Zuid-Afrika met kinderen

bestemmingen

Met het comfort van een privé chauffeur

Een fijne mix van Afrika en Azië vonden wij. Zo speuren we naar olifanten tijdens onze safari en smullen we van de lekkerste rijstgerechten. We plukken onze eigen thee en fietsen langs tempelruïnes. En natuurlijk sluiten we onze reis af op tropisch strand!


bekijk reizen

Een goede voorbereiding is het halve werk! En of je nou bereisd bent of dat dit je eerste verre reis met de kinderen wordt, het is altijd weer een beetje spannend. Want waar moet je allemaal aan denken als je met kinderen reist? Heb ik een visum nodig en wat is eigenlijk de beste reistijd? Welke inentingen zijn er nodig en hoe is de veiligheid? Ik geef je zoveel mogelijk tips. En heb je na het lezen ervan nog vragen? Laat het me dan even weten. 

Praktische info

Lees op deze pagina alles over:

√ Gezondheid    √ Paspoort & Visum    √ Veilig reizen     √ Beste reistijd    √ Klimaat    √ Fooien





Gezondheid

Reis met Kinderen heeft niet de kwalificaties om alle adviezen betreffende gezondheid in Zuid-Afrika te leveren. Wij adviseren om ruim voor vertrek contact op te nemen met de GGD of een vaccinatiebureau voor het volledige en actuele advies. Wij hebben goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A worden aanbevolen. Wanneer je geen mazelen hebt gehad of er nooit tegen bent gevaccineerd, wordt een BMR vaccinatie aanbevolen. Gele koorts komt in Zuid-Afrika niet voor. Een vaccinatie hiertegen is alleen verplicht als je naar Zuid-Afrika reist vanuit een land waar gele koorts voorkomt. Malaria komt alleen in het oosten van Zuid-Afrika voor. In het malariaseizoen, dat loopt van september tot en met mei, is er in deze gebieden (o.a. Krugerpark, Swaziland, Kwazulu Natal) sprake van een hoog risico op malaria. Reis je in deze maanden hier naartoe, dan wordt aangeraden malariapillen (profylaxe) te slikken. In onze zomermaanden (juni t/m augustus) is het risico op malaria klein en heb je veelal geen malariapillen nodig. Bescherm jezelf altijd goed tegen muggen door te slapen onder een muskietennet, bedekkende kleding te dragen en DEET te gebruiken.

De medische zorg in Zuid-Afrikaanse ziekenhuizen is van een hoog niveau. Er zijn openbare en privé ziekenhuizen. Ben je verzekerd (een goede reisverzekering is altijd belangrijk!) dan kan je het beste een privé ziekenhuis bezoeken.


Paspoort & Visum

Voor je reis naar Zuid-Afrika is een geldig paspoort nodig dat na aankomst nog minimaal een maand geldig is na terugkomst in Nederland. Ook kinderen (en baby's) hebben een eigen paspoort nodig. Voor een toeristisch verblijf van maximaal 3 maanden heb je geen visum nodig. Bij aankomst in Zuid-Afrika krijg je een stempel (of sticker) in je paspoort. Dit is je toeristenvisum dat maximaal 90 dagen geldig is (inclusief dag van aankomst en vertrek). Verder moet je een vliegticket hebben met een bevestigde terug- of doorvlucht. 

Veilig reizen

Een veelgestelde vraag: “Is het veilig om met mijn gezin door Zuid-Afrika te reizen?”. Mijn antwoord is “ja, met de juiste voorbereiding en een stukje bewustwording”. Helaas heeft het land een minder goede reputatie op dit gebied. Belangrijke oorzaak hiervan is het enorm grote verschil tussen arm en rijk. Met dat in gedachte zijn een aantal dingen van belang. Wees alert in grote steden. Ga je zelf op stap, wees dan goed voorbereid en loop niet door de stad met zichtbaar dure bezittingen of een volle portemonnee. Wil je ‘s avonds op pad, neem dan een taxi en informeer vooraf bij je gids of hotel wat je het beste wel en niet kan doen. Kort samengevat is een rondreis door Zuid-Afrika veilig, maar een portie gezond verstand is wel belangrijk.

Bij de rondreis die ik voor je samenstel, reis je met een huurauto. Wel zo prettig en comfortabel. Je kan stoppen waar en wanneer je wilt voor een mooie foto of picknick mét uitzicht. Ook fijn voor de kinderen die tussendoor even lekker rond kunnen rennen. Bij het samenstellen van de reis hou ik rekening met de reistijden. Dit zodat je ruim op tijd aankomt bij je volgende overnachtingsplek en niet in het donker nog op pad hoeft. Je auto is voorzien van airco, veiligheidsgordels en (indien van tevoren aangevraagd en bevestigd) autostoeltjes.

In Zuid-Afrika wordt links gereden. Links rijden eng? Welnee! Lees mijn ervaring in dit blog.
De wegen in Zuid-Afrika zijn goed! Sommige toegangswegen naar bijvoorbeeld je lodge zijn onverhard. In de minder bevolkte gebieden en in de bergen zijn de wegen smaller maar over het algemeen goed onderhouden. Verder fijn: de lokale partner waar wij mee samenwerken is ter plaatse en 24 uur per dag bereikbaar in geval van nood.

Beste reistijd

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond waardoor de seizoenen tegengesteld zijn aan die in Nederland. Met andere woorden: in onze zomer is het winter in Zuid-Afrika en andersom. Kort samengevat is het land in alle seizoenen goed te bereizen en is de beste reisperiode met name afhankelijk van wat je gaat doen. In december en januari is het hoogseizoen, maar ook onze zomermaanden zijn populair. Met een lekker zonnetje is de temperatuur overdag in juli en augustus aangenaam. Voor de avond neem je een lange broek en extra trui mee want in deze winterperiode koelt het dan juist af. Ook is dit de perfecte tijd om wilde dieren te spotten; er valt nauwelijks regen, struiken en bomen zijn minder begroeid en de dieren trekken massaal naar de waterplaatsen toe. Grote kans dat je ze daar tegenkomt.

Liever op zoek naar een rustigere periode? Dan is het voor- of najaar voor jou de ideale reistijd. De temperaturen zijn aangenaam en er zijn minder toeristen. Wil je het landschap zien in al haar bloei en kleuren, plan dan je reis dan in het Zuid-Afrikaanse voorjaar: september, oktober of november.

Meer informatie over de beste reistijd en de verschillende seizoenen lees je hier.



Fooien

Het geven van fooi in Zuid-Afrika is gebruikelijk en wordt erg gewaardeerd. Om je een idee te geven van de gemiddelde fooi: een kamermeisje of kofferjongen geef je 10 Rand, een chauffeur na een dagtour 75-100 Rand en in een restaurant ca 10% van de rekening. Je bent natuurlijk vrij om te bepalen welk bedrag je wil geven, maar bedenk dat een voor ons relatief laag bedrag daar een groot verschil kan maken. Reken als fooi voor je gids bijvoorbeeld 100 tot 200 Rand per reisdag, afhankelijk van het aantal personen waarmee je reist.