augustus 16, 2015
Waar denk je aan wanneer je het woord zomer hoort? Een van mijn eerste ingevingen is bbq-en… Zonder twijfel. Nou lust een kind vaak wel een hamburgertje van de bbq, maar dat is ook wel een beetje saai. Daarom heb ik eens even rondgevraagd wat nou DE bbq recepten voor kinderen zijn. Van spiesjes tot aardappelpakketjes tot de “ouderwetse” marshmallows. Jammie! En ook erg leuk op de camping.
Hamburgertjes gaan er eigenlijk altijd wel in, maar je kunt ze net even wat “gezelliger” maken op een broodje. De hamburgertjes bak je op de bbq, maar neem niet het gewone formaat hamburgers. Maak ze zeker de helft kleiner. Zo zitten je kinderen niet na één broodje al vol en het ziet er ook nog eens erg leuk uit. Je hebt namelijk ook broodjes in een kleiner formaat. Plakje komkommer of blaadje sla er tussen en eventueel wat ketchup. Met een prikker houd je het broodje bij elkaar.
Kook wat aardappeltjes (ca. 2 aardappels per pakketje) en fruit een uitje. Scheur vervolgens wat vellen aluminiumfolie af en vet de glimmende kant in met boter. Snijdt de aardappels in plakjes en leg deze op het folie, strooi er wat uitjes overheen en vervolgens een beetje geraspte kaas. Vouw het pakketje dicht en klaar is kees. Even op de bbq en klaar als de kaas gesmolten is. Eet smakelijk! Je kunt er voor de variatie wat gebakken spekjes bij doen.
Leg van te voren wat grote houten spiesjes in het water, zo voorkom je dat ze verbranden op de bbq. Snij ananas, een gele paprika (minder heftig qua smaak dan bijv. een rode paprika) en wat kipfilet in blokjes en rijg deze om en om aan de spiesjes. De kip is lekker wanneer je deze even marineert in zoete ketjap en/of kipkruiden. En om te voorkomen dat de kip taai wordt, kun je er ook spekstukjes tussen doen. Dat houdt het vlees lekker mals. Dat ik dat als vegetariër nog eens zou zeggen… 🙂 Klaar voor de bbq.
Je hebt de grote bekende maiskolven voor op de bbq, maar die zijn vaak wel erg groot voor een kind. Tip: je kunt ze in 3 stukken snijden en de kinderen lekker laten kluiven (haal wel eerst de bladeren en “haren” van de maïskolf af voor je ze op de bbq legt). Wat je ook kunt doen is babymais nemen en deze aan een spiesje rijgen. Ook voor deze spiesjes is het handig dat je de stokjes van te voren in water zet. De babymais is net even iets makkelijker eten. Mais is overigens ook erg lekker met ontbijtspek. Kook de mais dan even voor en rol er een plakje ontbijtspek omheen. Even in het folie en roosteren op de bbq. In vijf minuten zijn ze klaar.
Is hier nog uitleg nodig, geloof het niet… Maar goed, voor de zekerheid; ook hier de stokjes van te voren even laten weken in water, dan verbranden ze niet. Doe een marshmallow aan het stokje en houd deze net boven de na smeulende kooltjes. Klaar als ze een beetje beginnen te smelten. Pas op! Ze zijn ontzettend heet en zo’n hete marshmallow aan je lip geplakt is geen pretje. Extra lekker? Doe je zacht geworden marshmallow tussen twee biscuitje.
Vergeet de sausjes niet, essentieel bij de bbq als je het mij vraagt. En wat is dan lekkerder dan zelfgemaakte sausjes. Een van mijn favorieten, met dank aan collega Maartje, is de Griekse yoghurt dip. En ook nog eens een super simpel recept. Meng Griekse yoghurt met wat chilisaus en doe er wat fijngesneden koriander (of bieslook) door. Je kunt er ook een tzatziki dip van maken, meng dan door de Griekse yoghurt een geraspte komkommer, wat peper en natuurlijk knoflook.
Groente eten is niet voor ieder kind een feest, maar wat er volgens mij wel altijd in gaat is een plakje komkommer of reepje paprika. Gewoon lekker uit het vuistje. Ik zag laatst iemand die van alles reepjes gemaakt had, het zag er hartstikke feestelijk uit op tafel. Overigens niet alleen leuk voor bij de bbq, maar ook voor in het zwembad.
Niet altijd verantwoord, maar soms mag ‘t. En ook niet super origineel, maar wel erg geliefd. Knakworstjes kunnen direct op de bbq of je rijgt ze weer aan een spiesje. Leve de spiesjes! Wat extra leuk is, maak poppetjes van de knakworstjes. Snijd ze in drieën. De eerste snijd je tot de helft in, dat worden de benen. Vervolgens eentje overdwars, dat zijn de armen en de laatste erbovenop als het hoofd.
Je snijdt wat feta in blokjes en haalt het “steeltje” van de champignons. Je kunt gewoon de normale champignons gebruiken, want de grotere zijn vaak wel erg vullend. Vet de champignons in met wat olijfolie en vul ze vervolgens met de blokjes feta. Een klein scheutje chilisaus erop en even op de bbq. Ze zijn klaar als de feta wat gesmolten is.
De banaan snijd je in de lengte iets open, maar je haalt de schil er niet af. Vervolgens doe je er wat chocola in, wikkel je de banaan in folie om verbranden en uitdrogen te voorkomen en dan hup op de bbq. De chocola smelt en je hebt een heerlijk toetje. Ook lekker; schil een appen en haal het klokhuis er met een appelboor uit. De holte midden in de appel vul je met suiker en kaneel. Wikkel de appel in een aluminiumfolie en leg deze even op de bbq. Smullen maar!
Onze ultieme BBQ bestemmingen met kids? Amerika met de camper of braaien in Zuid-Afrika! Wil je meer weten, neem eens contact met me op.
Wie heeft er nog meer BBQ recepten voor kinderen of andere campingrecepten en wil die met ons delen?
Draadnagelweg 6,
3525BV Utrecht
Tel: 06 - 45 02 94 57
nynke@reismetkinderen.nl
KVK: 72667133
Reacties: