Kindvriendelijke boswandeling nabij Utrecht

We zijn altijd op zoek naar kindvriendelijke boswandelingen. Liefst een beetje in de buurt van Utrecht, want daar komen we vandaan. En zo (her)ontdekten we een wandeling die ik als kind vroeger eigenlijk ook al maakte. Over bruggetjes en door tunnels. Dat doet het altijd goed bij kinderen. Echt wandelwagenproof was deze wandeling echter niet…

Start van de wandeling: Zeist

Maandag, zomervakantie. Je hangt wat op de bank, het weer is mwha mwha. En je kinderen beginnen de boel binnen langzaam af te breken. Tijd voor actie! We hebben geen zin om lang in de auto te zitten en dus wordt het het bos. Eigenlijk is dat altijd een goede keus. Onze start is vanmorgen alleen niet heel vlekkeloos. We vergeten de koppelstukken om de maxicosi vast te zetten op de wandelwagen. Terug naar huis dus en vervolgens weer richting bos. Je moet er wat voor over hebben. En dan is het even zoeken, er is een weg afgesloten en daar raakt meneer TomTom altijd een beetje van in paniek. Maar we komen er, uiteindelijk. En eenmaal geparkeerd, ben je zo in het bos.

De wandeling is 4,5 kilometer, onze peuter van bijna vier kon dat prima zelf lopen. Uitgedaagd door de bruggetjes en tunnels die we onderweg tegenkomen.

Boswandeling bij Heidestein

Schaapjes van Schaapskooi Heidestein

Je komt op het eerste stuk al snel langs de schaapskooi, door simpelweg de bordjes met ‘schaapskooi’ te volgen. Drentse heideschapen grazen wat rond de schaapskooi. En op zondagen (tussen 13:00 en 16:00 uur) is deze geopend als informatiecentrum en kun je er binnen een kijkje nemen. Gedurende het hele jaar zijn er activiteiten, zoals lammetjeskijkdagen in het voorjaar, het Schaapsscheerfeest in de zomer en het Kerstfeest in december.

Tip: Voor kids erg leuk om rond 15:30 uur te helpen met voeren. Alleen op de zondagen!

We vervolgen onze weg, dwars door het bos over paden die goed begaanbaar zijn. Het is wat heuvelachtig, maar van klimmen is geen sprake. Het pad, aangegeven met de rode paaltjes, maakt een slinger om de vijver heen. Helaas, tot grote teleurstelling van Fynn, mag je hier niet met stenen en stokken in het water gooien. Wat overigens weer wel zorgt voor ontzettend helder water en mooie spiegelingen.

Rondje om de vijver bij landgoed Heidestein

 

Door tunnels naar heidevelden

De wal om de vijver heen is gemaakt van de afgegraven grond en om de villa die hier ooit gestaan heeft te verbinden met de vijver werden er tunnels door de wal gegraven. De villa staat er niet meer, maar de tunnels vormen natuurlijk een super speelplek voor kinderen.

Langs het pad vind je op verschillende plekken picknicktafels. Bij de schaapskooi, maar ook bovenop de wal en aan het begin van het heideveld. Het is ook gelijk de plek waar het wandelwagenvriendelijke deel stopt. Je klimt namelijk over het hek waarmee de schaapjes bij elkaar gehouden worden en belandt dan op de heide. En dat is met een wandelwagen op z’n zachtst gezegd niet ideaal. Het doet me denken aan die scene uit Gooise Vrouwen. Waarin Willemijn een rolstoel door het mulle zand op de heide probeert te duwen en vervolgens de bejaarde vrouw maar laat staan. Dat hebben wij met Robyn maar niet gedaan… 😉

Spannende tunnels...

Natte sokken…

Midden op de heide bevindt zich een mooie, ondiepe plas. En wat bij de vijver niet mag haalt Fynn hier dubbel in. Binnen no time heeft meneer zijn schoenen en sokken uit en staat hij tot zijn knieën in het water. Bootje varen met de grote boomstammen die er liggen, op zoek naar kikkers en hagedisjes en natuurlijk kijken wie het verst kan gooien. Heerlijk die modder tussen je tenen. We drogen de voeten in de wind en keren dan moe, maar voldaan terug naar de auto.

Tip: Neem je eigen picknick mee, want er is geen koffietentje of iets wat daar op lijkt in de buurt. Rijd je echter op de terugweg door Driebergen, stop dan zeker even bij ijssalon La Piazza. La Piazza vind je in een monumentaal pandje op het Kerkplein van Driebergen-Rijsenburg.

natte voeten tijdens de kindvriendelijke boswandeling nabij utrecht

Handige feitjes en weetjes:

 • Het beste parkeer je je auto op de Prinses Margrietlaan, ter hoogte van nummer 369, 3708 WN.
 • Volg de bordjes ‘schaapskooi’ en vervolgens de rode paaltjes.
 • De wandeling (4,5km) is niet buggy/ kinderwagenproof. Op verschillende punten moet je schapenhekjes over of door mul zand. Met een draagzak natuurlijk wel prima te doen.
 • Honden zijn (een deel van de route) niet toegestaan, ook niet aangelijnd.
 • Schaapskooi Heidestein is alleen op zondag (van 13:00 tot 16:00 uur) geopend als informatiecentrum.
 • Meer informatie over deze en andere routes vind je op de website van het Utrechts Landschap.

Weet jij ook een kindvriendelijke boswandeling nabij Utrecht? Laat het ons weten, vinden we leuk!

Blijf ons volgen en deel onze avonturen

2 thoughts on “Kindvriendelijke boswandeling nabij Utrecht

 1. Cyrina Beantwoorden

  En Henk maar tillen,… ?

  1. Nynke Oosterman Beantwoorden

   Die wilde zo graag weer gaan sporten Cyrina.. dat is gelukt. 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *