zeven uur. Dat is lang ja, zeker met kinderen. Maar je zult geen spijt krijgen. Je vermaakt je best. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het traject op te splitsen, wat dat betreft zijn er genoeg stops onderweg. Het traject brengt je langs bergen en vulkanen, over rivieren en letterlijk dwars door Javaanse dorpjes. Wij hebben de eerste uren alleen maar ademloos naar buiten gekeken, wat een uitzichten! Foto’s maken is overigens wel lastig, want de ramen zijn vaak bedekt met een zonwerend folie. Wel kun je altijd even op zoek naar een raam of deur die wat openstaat, in het halletje bij de toiletten bijvoorbeeld.
De treinen in Indonesië kennen drie verschillende klasses:
Ekonomi oftewel Economy klasse
Back to basic, tussen de locals. Houten banken, vaak met drie paar billen op een rij. Weinig beenruimte. Inmiddels ook in deze klasse wel airco, maar verwacht niet dat deze het altijd doet. Voor korte stukjes prima, maar reis je langer dan zou ik zelf voor iets meer comfort gaan.
Bisnis oftewel Business klasse
Een beetje tussen de economy en de exclusive klasse in. Voor budgetreizigers en voor degene die het leuk vindt om wat meer contact met de lokale bevolking te hebben is dit een prima optie. Je zit namelijk vaak met z’n vieren tegenover elkaar. Je zit daarentegen meestal wel op leren banken en er is airco aanwezig.
Eksekutif oftewel Exclusive klasse
Dit is de duurste klasse, maar vergelijkbaar met de betere tweede klas in de treinen in Nederland. Comfortabele stoelen met een klein kussentje, voldoende beenruimte, stopcontact, airco en de bekende ‘koffie-thee-gevuldekoeken’ service, maar dan met rijst natuurlijk. En snacks 😉 Wij kozen steeds voor deze klasse, de ritten zijn vaak lang en dan is het fijn dat je comfortabel zit. Zeker wanneer je met kinderen (op schoot) reist. De stoelen kunnen worden gedraaid en staan altijd in de rijrichting, maar je kunt er dus ook een gezellige vierzitter van maken.
Je kunt natuurlijk een paar dagen van tevoren naar het treinstation gaan en daar je kaartje kopen. Maar als je geen zin hebt in die extra rit heen en weer kun je je kaartje ook gemakkelijk online kopen. Dit kan meestal tot een of twee dagen voor vertrek. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je reist, want er zijn altijd een aantal plaatsen in de ‘aanbieding’.
Kies je voor online, zoals wij, dan beland je op de site van Kereta-Api, de Javaanse NS. De website is in het Indonesisch, maar spreekt eigenlijk voor zich. Betalen kan echter niet online, daarvoor heb je een Indonesische bankrekening en creditcard nodig. Hoe online boeken in zijn werk gaat? Ik heb het in tien simpele stappen voor je uitgewerkt. Ingewikkeld? Nee, je moet het alleen een keer gedaan hebben.
Eenmaal op het station kun je ervoor kiezen je bagage naar je stoel te laten brengen. Deze dragers die zich gewillig aanbieden en duidelijk herkenbaar zijn nemen gerust ieder een tas voor hun rekening, waardoor onze bagage de eerste keer voor ruim 5 euro naar onze plek in de trein gebracht werd. Dat deden we de tweede keer natuurlijk anders. Je betaalt deze mannen maximaal 20.000 rupiah per persoon maar dat verschilt per station. Wij reisden met (heel) veel bagage en op diverse stations stonden bordjes met daarop de maximale omvang voor bagage, maar we zijn hier geen enkele keer op aangesproken. Elke keer mocht al onze bagage zonder extra kosten mee. Meestal konden we ook alles gemakkelijk kwijt boven ons hoofd. Behalve de grote backpack, die moest een enkele keer op de grond of achter een rij stoelen maar ook dat was geen probleem.
Het is het vervolgens moeilijk om in de verkeerde trein te stappen. Aan alle kanten word je geholpen en je moet eerst door een officiële controle waarbij je ook je paspoort moet laten zien. Daar wordt verteld op welk spoor je moet zijn. Kijk wel goed in welk treinstel je zit want er zijn per klasse meerdere treinstellen met ieder een eigen nummer. Je stoelnummer staat op je ticket dus als je in het goede treinstel zit kan het niet meer misgaan. Naast de catering in de luxere klassen is er ook altijd wel een restauratierijtuig waar je wat te eten of drinken kan kopen. En de treinen (en meestal ook de WC’s) worden tijdens de rit redelijk goed schoon gehouden. Dat was in ieder geval in de Eksekutif klasse het geval. Ga lekker zitten en geniet!
Semoga perjalanan anda menyenangkan! Oftewel; goede reis!
Wil je meer weten over reizen met de trein door Java? Of onze reisverslagen over de treinreis door Java lezen? Neem gerust even contact op.
Draadnagelweg 6,
3525BV Utrecht
Tel: 06 - 45 02 94 57
nynke@reismetkinderen.nl
KVK: 72667133
Goedeavond!
ik ga in juli naar java en wil gaan reizen met de trein alleen heb ik de vraag of het een probleem is als je een koffer type samsonite mee neemt en of je die uberhaupt kwijt kunt in de trein?
ik wacht jullie antwoord af.
groetjes milayo zijp
Hi Milayo, er zijn in de treincoupes geen bagageruimtes. Dus een Samsonite koffer wordt wel een probleem denk ik. Wat je kunt doen is een reisslot meenemen, dan kun je ‘m in het halletje of tussenstuk aan een paal vastmaken bijvoorbeeld. Zou je niet sowieso een backpack meenemen als je met het openbaar vervoer wilt gaan reizen? Echt makkelijk rijden doe je met je koffer op Java niet namelijk. En dan is tillen wel zwaar… Heel fijne reis gewenst!
Hallo,
als ik via https://tiket.kereta-api.co.id/ een treinkaartje probeer te kopen (met als betaaloptie “ATM”) geeft de mail die je dan met het boekingsnummer ontvangt aan dat het bedrag binnen 6 uur betaald moet worden, oftewel dezelfde dag nog. Zijn jullie daar ook tegenaan gelopen? Zo ja, dan kun je dus vooraf geen reinkaartjes vanuit Nederland via deze site bestellen.
Alvast dank voor je antwoord!
Hoi Rob, goede vraag… hoe zat het ook alweer? Je kunt je treinkaartjes (nog) niet betalen met creditcard of bankoverschrijving. Je doet dat dus altijd ter plaatse, betalen deden wij meestal bij de supermarkt, maar het kan inderdaad ook bij een pinautomaat (ATM). Omdat wij op de bonnefooi reisden kochten wij treinkaartjes nooit ver van te voren, vaak kon dat ook niet. Ik raad je daarom aan het ter plaatse te doen. Heb je daar wat aan? Veel plezier op Java!
als je naar Java reist. stop alsjeblieft bij mijn huis.