april 18, 2015
Overal in de wereld leven kinderen, spelen ze hun eigen spel en beleven ze hun eigen avonturen. Waarom zou je je eigen kind(eren) dus niet overal mee naar toe kunnen nemen? Goede vraag. Het antwoord hangt eigenlijk af van je eigen wensen en wat voor jullie goed voelt (klinkt heerlijk zweverig hè? Hou ik van!). Hieronder lees je een aantal handige tips. Zo kan ook jij (blijven) reizen met kinderen!
Vraag jezelf af hoeveel behoefte je hebt aan vertrouwde westerse voorzieningen, wil je je kinderen meenemen naar gebieden waar inentingen nodig zijn, ben je tevreden met een simpel bungalowtje zonder airco of wil je liever een hotel met alle faciliteiten van dien?
Het is altijd slim en leuk om eens te kijken bij de vele reisorganisaties die speciale reizen voor of met kinderen aanbieden. Zij hebben vaak al uitgezocht welke plekjes in een land leuk en geschikt zijn om te bezoeken met kids en de sites van deze organisaties staan vaak vol leuke ideeën, tips en foto’s. Je kan er vanuit gaan dat deze organisaties bepaalde landen niet kiezen als ze onveilig of niet geschikt zijn voor een reis met kinderen. Ik heb jaren gewerkt voor een reisorganisatie die individuele reizen aanbiedt en kreeg zo af en toe de vraag van reizigers: “Is dat wel veilig, reizen met een eigen huurauto door Namibië?” Geloof me, we hadden niet meer bestaan wanneer de reizen die wij bieden gevaarlijk zouden zijn. Dat geldt dus ook voor de reisorganisaties die reizen voor families aanbieden.
Daarbij zeg ik ook gelijk dat je de reis natuurlijk niet perse bij één van deze organisaties moet boeken, je kunt zelf de afweging maken om georganiseerd of juist op eigen houtje op pad gaat. Kijk eens naar bestaande routes en rondreizen. Spreekt dat je aan, dan kun je zelf aan de slag. Je kan zo natuurlijk proberen een bestaande rondreis een beetje “na te bouwen”. Dat scheelt vaak ook nog wel wat geld ondanks het feit dat de reisorganisatie vaak goede prijsafspraken met accommodaties heeft afgesproken.
In het plannen van een reis gaat flink wat tijd zitten, dus daar moet je wel zin in hebben. En realiseer je dat de verantwoordelijkheid ook helemaal bij jou ligt wanneer je besluit zelf je reis samen te stellen. Wat dat inhoudt? Een vulkaanuitbarsting waardoor je programma moet worden aangepast. Een wereldwijde pandemie die alle landsgrenzen doet sluiten en waardoor je halsoverkop terug naar huis moet. Een gangkast aantreffen wanneer je een balzaal geboekt had. Een auto-ongeluk krijgen en dan niet de juiste autoverzekeringen hebben. Dat soort dingen, daar helpt een reisorganisatie als die van mij je mee.
Azië, een continent dat veel bezocht wordt door families. Het is een continent waar je over het algemeen vrij makkelijk zelf kunt rondreizen en het prijsniveau is laag. Favoriete bestemmingen zijn Thailand en Maleisië, maar ook Bali (en de rest van Indonesië) is een echte kids bestemming. En de laatste jaren steeds populairder: Sri Lanka. Met een heerlijke mix van safari, cultuur en stranden.
Australië (met name de oostkust) en Nieuw Zeeland zijn ook goed te bereizen met kinderen, houd alleen wel rekening met de lange vliegreis. Je moet er wat voor over hebben…
Aan de andere kant van de wereld zijn Amerika, met name de westkust en Florida, en Canada (westkust en binnenland) erg populair. En in Midden Amerika doet Costa Rica het erg goed. “Iets” verder door naar het Zuiden is Peru, Ecuador (Galapagos eilanden) en Argentinië waar je zijn moet als reizend gezin.
Liever naar Afrika? Dan is Zuid-Afrika de meest aangeboden kidsbestemming als het gaat om het spotten van wild. En voor de gevorderde Afrika reizigers: Namibië. Maar ook het noorden van Afrika heeft mooie plekken, Marokko is bijvoorbeeld zeer geschikt voor een reis met kinderen.
Ook het Midden-Oosten is met kinderen goed reisbaar, ga bijvoorbeeld naar Jordanië of Egypte. Of blijf lekker in Europa, ook daar heel mooie plekken te vinden. Frankrijk blijft een populaire bestemming, maar Zuid Spanje heeft mij verrast.
