september 12, 2024
Daar zit ik, op de stoep langs de doorgaande weg; op een “terras” van een restaurantje. Of bij oma thuis. Eigenlijk weet ik niet zo goed hoe ik het moet omschrijven. De schaduwplek onder een reusachtige teakboom doet dienst als keuken. Op een wiebelige gaspit balanceert een grote wok. Een plank hout vormt het aanrecht en grote zakken rijst staan op de grond. Over de bij elkaar geknoopte stroomvoorziening voor de verlichting heb ik zo mijn twijfels. De tropische buien die je hier met enige regelmaat verrassen, kennen geen genade.
De bergpas in Noord-Thailand waar ik zojuist nog reed, valt in de categorie ‘van de gebaande paden af’. Ik hou ervan; het onbekende, weinig toeristen en wel zien waar je komt. Precies zo kwam ik ook hier terecht. De vriendelijke familie die hier woont kookt met veel liefde voor de locals en een enkele toerist die hier aanschuift.
Oma kijkt me vriendelijk aan, wijst me een tafeltje en stuurt haar zoon het huis in om haar Engelssprekende kleindochter te halen. Anna heet ze. Ze vraagt me of ik iets wil eten en waar ik dan zin in heb. Een menukaart is er niet; vlees of vis, dat is de keuze. Ik als vegaatje bedankt vriendelijk, maar als niet veel later een heerlijke maaltijd op tafel getoverd wordt en mijn reisgenoot een eerste hap neemt, weet ik; dit recept moet ik hebben. Want dit kan niet anders dan ook heel lekker zijn met tofu. En van dat recept wil ik jullie natuurlijk niet onthouden, dus komt ie:
Rijst met gehakt, ei en Thaise basilicum. De betovering van dit gerecht komt door de combinatie van zoet, zout en pittig.
Ingrediënten (2 personen)
Voorbereidingstijd: 20 minuten – Bereidingstijd: 30 minuten
Kook de rijst gaar. Fruit de ui en knoflook in een wok. Rul het (vega)gehakt er doorheen en voeg de chili toe. Voeg de oestersaus, sojasaus, basterdsuiker en chili toe en verwarm dit even mee. Voeg wat sambal, zout en peper naar smaak toe. Schep als laatste de spitskool en taugé door het gehaktmengsel heen. Schep het gedurende max. 3 tot maximaal 5 minuten om, zodat de groenten lekker knapperig blijven. Bak de eieren. Serveer de rijst met het gehaktmengsel en de gebakken eieren. Garneer het gerecht met de verse Thaise basilicum.
Klaar voor die droomreis naar Thailand? Ik ken het land als mijn broekzak en help je graag bij het samenstellen van een reis op maat. Bekijk hier jouw familiereis Thailand of neem je contact op?
Draadnagelweg 6,
3525BV Utrecht
Tel: 06 - 45 02 94 57
nynke@reismetkinderen.nl
KVK: 72667133
Reacties: