januari 5, 2016
Hoe doe je dat met je werk? Een half jaar weg moet maar kunnen, nemen we ontslag of hebben we zo’n toffe werkgever die zegt: “ga maar en we zien je over een half jaar weer”? Ik kan me voorstellen dat de stap van op reis gaan nog een stapje groter is als je na je reis weer thuis komt en als een gek op zoek moet naar werk. Hoe doen wij dat? Ik neem onbetaald verlof voor onze wereldreis en Henk?
Ik heb het geluk dat mijn werkgever inderdaad zo’n toffe is! Bedankt Riksja Travel. 🙂 Ons hoogseizoen zijn de maanden rondom de vakantiebeurs, wanneer half reizend Nederland zijn reis voor komend jaar uitstippelt. In die maanden kan ik niet weg. Maar vanaf maart is, in overleg, een hoop mogelijk. Je motivatie is daarbij erg belangrijk. Zo vroeg ik in 2012 al eens vijf maanden onbetaald verlof aan. Toen kwam ik eerder terug met heimwee naar Henk, maar dit keer neem ik hem (en Fynn) mee. Toen ik mijn motivatie voor zes maanden onbetaald verlof schreef heb ik mijn eerdere aanvraag er nog eens bij gepakt. Grappig dat ik toen dacht: “nu kan het nog; ik heb nog geen koophuis en we hebben nog geen kinderen”. Nu, 3 jaar later, een koophuis en kind verder, ga ik ‘t gewoon nog een keer overdoen. We vertrekken 29 februari 2016 (ja die dag bestaat dit jaar) en zijn begin september weer terug, net voor Fynn zijn derde verjaardag. En net voordat het op mijn werk weer drukker wordt.
Belangrijk is dat je met een goed plan komt. Laat zien dat je hebt meegedacht met je werkgever. In mijn geval; vraag niet om verlof in januari want dan weet je eigenlijk zeker dat dat niet goedgekeurd gaat worden. Vraag onbetaald verlof ook ruim, zo’n zes maanden, van te voren aan. Zo kan je werkgever er rekening mee houden in de planning. Willen ze je tijdelijk vervangen dan kan daar ruim op tijd naar op zoek gegaan worden en worden gestart met overdracht en inwerken. Wel zo netjes. Is je werkgever tevreden over je, dan is deze waarschijnlijk maar wat blij wanneer je na je verlof weer terug wilt komen. En een blije werknemer loopt altijd een stapje harder. Maar dat even speciaal voor de werkgevers die dit lezen… 🙂
Tip: Bekijk van te voren of er iets over onbetaald verlof in je CAO staat, dat kan effect hebben op je aanvraag. Bij mij is het zo dat ik deze zes maanden geen pensioen opbouw en bijvoorbeeld geen recht heb op vakantiedagen in die maanden. Maar er zijn ook CAO’s waarin de werknemer verplicht wordt het werkgeversdeel van de (pensioen)premie terug te betalen. Dat kan aardig in de papieren lopen. Verdiep je daar dus in.
Een deel van mijn zes maanden onbetaald verlof kan ik opvangen met vakantiedagen. Ik spaarde er in 2015 bewust meer. En werk in het hoogseizoen vaker in de weekenden zodat ik deze compensatiedagen als vakantiedagen kan opnemen. Dat scheelt weer een maandje zonder salaris. En in mei volgt het vakantiegeld, dus ook dan weer wat inkomsten.
Ouderschapsverlof is niet in de CAO geregeld maar is wettelijk vastgelegd in de Wet Arbeid en Zorg. Deze wettelijke regeling houdt in dat werknemers per kind jonger dan 8 jaar, recht hebben op onbetaald verlof van 26 keer de arbeidsduur per week. Dus werk je 32 uur, dan heb je recht op 26 x 32 uur ouderschapsverlof. Niet alleen voor biologische kinderen kun je ouderschapsverlof krijgen, maar ook voor adoptie- pleeg- of stiefkinderen. Het kind moet wel bij je wonen. Overigens krijg je niet doorbetaald, eigenlijk is het dus een soort van onbetaald verlof, maar je werkgever mag in principe je aanvraag om ouderschapsverlof niet weigeren. Hij/zij mag dat alleen als je verlof het bedrijf ernstig in de problemen brengt. Wel netjes natuurlijk om dat dus altijd in overleg met je werkgever te doen. Meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
Die werkte tot voor kort bij de Rabobank, afdeling verzekeringen. Na een fusie van lokale banken zit hij thuis. De Rabobank heeft een mooi sociaalplan en dus krijgt Henk wat “spaargeld” mee. Sindsdien is hij op zoek naar een nieuwe baan. Verdiepen in hoe je ook alweer solliciteert, want dat is inmiddels tig jaar geleden (aldus Henk zelf). Hij heeft een opleiding verzekeringsfraude afgerond, want daar wordt hij blij van en zo wordt alles in het werk gesteld voor die nieuwe baan. Tot het geniale idee van onze wereldreis op ons pad kwam. Nu of nooit! En daarna weer verder zoeken. Dus stiekem ook een beetje dank je wel Rabobank, voor het duwtje in de rug en natuurlijk ook voor de mooie ontslagvergoeding. 😉 Psst, mocht je dus nog een enthousiaste collega in de verzekeringsfraude zoeken. Henk is vanaf 1 september 2016 weer beschikbaar!
Nou valt het bij ons dus allemaal mooi in elkaar, maar de tip van de week: Nee heb je, ja kun je krijgen! Ga het gesprek aan, wees flexibel en denk mee met je werkgever. Denk niet van te voren dat het krijgen van onbetaald verlof niet kan bij jouw werkgever, probeer het gewoon! Nog niet overtuigd? Al onze avonturen van dit half jaar reizen staan op de website. Maar denk goed na, want reizen verpest je leven! 😉
Draadnagelweg 6,
3525BV Utrecht
Tel: 06 - 45 02 94 57
nynke@reismetkinderen.nl
KVK: 72667133
Reacties uitgeschakeld voor Wereldreis met kids – onbetaald verlof