Ben je na een jaar hard werken toe aan een zonvakantie, dan hoef je die fijne accommodatie met zwembad misschien niet zo ver van huis te zoeken. Scheelt een hoop geld en reistijd. Maar wil je je kinderen echter iets van de wereld laten zien en kennis laten maken met andere culturen, jungle, wilde dieren of parelwitte poederstranden, dan moet je iets verder. Stel jezelf dus de vraag: wat wil ik gaan zien/doen/ervaren? Wil je gaan rondreizen, verdiep je dan ook in de grootte van een land en verkijk je niet op reisafstanden.
Zo had ik ooit nog een week “over” (tjee, wat een luxe probleem) na mijn safari in Tanzania, een week op het strand van Zanzibar liggen was niets voor mij, dus ik besloot mijn safari te combineren met een laatste week op Madagaskar. Nooit geweten dat Madagaskar zo groot is als Frankrijk en de Benelux bij elkaar, tot ik daar aankwam en een week dus wat te ambitieus bleek voor een complete rondreis door het land. Sindsdien kies ik er liever voor een land echt te ervaren en, zeker met kinderen, iets langer op dezelfde plek te blijven. Het geeft ons, maar ook onze kinderen, veel meer rust dan dat we iedere dag weer moet verkassen.
Erg belangrijk om op te letten is de beste reistijd voor een bestemming. Reis je met oudere kinderen dan ben je vaak gebonden aan de vakanties. De zomervakantie is dan de langste vakantieperiode, maar waar het bij ons dan hoogzomer is, is dat niet overal in de wereld het geval. In landen aan de andere kant van de evenaar is het namelijk winter. Dat betekent dat in landen als Nieuw Zeeland de temperatuur daalt tot ca. 10 graden of nog kouder, kleed je warm aan en je bent op veel voorbereid.
Maar in het zuidwesten van Australië worden in deze tijd zelfs helemaal geen reizen aangeboden. Overigens, geen paniek; wij waren in augustus in Noord-West Australië en hadden alle dagen zon. Dat is dan weer het voordeel van deze grote landen. Ook in Zuid–Afrika is het winter in onze zomermaanden, te koud voor een strandverblijf rondom Kaapstad, maar prima reisweer voor een safari. Ook voor Zuid-Amerika geldt dat de winter in sommige landen grillige temperaturen kent, Patagonië (Argentinië) wordt afgeraden in de winter vanwege de onbegaanbare wegen en sneeuwval. Brrr…
En waar het op sommige plekken te koud is, kunnen onze zomermaanden in andere landen juist weer ontzettend heet zijn. In het Midden Oosten zijn temperaturen van rond de 40 graden geen uitzondering. En een beetje zon is heerlijk, maar je moet je afvragen of 40 graden is wat je zoekt. Of juist te nat, zoals in Zuid-oost Azië. En zo hebben we altijd wat te zeuren over het weer. Te heet, te koud of te nat… Ik vind het het belangrijkst dat je weet wat je kunt verwachten, dan weet je waar je je op kunt instellen, wat je in je koffer doet en kan het ter plaatse niet tegenvallen. Verdiep je dus eerst goed in een bestemming of kies voor een andere vakantieperiode.
Voor de beste reistijd is het goed niet alleen naar temperatuur of neerslag te kijken, maar bijvoorbeeld ook naar feestdagen in een land. Naar Brazilië tijdens het carnaval garandeert volle accommodaties, dure tickets en massa’s toeristen. En een rondreis door Marokko is in de periode van de Ramadan heel anders qua beleving, wat overigens niet minder hoeft te zijn hoor.
Ik schreef een handig artikel over de beste reistijd per bestemming, onder verdeeld in de schoolvakanties.
Geen onbelangrijke vraag, het budget. Reizen met een gezin is niet voordelig, dat is een feit. Je kunt je bestemming daar echter wel op afstemmen. Zo is Zuidelijk Afrika of Zuid Amerika niet voordelig om te reizen. Ook Amerika en Canada kennen een Europees prijsniveau. Daarentegen betaal je een flink bedrag voor je vlucht, maar reis je relatief voordelig door Azië, Midden-Amerika en het Midden-Oosten of Marokko.
