september 6, 2015
Tijdens mijn werk bij RiksjaKids heb ik bijna dagelijks te maken met gezinnen die op reis gaan. Vaak een eerste verre reis met het gezin. En ik merk dat papa en mama dan ineens veel meer vragen of onzekerheden hebben dan “vroeger”, toen ze nog met z’n tweeën gingen backpacken. En dat is ook helemaal niet gek. Reizen met kinderen is ook best (een beetje) spannend. Met een team van reislustige moeders om me heen en dus de do’s & don’t uit eerste hand deel ik graag de tips. Deze keer over snorkelen met kinderen.
Bounty strandjes, heldere blauwe zee, kleurrijke vissen… Tja, die wil je van dichtbij bekijken. Echt snorkelen is leuk voor kinderen vanaf een jaar of zes. En dan ook alleen als ze kunnen zwemmen. Maar ook jongere kinderen vinden het vaak schitterend om door een duikbril de onderwater wereld te bewonderen. Vanaf een jaar of vier kunnen kinderen al met duikbril op in het water liggen. Wat heb je nodig? snorkel, duikbril en flippers. En oh ja, wat handige tips.
Dat klinkt een beetje gek misschien, maar ook als je prima kan zwemmen is een zwemvest fijn om te blijven drijven. Zo hoeven ze geen moeite te doen om boven te blijven en kunnen ze lekker dobberen. Je hebt ook opblaasbare buizen (van die slangen), die bieden ook veel steun om te blijven drijven.
Een tip die niet alleen voor kinderen fijn is, maar ook voor jezelf. Op het water, zeker als dat zout water is, verbrand je veel sneller. Je rug is in de volle zon en voor je het weet vuurrood. Een speciaal uv-shirt beschermt het beste en is vaak van hetzelfde materiaal als zwemkleding, ideaal voor in het water dus. Je koop ze gewoon bij bijv. de ANWB of andere sportzaak. En daarnaast wel smeren met waterproof zonnebrand natuurlijk. Vergeet dan vooral de achterkant van armen en benen niet.
Op eilanden in Thailand, maar ook op andere plekken, kun je vaak op het strand snorkeltrips boeken. Vaak ga je de hele dag of dagdeel met een bootje de open zee op om daar te snorkelen bij het mooiste koraal. Super natuurlijk, maar met jonge kinderen niet ideaal. De ruimte op zo’n bootje is beperkt en jonge kinderen hebben het vaak na een uurtje wel weer gezien. Dan wordt zo’n bootje wel klein.. En dan heb ik het nog niet over eventuele middagslaapjes of zeeziekte. Fijner is dan om een mooie snorkelstek te vinden waar je zo vanaf het strand heen kunt. Het is niet alleen veiliger dat ze kunnen staan, maar ook fijn om even op adem te komen. En zijn ze het zat, dan kunnen ze ook zo weer verder met het bouwen van een zandkasteel.
Het scheelt ten eerste veel geld, in Maleisië of Thailand betaal je minder dan in Nederland. En vaak is het materiaal van prima kwaliteit. Maar het scheelt ook nogal in je koffer. Zorg dat de duikbril passend is, zeker bij kinderen is het goed daar op te letten. Niks is zo vervelend als een duikbril die steeds vol loopt. Hoe weet je of de maat goed is? Duw de duikbril even zacht tegen het gezicht van je kleine waterrat, wanneer deze een klein beetje vastzuigt is de maat goed. Let er ook op dat er geen haren tussen zitten, want dan kan er water in je duikbril komen. Niet alleen de duikbril, maar ook de snorkel moet een kleiner maatje zijn voor kinderen. Een snorkel voor volwassenen is vaak te lang en te breed waardoor je kind snel buiten adem is. De longinhoud van een kind is daar te klein voor. Heb je kleine kids en wil je zeker weten dat je kind een passende snorkelset heeft, dan raad ik je wel aan om deze van thuis mee te nemen.
Tip tegen het beslaan van je duikbril: Spuug een keer aan de binnenkant van je duikbril, even uitsmeren (sorry voor deze details) en uitspoelen. Het werkt echt! Nadeel is wel dat je duikbril er niet frisser op wordt. Koop je een nieuwe dan kun je het siliconenlaagje dat ervoor zorgt dat je duikbril makkelijk beslaat verwijderen met gewone tandpasta. Je hebt maar een klein beetje nodig, smeer ca. 10 minuten en afspoelen. Als het goed is zal de duikbril niet meer beslaan.
