mei 28, 2015
De eerste nacht dat we met Fynn ergens anders slapen is altijd ontzettend wennen. Dan kijken we elkaar om 02:00 uur (en om 03:30 uur, 05:00 uur en uiteindelijk 07:00 uur) aan met grote vraagtekens boven ons hoofd. Waar zijn we aan begonnen, kunnen we nog terug? Gelukkig gaat de tweede nacht al beter en de derde nacht is het allemaal oké. Inmiddels hebben we flink wat ervaring met slapen in vreemde bedjes, en soms gaat nu zelfs die eerste nacht al goed. Ja ja, we boeken vooruitgang. Denk jij ook vaak: Help! Mijn kind wil niet slapen op vakantie? Lees dan mijn tips.
Slapen in een vreemde kamer, in een ander bedje, met andere geluiden om je heen, het is niet makkelijk. Als volwassene heb je daar soms al moeite mee, voor een kind is het niet anders.
Hoe handig is het wanneer alles voor je geregeld is en je niets zelf hoeft mee te nemen? Hartstikke fijn ja. Maar maak toch een klein beetje ruimte voor een hoeslaken, kussenhoes en dekbedovertrek van thuis. Daar zit namelijk het geurtje van thuis in, het is dus nog fijner wanneer je geen schoon setje meeneemt, maar eentje waar je kinderen al een nachtje onder hebben gelegen. Ook een (paar) vertrouwde knuffel(s) is/zijn erg belangrijk. Je hoeft echt niet alle knuffelbeesten in je tas te proppen, maar laat ze zelf kiezen welke twee er mee moeten. Wat ook nog wel eens wilde helpen bij Fynn was een gedragen shirt van mij in z’n bedje leggen. Dan is mama lekker dichtbij…
De grootste fout die wij maakten was dat we om 13:00 uur ‘s middags aankwamen en dachten: “fijn, kan Fynn gelijk z’n bedje in voor z’n middagslaapje”. Not! Huilen, handje vasthouden, ernaast blijven zitten, maar slapen ho maar. Om 15:00 uur (!, ja we hebben ‘t echt geprobeerd) uit bed gehaald en lekker laten rondlopen. Ga maar op ontdekkingstocht, trek alle deuren maar open. Om 16:00 is meneer heerlijk gaan slapen. Maar we waren dus wel 3 uur verder en voor zessen werd hij natuurlijk niet meer wakker. Weg middag! Laat ze dus bij aankomst op een nieuwe plek even rondneuzen, ze gaan dan slapen in een omgeving die ze “kennen”. En zeg nou eerlijk, dat slaapt toch ook veel lekkerder.
Rust, reinheid en regelmaat… Ik krijg er soms een beetje de kriebels van, maar kinderen hebben met name (als je het mij vraagt) de eerste en laatste nodig. Ook op reis. Probeer hetzelfde ritme aan te houden, dan weten ze waar ze aan toe zijn en is het niet nieuw. Lees je thuis een verhaaltje voor? Doe dat dan op vakantie ook.
Het kan best zo zijn dat je peuter na een dag vol spelen, zandkastelen bouwen, zwemmen of fietsen ‘s middags ineens instort. Thuis was dat middagslaapje er misschien al uit, maar ‘s middags slapen op reis mag best weer worden ingevoerd. Voordeel is ook dat ze ‘s avonds dan iets langer kunnen opblijven en niet al om 19:00 uur in een veel te hete kamer of tent “moeten” gaan slapen. In warme vakantielanden is het rond die tijd vaak ook nog te lawaaierig en is het knap als je om 18:00 uur al ergens in een restaurantje terecht kunt. Je hoeft ze voor dat middagslaapje overigens niet perse in bed te leggen, je kunt ook kiezen voor een lekkere wandeling met rugdrager of wandelwagen die plat kan of maak een mooie autorit. Het eentonige gehobbel of geluid van de motor werkt vaak erg slaapverwekkend.
Ook voor oudere kinderen verschuift het slaapritme op vakantie. Er is ‘s avonds vaak nog van alles te doen, zeker als je gaat kamperen: playbackshow, kinderdisco, of gewoon nog wat rondom de tafeltennistafel hangen met vriendjes. Het is echt geen ramp als ze op vakantie iets later in bed liggen. Wie weet slapen ze de volgende ochtend ook iets langer uit… En dat is dan weer erg fijn voor papa en mama. ps. Met ‘iets’ later bedoel ik dan natuurlijk niet dat ze pas om twaalf uur ‘s nachts slapen op reis…
Je kunt er voor kiezen om een eigen campingbedje mee te nemen op reis. Lichtgewicht en klein zijn de tentjes van het merk Deryan. Zo heeft je kindje, ongeacht de plek waar hij/ zij slaapt, een vertrouwd en eigen bedje. Die, ook wanneer je een rondreis maakt en dus op verschillende plekken slaapt, iedere dag hetzelfde is. Tip is wel om thuis al eens te oefenen, laat ze bijvoorbeeld een nachtje “kamperen” in het Deryan tentje, bij jullie op de kamer. Of gebruik ‘m als ze een nachtje bij oma en opa slapen. De Deryantentjes waren bij onze zoon alles behalve een succes, hij vond ze te benauwend ofzo. Maar bovenstaand luchtbed, met opstaande rand, was een groot succes. Probeer dus ook verschillende soorten.
Missen we nog een gouden tip voor slapen op reis? Laat ‘m weten in een reactie hieronder. Kun je meer handige tips gebruiken? We schreven ook al eens over tips tegen wagenziekte en delen onze tips wanneer je kind niet wil eten op reis.
Draadnagelweg 6,
3525BV Utrecht
Tel: 06 - 45 02 94 57
nynke@reismetkinderen.nl
KVK: 72667133
Wij hebben een babyfoon met bekend muziekje meegenomen. Hierdoor konden wij uit deruimte even elders wat relaxen en kon de kleine ‘ bekend ‘ rustig in diepe slaap dommelen
Goede tip Carola, lekker zoveel mogelijk thuis “nabootsen”. Dat werkt voor veel kinderen inderdaad goed. En jullie lekker aan een wijntje. Heerlijk!