Nog twee weken… twee weken! We zijn druk met de voorbereidingen en lopen (volgens mij) op schema. Wanneer je langer op reis gaat is een deel van de voorbereidingen natuurlijk gewoon hetzelfde als wanneer je op een gewone vakantie gaat, maar er zijn ook een aantal extra aandachtspunten kwamen wij achter. Check, check, dubbel check!Checklist wereldreis met kinderen
Ik ben niet zo van het plannen, maar ik moet zeggen dat ik mezelf positief verras de laatste weken. Geen stress so far, maar wel echt een grote dosis gezonde spanning. Dat wordt vooral gevoed door iedereen die vraagt: “zijn jullie er al helemaal klaar voor?” Ja ik denk ‘t wel. Of niet? Zien we iets over het hoofd? Ik geloof dat we de belangrijkste zaken wel hebben geregeld en mochten we iets vergeten zijn dan regelen we dat ter plekke of kopen het daar. Toch? Ik vertel je graag wat echt praktisch en fijn is om vooraf te regelen. Zaken waar wij niet een, twee, drie aan dachten.
Checklist wereldreis met kinderen
- Natuurlijk kijk je of je paspoort nog lang genoeg geldig is, dat verschilt namelijk per land. In sommige landen moet je paspoort namelijk nog zes maanden geldig zijn na vertrek uit het land. De ene keer zes maanden na aankomst, soms zes maanden na vertrek. Vertrouwde kost natuurlijk voor de doorgewinterde reiziger maar let op. Check niet alleen of jouw paspoort nog geldig is, maar bekijk ook het paspoort van je kids. Het paspoort van kinderen onder de 18 jaar is namelijk ‘maar’ 5 jaar geldig, je eigen paspoort 10 jaar.
- En check niet alleen de geldigheid van je paspoort, maar ook die van je rijbewijs, je creditcard en je bankpassen. Mijn creditcard is geldig tot in mei, dan zijn we nog niet eens halverwege onze reis. Gelukkig zag ik het op tijd en kon ik tijdig een nieuwe aanvragen. En denk eventueel aan een internationaal rijbewijs. Als je het mij vraagt onwijze geldklopperij van de ANWB (we hebben er al een aantal versleten omdat ze maar één jaar geldig zijn) maar in sommige landen wordt er wel om gevraagd.
- Zet je bankpas op ‘betalen wereldwijd‘. Standaard kun je met je bankpas alleen betalen binnen Europa. Ga je verder, dan moet je dat aanpassen. Dat gaat gemakkelijk online hoor, maar je moet het wel even doen. Anders sta je op de luchthaven om je eerste Rupiah te pinnen voor de taxi (incl. bagage en vermoeid kind) en weigert je pas. Je kan het (bij de Rabobank) zelfs per continent en voor een bepaalde periode doen, zodat het automatisch weer wordt beëindigd. Handig!
- Wanneer je langer op reis gaat blijf je vaak ook langer in een land dan wanneer je drie weken vakantie hebt. Bekijk dus of dat mag en of er andere visumregels zijn. Zo is voor Indonesië een visum voor 30 dagen gratis (op een aantal luchthavens) te verkrijgen. Blijf je langer? Dan is dat het makkelijkst en goedkoopst om vooraf in Den Haag al te regelen. Dat bespaart je flink wat wachturen bij immigratiekantoren in het land zelf. Onze planning wat dit betreft was dus niet zo heel best, ik vertel je later hoe het immigratiekantoren-avontuur ons afgaat…
- Bedenk ook op tijd wat je nog aan kleding en schoenen nodig hebt. Voor Fynn willen we bijvoorbeeld waterschoenen mee, maar waar koop je die hartje winter? Online inderdaad. Bestel dus op tijd, want niet alles wordt altijd de volgende dag bezorgd! Dat geldt overigens ook voor buitenlandse valuta die besteld moet worden omdat de banken tegenwoordig niet meer alles (zeg maar gerust niets) op voorraad hebben. Leuk ook voor de voorpret die buitenlandse valuta en volgende week zijn we ineens miljonair als we onze Rupiahs ophalen! Een voorraadje Dollars is in Azië ook altijd handig.
- Ga je langer op reis dan is het handig om voor je kinderen een internationaal uittreksel van het geboortebewijs te halen. Daarop staat in zeven talen dat het echt jullie kind is. In veel landen doen ze er niet zo moeilijk over, maar omdat je kinderen tegenwoordig niet meer bij jou in je paspoort staan (maar een eigen paspoort hebben) kan het voor de douaniers onduidelijk zijn of het jouw kids zijn. Voor hetzelfde geld denken ze dat er een kindontvoering aan de gang is. Neem het zekere voor het onzekere, je vraagt ‘m gemakkelijk aan bij de gemeente waar je kind(eren) geboren is. Ja, als je kinderen hebt die geboren zijn in verschillende gemeenten, dan moet je dus bij iedere gemeente afzonderlijk het formulier aanvragen. Gelukkig kan het in Utrecht online en sturen ze het naar je op, maar dat is dus niet bij iedere gemeente zo. Lees hierover meer op de website van de Rijksoverheid.