Het ziet er vaak ontzettend onhandig en stuntelig uit, met je flippers aan de zee in wandelen. Probeer het eens als je achteruit loopt, een stuk gemakkelijker! En het voorkomt lachwekkende valpartijen. Overigens wel erg leuk voor de achterblijvers op het strand.
Is je kleine toch niet zo’n waterrat en weet hij of zij niet zo goed om te gaan met een snorkel en het ademen door de mond? Dan is dit echt een ideale uitvinding. Het is eigenlijk een hele grote duikbril waarmee je gewoon door je neus kunt ademen. En er komen ook geen golven je snorkel in. Je koopt de snorkelmaskers gewoon bij Bol.com, in kindermaten maar ook voor volwassenen. Je hebt overigens ook alleen “klepjes” voor op de snorkel. Dan golft er ook geen water in, moet je alleen wel door je mond ademen.
Nee, niet een van honderden euro’s natuurlijk! Maar wel een simpel exemplaar, je hebt al wegwerp onderwatercamera’s voor zo’n 20 euro. Hoe leuk is het om eerste snorkelervaringen vast te leggen. En hoe stoer is het als ze die ene gekleurde Nemo vis weten vast te leggen. Daar kunnen ze na de vakantie wel mee aankomen op ‘t schoolplein.
Onze ultieme snorkelbestemmingen met kids? Voor de oostkust van Sri Lanka en op Indonesië. Veel waterpret!
Draadnagelweg 6,
3525BV Utrecht
Tel: 06 - 45 02 94 57
nynke@reismetkinderen.nl
KVK: 72667133
Ik zou niet zo snel voor flippers kiezen. Ik snorkel al heel wat jaar en ik merk dat het:
* lastig is op de boot/land om te lopen
* je juist spat waardoor je vissen juist wegjaagt
* in ondiep water beschadig je juist koraal heel snel met flippers.
* je loopt de kans om een snorkelaar achter je een mep te verkopen.
Kies daarvoor in de plaats voor teva’s. Handig in en uit het water en helpen extra met drijven.
Koop een waterdichte tas. Ik heb ruim 12 jaar geleden een waterdichte tas gekocht in Thailand om mee tw nemen met kayakken. En deze tas gaat nog elke vakantie waar we iets gaan doen met water mee. In deze tas kun je je kostbaarheden (telefoon, camera en portemonnee) beschermen tegen opspattend water, regen maar ook tegen druipende mede-snorkelaars. Er bestaan ook kleinere zakjes voor alleen een camera of telefoon in te stoppen.
Te koop bij buitensportwinkels en ANWB, maar ik heb ze ook gespot in het tijdelijk assortiment van Kruidvat, HEMA, big bazar etc.
Leer jezelf en je kinderen hoe je om moet gaan met water in je snorkel. Probeer rustig in te blijven ademen en blaas zo hard mogelijk uit. Een paar keer herhalen e dan moet je snorkel leeg zijn.
Er bestaan tegenwoordig ook snirkelmaskers die over je hele gezicht zit inclusief snorkel. Je haalt dus normaal adem doir je mond. Ziet er niet zo mooi uit, maar is een aanrader voor mensen die het moeilijk vinden om door een snorkel adem te halen.
Ik raad niet aan om op de laatste of een na laatste dag te gaan snorkelen in de tropen. Ik kan je vertellen dat er niets zo pijnlijk is dan met verbrande benen en rug in het vliegtuig te zitten.
Zorg er zeker op die dagen voor dat je jezelf en je kinderen extra goed beschermd. Denk bijvoorbeeld naast een uvshirt aan een wetsuit die ook je knieholtes bedekt of een dunne broek (pyjama broek). Elke bescherming is er een.
Wat een fijne tips Nancy, mooie aanvullingen van een ervaren snorkelaar! Bedankt.
Wow, dat snorkelmasker is briljant! Dat kende ik nog niet. Dat had Jesús vast ook heel fijn gevonden tijdens het snorkelen, want die verslikte zich een paar keer bij het zien van een schildpad of haai 🙂
haha dat snap ik Edith.. Ik weet niet of ik met snorkelmasker me niet zo verslikken bij het zien van een haai.. 😉
Het snorkelmasker dat ik bedoel heet easybreath.
Wij vonden de Atlantis bril eigenlijk net wat lekkerder zitten. We hebben besloten die te kopen toen we deze test zagen: https://bestgekozen.nl/beste-easybreath-snorkelmasker-2017/