Tijdens mijn wereldreis kwam ik geregeld backpackers tegen die vanuit Azië naar Australië door gingen, maar heel snel weer terug waren in Azië. Niet omdat Australië niet de moeite was, maar omdat ze in Azië vele malen langer weg konden blijven dan wanneer ze hun reis door Australië vervolgden. Australië en in iets mindere mate Nieuw Zeeland zijn sowieso geen goedkope bestemmingen. Zeker niet nu de euro laag staat ten opzichte van andere valuta. Daarnaast maakt het ook verschil waar je bent in een bepaald land. In het afgelegen Noord-Westen van Australië (omgeving Broome tot Darwin) is het levensonderhoud veel duurder dan in drukbevolkte gebieden.
Wat je ter plaatse uitgeeft is natuurlijk verder helemaal afhankelijk van je eigen keuzes. Je kunt kiezen voor een eenvoudig guesthouse, of voor een luxe hotel met zwembad. Vraag jezelf ook af of de luxe van een zwembad de moeite waard is. Ben je liever de hele dag op pad of reis je bijv. naar Marokko in de kerstvakantie of naar Zuid–Afrika in de zomervakantie, dan is het water van de zwembaden vaak alleen voor de dappere zwemmers onder ons. Zonde dat je er dan wel voor betaalt. Dat geldt natuurlijk ook voor andere “luxe” voorzieningen zoals een airco.
Budget tip: Hou acties van luchtvaartmaatschappijen in de gaten. KLM werelddeal weken, Transavia deals of vergelijk vertrek vanuit Amsterdam eens met Eindhoven of Dusseldorf. Het kan, zeker wanneer je met je gezin reist, soms wel honderden euro’s schelen.
Wil je een land verkennen met je eigen huurauto en slaap je in accommodaties? Of geef je de voorkeur aan reizen met een camper of 4×4 met daktent en ga je dus kamperen tijdens je reis met kinderen. Ook mogelijk; vind je het rondreizen met eigen huurauto best een beetje spannend en geef je de voorkeur aan reizen met een privé chauffeur? Of sluit je liever aan bij een groepsreis? Ben je zelfstandig en wil je low-budget reizen dan kun je ook nog kiezen voor reizen met het openbaar vervoer. Kortom; alles is mogelijk. De ene vorm van vervoer kan in het ene land de normaalste zaak van de wereld zijn, maar op een andere bestemming ineens veel minder geschikt als het neerkomt op reizen met kinderen.
Het openbaar vervoer is in Azië heel goed georganiseerd. Tussen bijna iedere (grote) plaats rijdt wel een bus of trein. In Afrika is dat veel minder gebruikelijk, daar reis je juist met eigen huurauto (met of zonder daktent). Reis je in Zuid Amerika met een camper, dan zul je zien dat lang niet alle campsites even goede voorzieningen hebben. Terwijl Australië of Canada juist zeer geschikt zijn voor een camperreis. In het Midden-oosten wordt zelfs helemaal niet gekampeerd en is het juist weer heel gebruikelijk om met een chauffeur te reizen. Wat heeft je voorkeur en wat mag het kosten?
Veel reizigers geven de voorkeur aan een Westers land als Canada, Amerika of Australië, wanneer ze met kinderen reizen. Je weet dat de medische voorzieningen daar goed zijn. Maar wist je dat in landen als Thailand en Zuid-Afrika de (privé) ziekenhuizen/ klinieken (ok, niet alle maar veel wel) niet onder doen voor die van ons.
Naast medische voorzieningen ter plaatse is het goed je van te voren te verdiepen in inentingen en malariagebieden. Heb je uiteindelijk een bestemming gekozen, blijkt dat je jonge kinderen nog niet alle inentingen mogen hebben. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Laat je hierover van te voren informeren bij officiële medische instanties als de GG&GD of huisarts. Nog even terug naar het budget; het loont te kijken met welke medische instantie jouw zorgverzekering afspraken heeft. Dat kan een verschil maken tussen volledige vergoeding van (vaak behoorlijk dure) inentingen of betalen uit eigen zak.
Wil je al dat gepuzzel liever uit handen geven? Ik run niet voor niks mijn eigen reisbureau, gespecialiseerd in (verre) familiereizen. Aarzel niet contact met me op te nemen. Dan kijken we samen welke kindvriendelijke bestemming voor jullie het meest geschikt is. Reizen met kinderen is echt vooral heel leuk!
Draadnagelweg 6,
3525BV Utrecht
Tel: 06 - 45 02 94 57
nynke@reismetkinderen.nl
KVK: 72667133
Reacties: