mei 4, 2015
Ik voel me ineens vreselijk oud… Zie mezelf weer even op de achterbank van onze degelijke familie-auto zitten, naast mijn broertje en zusje, luid meezingend met ieder onze eigen walkman (weet je nog…? zo’n ding met een casettebandje). Vreselijk vals natuurlijk! M’n moeder voorin met grote wegenkaart op schoot, het zicht door de voorruit enigszins geblokkeerd. M’n vader achter het stuur, de gehele rit. En zodra we in de buurt van de bestemming komen moeten we “allemaal even goed op de borden letten”. Ik hoor ’t mijn moeder nog zeggen… Zo reden we naar zuid Frankrijk. Hoe doen we dat nu? Wat moeten we nu zonder navigatie en handige apps? Precies; helemaal niks! Ik heb daarom de meest handige reis apps voor je in mijn handige reisapps top 10 gezet, niet alleen handig voor onderweg, maar tijdens je gehele reis met kinderen.
Een leuke app met allemaal e-books voor volwassenen, maar ook voor kinderen, in het vakantie thema natuurlijk! Nadat je de app hebt gedownload kies je een aantal e-books. Deze komen beschikbaar via de app. Een internet verbinding voor het lezen van de boeken is vervolgens niet meer nodig. Let op: De app is alleen beschikbaar tijdens de schoolvakanties. Meer info op: Vakantie bieb
Zoek in je app store op prentenboek en je vindt er gelijk een aantal. Een populaire is die van Pansjo de clown. Deze reis app houdt je kids wel even zoet. Het loont vaak om te kiezen voor een betaalde versie, dan is de kans het kleinst dat er allerlei reclame tussendoor komt.
Shit, nu? Ja, zoiets kan bij kinderen vaak niet heel lang wachten. En voilà: daar is de ‘toilet finder’ app. Werkt in de meeste grotere steden over de hele wereld. De makers beweren namelijk de grootste toilet database (70.000 stuks) te hebben. Er is een wifi verbinding voor nodig, maar ook daar is een oplossing voor: de ‘wifi finder‘. Er zijn meer van deze handige reisapps. Met kids vond ik de ‘Playground buddy’ app ontzettend fijn. Die zoekt in het gebied waar je op dat moment bent naar de dichtstbijzijnde speeltuintjes.
Eenmaal in het buitenland wil je vaak liever geen gebruik maken van je eigen internetbundel, dat kost klauwen met geld. Maar om nou met een dik stratenboek onder je arm op pad te gaan.. Of zoals mijn moeder met de wegenkaart op het dashboard. ‘Maps.me‘ is een handige app waarbij je offline kaarten beschikbaar hebt van landen over de hele wereld.
Zou de bakker of juist de slager na 5km rechts zijn? Met deze app, CamTranslator Pro, richt je je camera op de tekst die je vertaald wil hebben en de vertaling verschijnt vanzelf op je telefoon. Er zijn 33 talen beschikbaar. En deze handige reisapp werkt ook offline.
Vreemd land, vreemde taal.. En dan valt je kind van het klimrek en blijft toch wel erg lang huilen of hij zit ineens onder de vreemde uitslag… Dat je kan uitleggen aan een arts wat er is gebeurd is dan fijn, hetzelfde geldt voor het lezen van de bijsluiter mocht je een medicijn mee krijgen. De app ‘dokter op reis‘ heeft een overzicht van de meest voorkomende medische problemen met hun verschijnselen, wat je er direct zelf aan kan doen en vertelt je wanneer een dokter geraadpleegd moet worden. Een vertaling is er vervolgens in vijf talen: Engels, Frans, Duits, Turks en Spaans. Nadeel: de prijs. Je koopt de app voor 6,99 euro. Dat vind ik behoorlijk veel voor een app.
Je legt je eigen telefoon naast het bedje en neemt die van je partner mee naar het zwembad of restaurant. Geen kilometers ver weg natuurlijk, maar wel net zo dat jullie van het vakantie zonnetje kunnen genieten wanneer je kleine z’n middagslaapje doet. Of in het restaurant van je guesthouse lekker met z’n twee eten als je kroost op bed ligt. Ideaal! Deze reis app werkt als een echte babyfoon, je kunt soms zelfs een video verbinding hebben of praten tegen je kindje. Klein detail: Er moet vaak wel een wifi verbinding zijn. Al zijn er ook al offline varianten.
Wanneer je bij een leuk lokaal marktje je souvenirs bij elkaar zoekt vraag ik me toch vaak stiekem af of ik er niet veel te veel voor betaal. En ik heb de lokale valuta dan ook nooit zo snel omgerekend naar de euro. Een die dat voor je doet is dan een uitkomst. Je vindt er meerdere, kwestie van even zoeken op wisselkoers of valuta. Een van die handige reisapps is ‘currency’, die gebruik ik zelf ook in mijn dagelijkse werk.
Voor iedere leeftijd wat wils. Zelf werd ik als kind altijd erg blij van de woordzoekers, sudoku of kruiswoord. Die zijn tegenwoordig ook allemaal digitaal te krijgen. Waar oudere kinderen zich ook lang mee kunnen vermaken is met het onderhouden en verzorgen van hun eigen boerderij of pretpark. Bijvoorbeeld de gratis app ‘farmville’. Je kunt dit spel ook zonder internet verbinding spelen. En met wifi verbinding: Hay Day of Zoo2: animal park.
Leuk al die handige reisapps, maar Fynn drukt in het buitenland met zijn priemvingertjes op de verkeerde knop en “koopt” allerlei extra’s. Of hij belt met mijn telefoon vanuit het buitenland een x aantal minuten naar opa en oma. Zonder dat wij dat door hebben uiteraard. Het is geen app, maar je kunt gemakkelijk via je instellingen de toegang op je IPhone of IPad wijzigen. Blokkeer bijvoorbeeld de home knop (de grote ronde knop in het midden onderaan je telefoon of IPad). Die laatste vindt Fynn nu de leukste knop van heel de IPad, hij weet ‘m precies te vinden. En wij iedere keer dat filmpje maar weer opnieuw aanzetten. Ik hoor je denken: “Dat wil ik ook!” Vooruit, hieronder de uitleg:
Dit zijn er slechts tien, maar er zijn miljoenen apps. Heb je zelf nog een leuke of handige app, laat het me weten! Dat kan via onderstaand reactieformulier of plaats een reactie op onze Facebook pagina. Fijne vakantie!
Draadnagelweg 6,
3525BV Utrecht
Tel: 06 - 45 02 94 57
nynke@reismetkinderen.nl
KVK: 72667133
Handig overzicht, sommige kende ik al andere niet. Vooral die prentenboeken moeten we eens proberen.
En dan ook vooral de ‘home’ knop blokkeren Tikva. Die uitvinding is echt ideaal. Je kunt zelfs delen van apps inactief maken, zoals de mogelijkheid aankopen te doen. Veel “lees” plezier!