Toegegeven; de droom was er al voordat we onszelf een aantal praktische vragen gesteld hadden: Waar moeten we beginnen met de voorbereidingen? Welke route kiezen we? Wat kost zoiets? Wanneer gaan we? Kan dat wel met werk? Onze vorige reizen waren backpackreizen, van hostel naar hostel, goedkoop, een barretje waar je andere reizigers ontmoet, feestjes… Maar hoe is dat nu we met Fynn reizen? Kiezen we voor westerse, maar ook vaak duurdere landen? Daarom, om te beginnen, antwoord op de vraag die wij het meest kregen: Waar doen jullie dat van? Het antwoord is simpel. Sparen, sparen en nog eens sparen.
Maar hoe doe je dat? Sparen voor een wereldreis met kinderen?
Dat je vaak geld uitspaart door boodschappen te doen volgens een lijstje of te letten op aanbiedingen hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Al is het overigens wel leuk om van het inslaan van Pampers een sport te maken. Met minder dan 40% korting nemen wij al geen genoegen meer… Maar misschien hebben wij ook nog wel wat leuke nieuwe tips. Of noem het inzichten. 🙂
- De wereldreis waarvoor je spaart is natuurlijk doel op zich, maak deze zichtbaar op een moodboard om zo iedere dag aan je doel; je wereldreis met kinderen, herinnerd te worden. Dat is waarvoor je het doet! Het moodboard hieronder maakte ik afgelopen zomer, als ideaalbeeld van mijn leven de komende 10 jaar. Daar word je toch blij van? Ik in ieder geval wel. Zo’n zelfde bord kun je voor je wereldreis maken. Mijn bord staat op het toilet, ik zie ‘m iedere dag.
Voordat je vertrekt:
- Stop met geld uitgeven aan shoppen, uit eten gaan, dure sportschool, festivals… You will be surprised! Nee, ik zeg niet dat je moet stoppen met je complete sociale leven. Het alternatief? Nodig vrienden uit om te komen eten of ga daar eten. En als je dan iets te vieren hebt en lekker uit eten wilt, gebruik dan de AH restaurantzegels. Ga hardlopen, plan een buikspierkwartier of pak een keer de fiets in plaats van de auto. En er zijn genoeg gratis festivals in de zomer of plan eens een picknick in het park. Ook leuk met je kinderen trouwens. Wat ook leuk is en een garantie voor een gezellige avond: een kledingruilparty met vriendinnen.
- Zeg onnodige abonnementen op voor je vertrekt. Een open deur? Heb je ook gedacht aan de kinderopvang, voor- en/ of naschoolse opvang, sportschool, voetbal of andere (sport)club, krant en tijdschriften, extra tv pakketten, de schoonmaakster/ glazenwasser, de ANWB, zelfs eventueel je telefoonabonnement. Sommige abonnementen kun je de maanden voor je reis al opzeggen, om zo extra snel te sparen voor een wereldreis.
- Koop artikelen die je nodig hebt voor je reis tweedehands. Campingbedjes, Deryan tentjes, rugdragers, buggy’s, Marktplaats staat er vol mee. Of plaats eens een oproepje op een forum, bijvoorbeeld op die van Verre reizen met kinderen. Simpele dingen als waszakjes, lakenzak of poncho kun je vaak ook bij winkels als de Xenos krijgen. Zeker zo vlak voor de vakantieperiodes.
- Verhuur je huis. Er zijn speciale bureaus die je huis onderverhuren voor bepaalde (langere) periodes. Je kunt je huis ook op Airbnb zetten. Als je dat doet, moet je ook iemand hebben die tijdens jullie afwezigheid het huis op orde houdt natuurlijk. Of kijk eens wat je met een simpel oproepje op Facebook gedaan krijgt. Laat je vrienden weten dat je op reis gaat en iemand zoekt voor je huis, dan vergroot je je netwerk. Dat laatste heeft bij ons een perfecte match opgeleverd.
- En als je dan toch je huis opruimt voor de huurders, zet dan gelijk oude spullen op marktplaats. Echt, voor alles is een markt. Ook daarin spreek ik uit ervaring.
En voor als je weg bent:
- Vaak heb je voor een verre reis inentingen nodig. Kijk dan of je verzekering afspraken heeft met medische instanties voor inentingen en eventueel malariatabletten. Zo worden de vaak dure inentingen misschien wel (deels) vergoed. En anders is reisprik.nl altijd de goedkoopste.
- Kun je op reis opdrachten doen voor je werkgever? Of kun je je op andere manieren laten sponseren. En dan bedoel ik niet een gouden handdruk. Denk aan het maken van foto’s voor bedrijven, het schrijven van je ervaringen voor een tijdschrift of blog, het testen van activiteiten.
Dan nog wat financiële tips. Iets met cijfertjes…
- Zet iedere maand automatisch een realistisch bedrag opzij om te sparen voor een wereldreis. Vooral dat laatste is belangrijk, anders zit je aan het eind van de maand toch weer geld terug te sluizen.
- Heb je vroeger een bijbaantje gehad in een andere branch als waar je nu werkzaam bent? Het loont om eens te kijken naar je pensioen. Ik werkte in de weekenden in een kledingwinkel, heb dat een paar jaar gedaan, maar mijn pensioenfonds is nu niet meer die van de detailhandel, maar die van de reisbranche. Het ieniemiemie pensioen dat ik had opgebouwd heb ik laten uitkeren. In één keer 1100 euro extra in ons spaarpotje. En ik geloof niet dat je dat mist als je straks 67 bent… Of 70, wat de pensioenleeftijd wel zal zijn als wij straks bejaard zijn.
- En als dit alles niet het gewenste resultaat heeft? Dan zoek je een rijke man die bij de Rabobank werkt… Hmm, ja. Daar ben je te laat voor wanneer je een wereldreis met je gezin gaat maken. 😉
De drive achter het sparen voor een wereldreis, of dat nou met of zonder kids is, is vooral dat je het écht wilt. En dan kan ineens een hele hoop.
Wat is jouw ultieme spaartip? Ben je al begonnen met sparen voor een wereldreis met je kids?
Reacties: