maart 29, 2015
Het land in Afrika waar je reis met (jonge) kinderen prima naar toe kan gaan: Zuid-Afrika. Wegen zijn goed, een groot deel van het land is malariavrij, er is praktisch geen tijdsverschil, je slaapt er op de mooiste plekken en er is genoeg afwisseling: van dieren spotten tot helpen op een struisvogelboerderij, fietsen tussen de wijnranken en het ontmoeten van bijzondere culturen! Lees hier mijn praktische tips voor je reis naar Zuid-Afrika met kinderen.
Zuid-Afrika is het hele jaar door goed te bereizen. De seizoenen zijn tegenovergesteld van die van ons, waardoor het in onze zomermaanden winter is in Zuid-Afrika en terwijl wij hier (hopen te) genieten van een witte kerst is het in Zuid-Afrika hartje zomer. De beste reistijd voor een reis naar Zuid-Afrika is het voor- en najaar. De temperatuur is dan goed, gemiddeld zo’n 25 graden. In juli en augustus kan het er met name ‘s avonds soms nog flink koud zijn. Voordeel is wel dat je in die maanden het goedkoopst reist en je ontwijkt de drukte van het hoogseizoen. Mei tot en met oktober zijn ook nog eens dé maanden voor het spotten van walvissen.
Wil je graag in december op reis met je kinderen? Boek dan ruim op tijd, het is niet gek om een jaar van te voren al bezig te zijn met je reisplannen. De Zuid Afrikanen hebben namelijk ook vakantie in december en gaan graag in eigen land op vakantie. Het zal overal dus goed druk zijn en voor je vliegtickets betaal je de hoofdprijs.
Zelf zijn wij in maart 2017 van Kaapstad naar Port Elizabeth gereden en weer terug. En in 2019 hebben we in de zomervakantie het Noordoosten van Zuid-Afrika bezocht: van Krugerpark naar Swaziland en de kust en via Drakensberg terug naar Johannesburg. In beide vakanties hebben we heerlijk weer gehad en zelfs in korte broek gelopen!
Zuid-Afrika is een groot land, heb je een ruime drie weken dan kun je starten in het noorden en afzakken naar het zuiden. Je eindigt je reis naar Zuid-Afrika met kinderen dan in het bruisende Kaapstad. Heb je minder tijd, kies er dan voor om alleen het noorden te bezoeken of juist alleen de Kaapstreek.
De Kaapstreek (het gebied rondom Kaapstad) is een malariavrij gebied. Je vindt er het bruisende Kaapstad, maar ook uitgestrekte wijngebieden, de tuinroute en zelfs wildparken als het Addo Elephant National Park. Allemaal met relatief behapbare reisafstanden en prima met eigen vervoer te doen. Kies er bijvoorbeeld voor de auto in Kaapstad op te halen en in Port Elizabeth weer in te leveren. Dat scheelt je de weg terug.
Kaapstad heeft brede stranden, maar echt zwemwater is het niet. De zee is er koud en de golven hoog. Voor een dagje strand met een emmertje en een schepje is het strand beter geschikt. Kies bijvoorbeeld voor de stranden bij Houtbaai. Je kunt daar overigens wel prima in de branding spelen. ‘s Avonds eten bij restaurant ‘Dunes’, de kinderen vermaken zich daar in de speeltuin terwijl je zelf van de zonsondergang geniet onder het genot van een Afrikaans wijntje. Of bezoek het klei cafe… Van te voren wel even reserveren. Je vindt het cafe aan de Main Road, vlakbij Oakhurst Farm.
In de buurt van Kaapstad is het bekendste strand misschien wel Boulders beach: het strand waar honderden pinguïns hun thuis hebben. Ze zijn er zo aan de toeristen gewend dat je er zelfs mee kunt snorkelen, als je geluk hebt zwemmen ze een stukje met je mee. Ze zullen waarschijnlijk net zo nieuwsgierig kijken naar jou als jij naar hen.
