juli 2, 2015
Een lang gekoesterde wens, een droom, je gaat de stap wagen; een reis met je kinderen. Super! Ik beloof je dat je er geen spijt van krijgt. Maar hoe zorg je dat je niet strand op Schiphol? Heb je een ID-kaart of paspoort voor kinderen nodig? Zorg dat je de juiste reisdocumenten hebt. Wat gelden er voor regeltjes en waar moet je op letten?
Sinds 26 juni 2012 moeten kinderen een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Een bijschrijving in het paspoort van één van de ouders is leuk, maar niet meer voldoende wanneer je met z’n allen een (verre) reis wilt maken. Het paspoort van kinderen onder de 18 jaar is vijf jaar geldig, in tegenstelling tot je eigen paspoort (welke tien jaar geldig is). Reis je met minderjarige kinderen waar je zelf het gezag niet over hebt (leuk, je neefje gaat gezellig met jullie mee op vakantie), dan dien je een toestemmingsformulier mee te nemen. Bereid je dus goed voor. Onze eerste verre reis met onze zoon ging naar Sri Lanka.
Vaak heeft mama een andere achternaam dan de kids, al kan het in deze moderne tijd ook de vader zijn die een andere achternaam draagt. Reis je als ouder met een van je kinderen en heb je niet dezelfde achternaam dan is er net even iets meer voorbereiding nodig dan slechts een eigen reisdocument. Reis je binnen het Schengengebied* dan is er geen persoonscontrole, reis je er buiten dan is deze controle er wel. En dat is natuurlijk alleen maar goed. De Koninklijke Marechaussee controleert dan of de ouder ook daadwerkelijk het ouderlijk gezag heeft over het minderjarige kind. Zo hopen we, of ok; de Koninklijke Marechaussee, natuurlijk het aantal kindontvoeringen te verminderen.
Verplicht is het niet, zo’n verklaring. Dat is natuurlijk heel gek. Toch vergemakkelijkt het wel het een en ander en kan het passeren van de grens ineens veel vlotter gaan. De Marechaussee adviseert ouders die alleen reizen met kinderen daarom de volgende documenten mee te nemen:
En eventueel:
Niemand hoopt het ooit mee te hoeven maken, maar twijfel je over de terugkeer van je kinderen na de vakantie? Neem dan, voordat je toestemming geeft contact op met het CIKO (Centrum Internationale Kinderontvoering).
Er zijn landen waar naast de bovenstaande documenten meer nodig is. Ga je reizen met kinderen dan is het dus altijd belangrijk je goed te laten informeren, ook naar wat de eisen zijn van het land waar je heen reist. Deze informatie is vaak te vinden bij de ambassades van het land waar je naar toe reist of informeer er naar bij je reisorganisatie.
* Schengenlanden zijn landen die zich hebben aangesloten bij het Schengenverdrag. Zij hebben gezamenlijke afspraken gemaakt over het visumbeleid, asielbeleid en samenwerking tussen politie en justitie. Binnen het Schengengebied is er geen grenscontrole voor personen. Er zijn 26 Schengenlanden: 22 lidstaten van de Europese Unie (EU) en vier landen die niet tot de EU behoren.
Draadnagelweg 6,
3525BV Utrecht
Tel: 06 - 45 02 94 57
nynke@reismetkinderen.nl
KVK: 72667133
Reacties: