november 23, 2018
Sinds 2008 werk ik in de reiswereld en na de komst van Fynn (2013) en Robyn (2017) ligt mijn focus helemaal bij de verre reizen met kinderen. Samen met mijn eigen kinderen doe ik niets liever dan de wereld ontdekken! “Ervaringsdeskundige” of “specialist in familiereizen”, noem ik het. Die naam wordt vaker gebruikt door reisorganisaties die familiereizen aanbieden, terecht?
Ik kom ze dagelijks tegen: familiereizen waarbij het product totaal niet is aangepast aan wat belangrijk is wanneer je met kinderen reist. Het is mijn grootste ergernis: een grote kop met FAMILIEREIS boven een rondreis waarbij je in twee weken heel West Amerika door sjeest. Of waarbij er een overkill aan tempels is opgenomen in het programma. Geen slecht woord over tempels overigens, maar maak keuzes!
Sinds 1 oktober ben ik mijn eigen reisbureau gestart, waarbij ik me specialiseer in verre reizen met kinderen. Boek je je reis bij mij, dan mag je er vanuit gaan dat ik rekening hou met onderstaande punten:
Leuk! Jullie hebben samen altijd gereisd en een aantal jaar (misschien maanden) na de komst van de kinderen begint dat reisvirus weer op te spelen. Jullie willen een eerste verre reis met de kinderen maken. Hoe romantisch is het dat je, als ouders, vervolgens drie weken lang moet opsplitsen omdat de reisorganisatie waar je je familiereis geboekt hebt geen familiekamers heeft gereserveerd. Not!
Wanneer ik een reis voor gezinnen boek ga ik altijd uit van familiekamers of kamers met een tussendeur. Dat is voor mij vanzelfsprekend. Mits je natuurlijk zelf de voorkeur voor twee aparte kamers hebt.
Tip: Familiekamers zijn er niet altijd en vaak maar beperkt beschikbaar. Dat klopt! Wees dus op tijd met boeken. Dan heb je de grootste kans op familiekamers of kamers met een tussendeur.
Een lange vlucht, andere temperaturen, ander eten, tijdsverschil, vreemd bed, vreemde taal… Het is niet niks die eerste dagen op je bestemming. Geef dat de ruimte en laat de kinderen even letterlijk landen op hun vakantiebestemming. Minimaal twee nachten in de buurt van de luchthaven om echt even te wennen voordat je gelijk op pad gaat. En dat hoeft echt niet direct naast de landingsbaan te zijn, maar kies een fijn guesthouse met een zwembad of slaap in de buurt van het strand of een gezellig stadje en begin uitgerust aan je rondreis.
Ook zo vanzelfsprekend, want volgens mij wordt geen enkel kind blij van hele dagen in de auto. En toch zijn ze er: rondreizen waarbij er meerdere reisdagen van 7 à 8 uur voorbij komen. Soms is het niet te vermijden, Amerika is bijvoorbeeld immens groot. Wil je daar wat zien, dan moet je soms een langere reisdag plannen. Probeer ze wel zo veel mogelijk te beperken door bijvoorbeeld het rondje kleiner te maken of voor een “enkele” reis te kiezen. Start dan in San Francisco en eindig in Los Angeles. Of, voor Canada, start in Vancouver en eindig je reis in Calgary.
Huh, is dit niet hetzelfde als de korte reisdagen? Nee hoor, je kunt korte reisafstanden hebben maar nog steeds iedere dag verkassen. Dat wil je niet wanneer je met kinderen reist. Zelf hanteer ik altijd een minimum van 2 à 3 nachten op de verschillende plekken. Zo heb je altijd één volledige dag om een activiteit te ondernemen. Of gewoon echt even lekker te luieren natuurlijk!
Na zo’n lange reisdag is een duik in het zwembad vaak een heerlijke afsluiter. Of nog even spelen in de (speel)tuin voordat je naar bed moet, je energie kwijt. Reis je in onze zomermaanden dan is het niet overal zomer. In Zuid Afrika is het bijvoorbeeld winter en dan zijn de (niet verwarmde) zwembaden alleen voor de dappere zwemmers onder ons weggelegd. Slapen bij de boer is dan een leuk alternatief. Een heel leuke plek is ‘Skeiding guestfarm’ in Zuid Afrika. Toen wij er waren werden net de schapen geschoren en mochten we in het bakkie mee om de struisvogels te voeren.
Tip: informeer bij mij gerust naar meer van deze plekken. Veel bestemmingen heb ik zelf met mijn kids bezocht en ik kan je dus adviseren uit eigen ervaring.
Zelf word ik er al niet gelukkig van: een uren durende rondleiding met slecht Engels sprekende gids, door de zoveelste tempel. Je kunt je voorstellen hoe dat voor kinderen is… Natuurlijk hoort een bezoek aan een tempel erbij als je naar Azië gaat, tuurlijk! Kies dan alleen voor de belangrijkste, de mooiste of de oudste en probeer ze niet allemaal te zien. Dompel je in Sri Lanka 1x onder in de hysterie rondom de Tempel van de tand, maar reis niet ook nog 3,5 uur verder naar Anuradhapura. Mits je natuurlijk ruim de tijd hebt voor je rondreis.