Tip: Huur fietsen (met kinderzitje). En fiets vervolgens van Kaapstad naar Blouberg en eet pizza sundowners bij Blue Peter. Prachtig en veilig fietspad, het is ongeveer drie kwartier fietsen. Hou wel de tijd in de gaten, want je wil niet in het donker terug hoeven fietsen.
Rondom Kaapstad is er een plek welke niet voor niks het ‘Kids’ walhalla’ genoemd wordt: Noordhoek farm village. Het stadje ligt op een klein half uurtje rijden vanaf Kaapstad en je belandt er in het traditionele boeren leven. Helpen op de boerderij, ravotten in de speeltuin of een ritje op de rug van het paard. Paps en mams hoeven zich ook niet te vervelen, er zijn voldoende restaurantjes en andere eetgelegenheden.
In het noorden van Zuid-Afrika vind je het bekende Krugerpark. Dat spreekt tot de verbeelding, maar het is inmiddels behoorlijk massaal; asfaltwegen, flitspalen (ja, echt!) en grote basic accommodaties in handen van de regering. Leuker vind ik dan de privéparken grenzend aan het Krugerpark; kleinschalig, sfeervol en met dezelfde wildbeleving. Samen met je gids speuren jullie naar olifanten, giraffes en zelfs leeuwen. Voor kinderen is dat natuurlijk reuze spannend. Houd er rekening mee dat het mee gaan op safari (gamedrive) vaak pas vanaf een jaar of zes (en soms zelfs vanaf acht jaar) is toegestaan, laat je daarover van te voren goed informeren. Het Krugerpark en omliggende gebieden zijn in onze zomermaanden in principe malariavrij, in andere maanden van het jaar komt er wel malaria voor. In het noorden is het overigens niet alleen safari, breng ook een bezoek aan koninkrijk Swaziland of ontmoet de Zulu in St. Lucia.
Voor oudere kinderen heeft Zuid-Afrika ook veel actieve activiteiten; ga bijv. op fietssafari, zoef van een kabelbaan in Drakenberg of neem surfles.
Zuid-Afrika heeft zoveel leuke plekjes! Tijdens je reis naar Zuid-Afrika met kinderen probeer je daar je accommodatiekeus ook op af te stemmen. Je zal niet meer altijd kiezen voor de voordeligste plekken, maar kijkt nu ook naar de kindvriendelijkheid; is er een zwembad of een tuin waar ze hun energie kwijt kunnen? Je vindt genoeg van deze plekken in Zuid-Afrika, van wijnhuizen tot struisvogelboerderij en van bushlodge tot glampingtent.
Je vindt er overigens ook genoeg self catering cottages, deze hebben vaak de beschikking over een keukentje waardoor je niet iedere avond uit eten moet. Dat vonden wij zelf echt een aanrader.
Boek je je reis bij mij dan hou ik met al deze aspecten rekening. Ik heb de leukste plekken al voor je gevonden. Ik werk samen met een betrouwbare lokale partner waar ik al jaren op kan vertrouwen. Want ondanks dat ik al meerdere keren met mijn kinderen in Zuid-Afrika geweest ben heb ik natuurlijk nog lang niet alle accommodaties zelf gezien. Je mag er op vertrouwen dat alle accommodaties familiekamers hebben, maar ook een keukentje (indien gewenst) en zo af en toe eens een zwembad (voor de dappere zwemmers). Meer over mijn werkwijze lees je op de website.
In de grote plaatsen is eigenlijk alles wel te krijgen. Melkpoeder hebben ze bijvoorbeeld wel in Zuid-Afrika, maar van andere merken (bijv. Nestle). Wanneer je kindje daar niet gevoelig voor is kun je dat dus prima geven. Hetzelfde geldt voor babyvoeding, maar je zult er geen Olvarit aantreffen. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen maaltijd te bereiden, kies dan voor slaapplekken met een keukentje.
Water kun je bij de meeste accommodaties gewoon uit de kraan drinken, maar ben je in afgelegen gebied dan zou ik toch kiezen voor de flessen water uit de supermarkt.