- Zorg dat je reisverzekering geregeld is! En hou in de gaten of je volledige reisduur gedekt is. Eerder scheef ik al een blog over onze reisverzekering. Maar niet alleen je reisverzekering is van belang. Meld ook bij je woonhuis- en inboedelverzekeraar dat je huis leeg staat of verhuurd wordt. En officieel moet je de hypotheekverstrekker ook informeren.
- Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Maar wat als je voor 1 maart nog belastingaangifte wilt doen? Helaas, voor 1 maart is het aangifteprogramma niet beschikbaar. Dus dan maar vanuit het buitenland aangifte doen. Wij krijgen geld terug en dan is het op reis altijd handig, zo’n zakcentje van de belastingdienst. Denk er dus wel aan de belangrijkste informatie hiervoor naar jezelf te mailen. En denk aan je DigiD. Of je vraagt tijdig uitstel aan voor aangifte maar dat doen wij dus niet want er komt nog geld onze kant op (als het goed is). En uitstel krijg je tot maximaal 1 september en dat is voor ons ook niet toereikend.
- Uiteraard let je goed op je belangrijke papieren maar diefstal of verlies is natuurlijk altijd mogelijk. Maak daarom een scan van de belangrijkste documenten en mail deze naar jezelf. In Azië kan je in een aantal landen bijvoorbeeld met een kopie van je paspoort op een (binnenlandse) vlucht stappen. Handig als je naar een grote stad moet voor nieuwe documenten. Henk heeft het zelf meegemaakt in Thailand en toen waren die kopieën reuzehandig. Neem ook een aantal hardcopy’s mee om af te geven bij je accommodatie of als je een visum aanvraagt ter plaatse. Een setje pasfoto’s is hiervoor ook makkelijk om bij je te hebben.
- Last but not least. Hoe laat je je huis achter? Begin echt op tijd met het uitruimen/ opruimen/ schoonmaken van je huis. Ieder weekend en iedere paar uur dat Henk of ik thuis zijn en Fynn slaapt (niet geheel onbelangrijk, anders kan ik weer opnieuw beginnen) doen we iets. Heb je weleens gekeken wat voor een onzinnige en onbruikbare zooi, ja zo kan ik ‘t wel noemen, er in je keukenla ligt? Moet je eens doen. Wij krijgen huurders in ons huis, dus ik wil dat het netjes is. Maar ook als je je huis leeg achterlaat is het handig een en ander te hebben opgeruimd. Kun je gelijk wat extra spaargeld verdienen door onnodige dingen op marktplaats te zetten.
En, wat denk jij? Zijn we er klaar voor? Hoe we onze eerste week ervaren lees je in dit blog: Sri Lanka met peuter.
Jeetje Nyn wat lees ik allemaal…. Is dit echt Nynke die hier allemaal aangedacht heeft hihihihi
Te goed!!! Zelfs je belastingaangifte.
Ik weet zeker jullie zijn er klaar voor
Nou Elin, ik moet eerlijk zeggen dat die belastingaangifte bij Henk vandaan komt… Haha betrapt!
HAHha jaaa dat visum. Ooit zes weken op Bali geweest en het voornemen was om tussendoor ‘even’ het land uit te gaan. Nee dus en uiteindelijk dik mogen betalen bij de douane 😉
Hele lijst van zaken trouwens nog die geregeld mogen worden.
Hoi Nynke, nog op reis? Wij vertrekken voor (slechts) 3 maanden naar zuid oost azie met onze zoontjes van bijna 2 en 4. Hebben jullie Fynn ook in laten enten en hoe doe je dat met malariatabletten?
Dank voor je reactie.
Groet,
Vincent,
Heerlijk Vincent! Lekker 3 maanden weg! Fynn had een hoop inentingen al vanuit het Rijksvaccinatie programma, alleen hepatitis A heeft ie speciaal voor op reis nog gekregen. Via thuisvaccinaties hebben we dat gedaan, komen ze gewoon bij je thuis. Malariatabletten was voor onze reis niet nodig, zou ik zelf ook niet snel doen met jonge kids. Voor Flores was het eventueel nodig geweest, daar hebben we inderdaad een “gokje” genomen door geen tabletten te slikken. Ook omdat we er maar ruim een week waren. Ik zou je laten informeren door een medische instantie, zij weten ook wat wel en niet kan met kinderen. Fijne reis!