Fietsen doet het ook altijd goed op vakantie of volg een kookworkshop. Ook met kinderen kan dat heel leuk zijn: met je gids de markt op om zelf je ingrediënten te kopen en dan de keuken in. En wat dacht je van een wijntour in Zuid Afrika? Wanneer je daar voor de juiste tour kiest is er ook aan de kinderen gedacht. Zo mocht Fynn in Zuid Afrika ook “wijn”proeven. Hij kreeg drie glazen: één met chocolademelk, één met cassis en eentje met appelsap.
Heb je oudere kinderen? Ga dan raften door de jungle van Sri Lanka, volg surflessen op Bali of ga ziplinen wanneer je in Canada bent. Over het algemeen werkt het het beste als er afwisseling in de activiteiten zit.
Je bent ‘s morgen na het ontbijt vertrokken, onderweg eens gestopt voor een plaspauze en lunch en dus lekker op tijd bij je volgende accommodatie. Het is pas een uur of drie in de middag. Tassen op de kamer, ieder zijn bed uitgezocht. Yes! Er is een speelhoek of voetbalveld. En dan? Weer in de auto, omdat er een safari van minimaal drie uur op je wacht. Of omdat je de zonsondergang bij de Grand Canyon nog moet zien. Terwijl je eigenlijk gewoon even wilt neerploffen, een boek wil lezen en je kids ook alle indrukken even willen verwerken. Probeer te vermijden dat reisdagen ook excursiedagen worden. Verre reizen met kinderen zijn vaak al indrukwekkend genoeg, geef de kinderen (maar ook zeker jezelf) de ruimte om al die indrukken ook even te verwerken.
Je kunt een bestemming zelf bezocht hebben en vanuit die ervaring je klanten adviseren. Grote lijnen ken je dan, maar dat is toch echt anders dan wanneer je er met je kinderen gereisd hebt. Hoe hebben die alles ervaren, waar liep je tegenaan en zou je de volgende keer anders doen, wat zijn inpaktips? Verkopen ze er luiers en melkpoeder? Je adviseert echt uit eigen ervaring. Zo ontdekten wij dat het in Sri Lanka fijn is om sokken mee te nemen wanneer je een tempel bezoekt. De tegels bij de ‘Tempel van de Tand’ en ook bij de tempelruïnes van Polonnaruwa waren loeiheet in de zon. Slippers moeten uit, maar sokken mag je aanhouden. Dat maakte dat Fynn het een stuk langer volhield wanneer onze gids iets vertelde over de tempels. En wij zelf trouwens ook…
Zeker wanneer je met jonge kinderen reist wil je voorkomen dat je naar malariagebied reist. Althans, zo denk ik erover. Antimalariatabletten, het is onwijze troep en je kunt er goed “gek” van worden. Veel antimalariatabletten voor kinderen zijn gelijk aan die voor volwassenen, alleen de dosis wijkt af. Sommige tabletten mogen niet worden voorgeschreven aan kinderen. Doxycycline is geschikt vanaf de leeftijd van acht jaar en Malarone alleen voor kinderen die meer dan elf kilogram wegen. Dat is natuurlijk niet voor niks. Vermijden dus!
Wil je een verre reis met kinderen maken dan ontkom je niet aan vliegen. Gelukkig is vliegen met onze kinderen goed te doen. Nee het gaat niet altijd volgens plan… Dan plannen we een nachtvlucht zodat ze kunnen slapen, zijn ze vijf van de acht uur wakker. Plannen we een dagvlucht, dan krijgen ze het opstijgen niet eens meer mee omdat ze al vertrokken zijn. Daar zit dus niet altijd een logica in. Wat ik wel probeer te vermijden is een vlucht met overstap. En als het dan moet omdat je niet rechtstreeks kunt vliegen, of omdat het je gewoon flink wat euro’s bespaart, dan wil ik niet acht uur lang op een luchthaven hoeven wachten. Daar let iedere vlucht weer op!
Waar kunnen we dan eigenlijk naar toe? Eigenlijk kun je een hoop landen gewoon bezoeken met je kids, als je maar rekening houdt met bovenstaande punten. Nee, ze zullen het zich niet meer allemaal herinneren, maar reizen vormt je kinderen wel tot de volwassene die ze later worden. En het blauwe ijsje dat onze zoon in Amerika kreeg… daar heeft hij het nog over.
Toppers, als je het mij vraagt? Sri Lanka, Zuid Afrika (let op malaria in het noorden), Amerika (met een liefde voor West Amerika), Canada, Java & Bali (Indonesië) en Marokko. Maar ook Mexico, Costa Rica, Thailand en Peru (vanaf 8 jaar). Of wat dacht je van Nieuw Zeeland, met een camper. Die laatste staat bij ons hoog op de bucketlist!
Vind je het fijn dat ik met je mee denk wanneer je je verre reis met kinderen gaat plannen en boeken? Neem dan eens vrijblijvend contact met me op om de mogelijkheden te bespreken. Safe travels!
Draadnagelweg 6,
3525BV Utrecht
Tel: 06 - 45 02 94 57
nynke@reismetkinderen.nl
KVK: 72667133
Reacties: