maart 2, 2015
Een weekje vakantiedagen “over”, wat gaan we doen? Fynn is een jaar als we met de auto naar Oostenrijk gaan. Weer even anders inpakken dan met een vliegreis, het lijkt wel of we drie weken weggaan. Wil je dat voorkomen, lees hier dan mijn ervaringen van Oostenrijk met kinderen.
We hebben in Oostenrijk vijf nachten gereserveerd in Ehrwald, in Tirol. Niet om te wintersporten, maar “gewoon” in september. De bergen in, wandelingen maken. Zoiets als wat je ouders vroeger deden en wat je maar stom vond. Nu gaan we zelf… Ehrwald ligt op circa acht uur rijden van Utrecht, best een lange rit voor een mannetje van een jaar. We onderbreken de afstand daarom met een nacht in Duitsland, ter hoogte van Stuttgart. We zijn dan net over de helft, een ideale stop voor je vakantie naar Oostenrijk met kinderen.
Uiteraard kun je er ook heerlijk skiën, maar in september ligt er geen sneeuw. Althans dat dacht ik… Maar in de zomermaanden kun je wel lekker de bergen in, zonnetje op je kop. En als je maar hoog genoeg gaat is er vanzelf sneeuw. Geef mij echter die zon maar! Oostenrijk is het hele jaar door overigens prima te bereizen.
We gaan rijden wanneer Fynn ‘s morgens eigenlijk zou gaan slapen. Zo hopen we dat hij in de auto in slaap valt en we een flinke rit kunnen rijden voor de eerste pauze. Langs de snelweg zijn verschillende wegrestaurants (raststätten), meestal kindvriendelijk. In Duitsland hebben de meeste een speelgelegenheid; wat speelblokken (niet altijd goed wanneer je smetvrees hebt…), een glijbaantje of speelauto’s. Je kunt er van alles krijgen wat eten en drinken betreft, van broodjes tot warm buffet, McDonalds of Burger King. En bij de betaalde toiletten heb je voor 0,50 cent een schone plek om je kindje te verschonen. Wanneer je het kaartje bewaard, krijg je 0,50 cent korting krijgen op je koffie. Dat is dan weer fijn voor papa en mama.
Je kunt heerlijk eten in Oostenrijk, maar het “probleem” is dat Fynn nog niet het geduld heeft om uitgebreid te tafelen. We bestellen daarom vaak een pasta of pizza en Fynn verovert de harten van andere restaurantgasten tijdens het wachten. Hij wil even in de keuken kijken, achter de bar gluren en buiten in de regen (ja, dat hebben ze ook in Oostenrijk) wandelen, we gaan er gezellig in mee en gelukkig kan dat ook wanneer je gewoon naar een pizzeria of eetcafe gaat.
Op andere dagen koken we lekker in ons eigen appartementje, ook wel erg lekker hoor. Fynn lekker spelen met z’n speelgoed en na het eten op tijd naar bed. De keuken is van alle gemakken voorzien, we hebben zelfs een magnetron en oven.
We hebben vijf nachten geboekt bij ‘Zugspitztraum’, een typisch Oostenrijks appartement aan de voet van de Zugspitze. Een puist van bijna 3 kilometer hoog. Wat een gastvrije ontvangst! De vrouw des huizes staat al op ons te wachten met schnapps en al. De alcohol stijgt gelijk naar m’n hoofd na zo’n reisdag. We hebben een flink appartement tot onze beschikking, de hele 1e verdieping, met een woonkeuken en twee slaapkamers. Voor Fynn staat een bedje klaar bij ons op de kamer, maar we sjouwen ‘m gauw naar een eigen slaapkamertje; tegenover die van ons, dus we kunnen ‘m in de gaten houden. Wat is het lekker dat je een eigen keuken hebt zeg, ik had me dat nooit zo gerealiseerd maar het is heerlijk als je niet iedere dag op pad hoeft, op zoek naar een restaurant. We doen echt net of we thuis zijn. We hebben vanaf ons balkon, met van die mooie grote bloembakken, een fantastisch uitzicht op de Zugspitze. Het balkon is dicht, dus Fynn kan er zonder gevaar rondkruipen en spelen. We hebben wat blokken mee in een ton, die zijn favoriet. Die blokken vliegen de hele kamer door en stuiteren lekker op de houten vloer. Sorry opa en oma, de ouders van de eigenaresse die op de begane grond wonen.
We gaan met de auto en dat heeft tot gevolg dat we deze flink vol kunnen laden met spullen. De eerste boodschappen hebben we dus gewoon mee vanuit Nederland. Nergens voor nodig, want in het dorp is gewoon een supermarkt waar alles te krijgen is. Het aanbod is te vergelijken met dat in Nederland.
Tip: Een klein dingetje om rekening mee te houden; hier zijn de supermarkten op zondag nog gewoon gesloten.
Op pad, de bergen in. Spierpijn in de kuitjes en jezelf vervolgens belonen met een Apfelstrudel en warme choco. Jammie! Vaak gaan we de middag op pad, dan kan Fynn ‘s morgens zijn slaapje in z’n eigen bedje doen. We wandelen naar de dorpjes in de buurt, maar gaan ook twee dagen met de lift naar boven, en zoeken dan daar een berghutje. Koffiestops zijn toch favoriet, gelukkig heb je die hier genoeg. We nemen de lift naar de top van de Zugspitze; op ca. 2962 meter hoogte, officieel Duits grondgebied. In tien minuten zijn we boven. Je hebt een fantastisch uitzicht vanaf het panoramaterras en bij mooi weer kun je eindeloos ver kijken. Ook hier bovenaan de berg Duitse Bratwurst en lange biertafels. Gezellig!
Vergeet overigens niet om zonnebrandcrème in je tas te stoppen, want ondanks de wolken verbrand je ontzettend snel op deze hoogte. En neem warme kleding mee. Drie kilometer hoger kan het ineens ook een paar graden kouder zijn. Een warm vest of jas is dan geen overbodige luxe.
Tip: Hou wel de tijd van de laatste lift in de gaten, want wij zaten aan het eind van de middag vast bovenop de berg. Gelukkig niet bovenaan de Zugspitze… Ik zag de krantenkoppen al voor me: “Jong gezin verdwaald in bergen Oostenrijk en zijn drie dagen vermist”. Fynn en ik wachten bovenaan de berg terwijl papa naar beneden holt en de auto haalt, op de gok. En hij komt terug, in de schemering. Gelukkig. Ons bergavontuur voor die dag zit er op, gauw terug naar ons warme appartement.
Een paspoort of identiteitskaart is een geldig reisdocument voor je reis naar Oostenrijk. Ook de allerkleinste hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig.
Voor motorvoertuigen die lichter zijn dan 3500 kilo kun je een jaar-, maand-, of 10-dagenvignet kopen, dat kan van te voren bij de ANWB of vlak voor de grens, bij één van de laatste wegrestaurants.
Een goede rugdrager is onmisbaar wanneer je de bergen in wil. Daar is geen wandelwagen tegenop gewassen. Wij hebben er een van het merk Deuter, ze zijn niet goedkoop maar even rondneuzen op bijvoorbeeld marktplaats loont. Fijn aan deze rugdrager vind ik dat Fynn niet direct op m’n rug hangt, maar dat er een ruimte tussen zit. Je loopt dus niet met een “kruikje” op je rug, maar hebt de stevigheid van een goede backpack, met stevige heupbanden en handige opbergvakken. Fynn kan er ook lekker in slapen en je kunt ‘m door middel van de standaard ook neerzetten, dus in de bergen was het gelijk de kinderstoel. Deuter is overigens niet het enige merk, je hebt er verschillende. Belangrijk voor je aankoop; ga de rugdrager passen in een winkel en vraag daar of ze er ook een bepaald gewicht in willen leggen. Je kan dan voelen of het lekker zit. Het is niet helemaal de officiële manier, maar kopen kan vervolgens op marktplaats.
Na deze reis gingen we nog een aantal keren terug naar Oostenrijk. In 2018 was dat voor het eerst met z’n viertjes. We maken een lange camperreis door Europa. 100 dagen toeren we van Frankrijk naar Venetië en van Slovenië naar Bosnië en zelfs Montenegro. En zo langzaamaan weer terug naar huis, via Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland.
Draadnagelweg 6,
3525BV Utrecht
Tel: 06 - 45 02 94 57
nynke@reismetkinderen.nl
KVK: 72667133
een Autobahnvignet kopen bij de ANWB zou ik adviseren, je hebt dan bij de grensovergang geen oponthoud (het kàn er druk zijn) en als je kind net slaapt hoef je niet te stoppen met het ‘gevaar’ dat hij wakker wordt.
Bedankt voor de tip! Hebben wij net mazzel gehad met de drukte denk ik, gelukkig. Wij combineerde het kopen van het vignet met een koffiestop, maar dan is het inderdaad niet fijn als ze net slapen. Volgende keer haal ik ‘m zeker van te voren.