In veel restaurants kun je prima met je kids terecht. Je kunt er, zeker in de grotere steden, alles vinden. De Zuid-Afrikaanse keuken zelf is geen extreme; je vindt er veel stoofpotjes en schotels. Het eten heeft zelfs wat Aziatische invloeden, overgebleven uit de tijd van de slaven.
Het bekendste Afrikaanse gericht is Bobotie, een gehaktschotel met o.a. sperzieboontjes en kruiden. Leuk om eens te maken met de kinderen thuis, voor de voorpret. Je vindt hier het recept voor Bobotie.
Zuid-Afrika heeft een goed ontwikkeld wegennet, prima met een eigen huurauto te doen dus. In Zuid-Afrika vind je de grotere verhuurbedrijven als Avis, Kea en Hertz. Belangrijk is er op te letten hoe oud de auto is die verhuurd wordt. Hoe ouder, hoe goedkoper, maar ook hoe groter de kans op schade. Lees ook altijd de kleine lettertjes in de voorwaarden. Zijn banden en ruiten meeverzekerd? De onderkant of juist het dak? Die voorwaarden verschillen per verhuurbedrijf. Ik boek zelf altijd de auto via Sunny Cars, je hebt dan geen verborgen kosten en bent altijd goed verzekerd.
Ga je op pad, vermijd dan Johannesburg. Het is geen inspirerende stad en in de loop der jaren is het er ook niet veiliger op geworden. Wanneer je de auto gehuurd hebt via een reisorganisatie dan zullen ze de routebeschrijving naar je accommodatie ook niet door onveilige wijken leiden. Zorg dat je voor het donker bij je volgende accommodatie bent, dat is het veiligst. Een 4wheeldrive is niet nodig, je kunt prima op pad in een gewone personenauto. Hou wel de bagageruimte in de gaten, want die is niet bij iedere auto hetzelfde.
Liever met het openbaar vervoer? Er is een toeristische hop-on hop-off bus, de Baz bus, die rijdt tussen verschillende backpackerhostels op weg van Johannesburg naar Kaapstad. Onderweg stopt deze in de grotere plaatsen, maar je komt daarmee niet in de wildparken en dat is natuurlijk wel wat je wilt. En of zo’n backpackersbus nou ook zo ideaal met kinderen is heb ik ook een beetje mijn twijfels bij…
Je paspoort dient voor je reis naar Zuid-Afrika met kinderen nog 30 dagen na thuiskomst geldig te zijn. Ook de allerkleinsten hebben een eigen paspoort nodig! Reis je tijdens je reis ook door Swaziland, dan moet je paspoort bij aankomst nog drie maanden geldig zijn.
Let op! Vanaf 1 juni 2015 ben je verplicht om van elk kind tot en met 17 jaar oud een geboorteakte, vertaald in het Engels, mee te brengen (een kopie is niet voldoende). Deze vraag je op bij je gemeente.
Vaak komt het voor dat kinderen de achternaam van hun vader krijgen, waardoor hun achternaam afwijkt van die van de moeder. Wanneer je reist met je (kind)eren die een andere achternaam hebben dien je het volgende mee te nemen:
Bovenstaande documenten moeten ook allemaal een stempel en handtekening van de gemeente hebben. Tenslotte moet je ook nog een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht om toegang te krijgen tot Zuid-Afrika.
Een visum is voor Zuid-Afrika niet nodig, mits je korter dan 90 dagen blijft. Voor Swaziland krijg je je visum aan de grens van dit kleine koninkrijkje.
Je kunt malaria gebieden gemakkelijk vermijden tijdens je reis door Zuid-Afrika, mar laat je er wel altijd over informeren bij een officiële medische instantie. Wat inentingen betreft worden vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A aangeraden.
Meer informatie over vliegen met (jonge) kinderen vind je hier.
“Lekker vakansie hou”, oftewel; fijne vakantie!
Draadnagelweg 6,
3525BV Utrecht
Tel: 06 - 45 02 94 57
nynke@reismetkinderen.nl
KVK: 72667133
Reacties: