januari 30, 2024
Iets met schade en schande … Ik vergeet het nooit. Na een lange nachtvlucht gingen de lichten weer aan. De kinderen werden wakker, ik voel naast me … nat! Niet één maar twee! De één was al zindelijk (maar toch niet helemaal), de ander was dwars door haar luier heen gegaan. Reservekleding had ik al gebruikt. Help! Improviseren is op dat moment het toverwoord, maar liever was ik beter voorbereid geweest. Inmiddels weet ik beter en deel ik mijn handbagage paklijst tips graag met jou.
Na de anekdote van hierboven verwachtte je deze vast al: reservekleding, misschien wel x2! Voor lekkende luiers, onverwachte ongelukjes, vertraging of koffers die zoek raken. Kies voor comfortabele kleding en laagjes welke geschikt zijn voor zowel warme plekken als in de airco. Oh, enne… niet alleen voor je kids. Zorg ook voor je eigen reservekleding. Iets met een doorgelekte poepluier en voor mezelf geen reservebroek in de handbagage… ik kan je zeggen: dan is zelfs een vlucht binnen Europa een lange vlucht.
Die reservekleding kun je overigens heel klein en luchtdicht verpakken in bijv. een druk-en sluitzakje. Dan neemt het allemaal ook niet zoveel ruimte in beslag.
En in die luiertas niet alleen reservesetjes kleding, maar ook voldoende luiers voor de duur van de vlucht en dan x3. Hetzelfde geldt voor melk(poeder) dat je mee hebt voor je baby. En vergeet de reservespeen niet.
Bij ons werkte het altijd perfect toen ze nog klein waren; bedrituelen. “Dan doen we nu lekker je pyjama aan, drinken we een flesje, maken we een bedje op je stoel en gaan we lekker slapen”. Alles wat lijkt op hoe het thuis gaat, werkt over het algemeen het beste. Pyjama en flesjes mee dus en ze slapen als roosjes. Meestal dan… 😉
Kleine kadootjes in je tas zorgen voor de nodige afleiding. Eens in de zoveel tijd mag er iets worden uitgepakt. Wat er in zit kunnen ze meteen gebruiken; een kleurboek met krijtjes (geen stiften…), spelletjes of een puzzel. Alles wat nieuw is, heeft de aandacht en zorgt voor weer een tijdje vermaak. Maar, maak het ook vooral niet groter dan het is. Als jij van een vlucht een hele happening maakt, met alle toeters en bellen en inclusief jouw eigen stressgevoel, dan wordt het voor het kind ook iets heel groots. Doe maar lekker gewoon en KEEP CALM!
Denk aan verpakte snacks, koekjes, rozijntjes etc. Naast dat het lekker is, zorgt het voor wat tijdverdrijf. Daarnaast kan het ook van pas komen tijdens het opstijgen en landen omdat kauwen kan helpen bij het reguleren van de druk in de oren.
Let op: Het laatste wat je wilt in een vliegtuig is een hyper-kind. Vermijd daarom snoep met teveel suiker óf beloon ze hier pas aan het einde van de vlucht mee.
Tijdens het vliegen is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Een waterflesje is daarom een goed idee. Zorg er wel voor dat bij de controle op het vliegveld je flesjes leeg zijn anders worden ze ingenomen. Na de controle en in het vliegtuig kan je ze veelal weer bijvullen.
Een favoriete knuffel zorgt voor vermaak, troost en vertrouwen. Vooral tijdens het vliegen, iets wat voor kinderen toch spannend is, is een knuffel onmisbaar. Niet vergeten dus! Ook niet bij het uitstappen trouwens. 😉 Net als een speentje
Een eigen koptelefoon is voor kinderen heel fijn. De oortjes die je vaak krijgt (of moet kopen) in het vliegtuig zijn te groot voor kinderoortjes en niemand zit te wachten op Brandweerman Sam of Paw Patrol op vol volume uit de iPad. Die ipad is trouwens ook een goed idee, want naast dat de schermpjes vaak net te hoog zijn voor een peuter/ kleuter zijn de filmpjes ook bijna nooit in het Nederlands. Wel even voor offline gebruik instellen natuurlijk.
Snoetenpoetsers; de uitvinding van de eeuw! Een lange vlucht voelt niet altijd even fris. Natte doekjes, tissues en een tandenborstel komen van pas om even op te frissen.
Een open deur misschien, maar bewaar medicijnen of andere medische benodigdheden altijd in de handbagage! Voor onderweg, maar ook voor het geval je bagage onverwacht niet aankomt. Je kan het maar nodig hebben. Als je kind gevoelig is voor oorpijn, neem dan neusspray met zoutoplossing mee, om de druk in de oren te verminderen. En zorg ook altijd voor iets van zetpillen/ paracetamol in je handbagage. Neem voor echte medicatie wel even een Engelse verklaring van je apotheek/ arts mee. Dat voorkomt een hoop gedoe.
Elke luchtvaartmaatschappij heeft regels en beperkingen waar het (hand)bagage aan gaat. Denk aan bepaalde elektronica, batterijen, scherpe voorwerpen en vloeistoffen. Ook zijn er beperkingen qua formaat en gewicht. Check vooraf op de site van de luchtvaartmaatschappij wat van toepassing is op jouw reis. Beter goed voorbereid dan stress onderweg.
De hekkensluiter maar bepaald niet onbelangrijk; reisdocumenten. Zorg ervoor dat je alle benodigde reisdocumenten bij je hebt; in je handbagage! Let erop dat voor sommige bestemmingen een ID-kaart niet voldoende is of je paspoort nog langer geldig moet zijn. Is een visum of zijn bepaalde vaccinaties verplicht, regel dit dan op tijd en zorg ervoor dat je alle benodigde documenten binnen handbereik hebt.
Mag ik jouw reis verzorgen, dan verstrek ik je vooraf natuurlijk alle informatie die je nodig hebt. Handig toch?
Eerder scheef ik al eens een blog over vliegen met jonge kinderen en gaf ik handige tips voor het inpakken van je bagage.
Draadnagelweg 6,
3525BV Utrecht
Tel: 06 - 45 02 94 57
nynke@reismetkinderen.nl
KVK: 72667133
Reacties: