maart 25, 2015
Mijn grote liefde… Ja, ik heb er twee… 😉 Tijdens mijn werk voor een reisorganisatie ben ik zeven jaar lang dag in dag uit met Namibië bezig geweest. Je kunt dus wel zeggen dat ik het land goed ken. Namibië heeft voor ieder wat wils; immense zandduinen, wilde dieren, ruige rotsformaties en bijzondere inwoners als de bosjesmannen en de Himba’s. En oh wat had ik hier graag al met Fynn en Robyn naar toe gegaan, maar eerlijk is eerlijk; ik vind ze nog te jong, Namibië met kinderen moet nog even wachten. Geduld!
Namibië is een schitterend land en gemakkelijk te bereizen, zeker wanneer je van avontuurlijke bestemmingen houdt, maar wil je naar Namibië met kinderen dan zou ik zeggen vanaf een jaar of acht. Reisafstanden zijn vaak lang, het land is zo groot als Frankrijk en 80% van de wegen zijn (goed onderhouden) gravelwegen. Je kunt je dus voorstellen dat het reistempo niet zo heel hoog ligt. Reisdagen bestaan al gauw uit minimaal 4 uur rijden, maar vaak ben je langer onderweg.
Kinderen moeten daarnaast goed stil kunnen zitten en zijn, zeker tijdens het spotten van wild, en dat valt niet altijd mee voor een jong kind. Juist omdat het zo’n bijzondere (en prijzige) bestemming is en activiteiten vaak gericht zijn op wat oudere kinderen, is het leuk als ze er ook bewust wat van mee krijgen.
Het voor- en najaar zijn de ideale periode voor een reis naar Namibië met kinderen. De temperatuur is er dan lekker (niet te koud, niet te warm). In het voorjaar is het landschap “groener”, voor zover je van groen kunt spreken in Namibië… Dit levert natuurlijk mooie plaatjes op. Maar het bekendst zijn de kiekjes van de goudgele zandduinen tegen een strakblauwe lucht. Wat prijs betreft is het voorjaar ideaal, je reist dan in het laagseizoen. Het scheelt je zomaar honderden euro’s op de prijs van een auto en vlucht. Het najaar is fijn wanneer je hoofdzakelijk voor het spotten van wild naar Namibië reist. Het landschap is kaler waardoor je makkelijker kunt “spotten” en omdat er minder water is trekken alle dieren naar de overgebleven waterdrinkplaatsen.
Met oudere kinderen ben je vaak gebonden aan de zomervakantie, geen probleem. Je reist dan in de Namibische winter; overdag een graad of 22, maar ‘s nachts temperaturen van rond het vriespunt. Dat is koud ja, dus stel je daar op in. Een duik in het zwembad is dan ook alleen weggelegd voor de dappere zwemmer. Brrr… Wel is het dan droog in Namibië en schijnt de zon volop.
Vermijd reizen van december tot en met maart, dan is het weliswaar zomer in Namibië, maar kan het er ook flink regenen. Modderige wegen, hoge temperaturen en dus een hoge luchtvochtigheid. Niet bepaald ideale reisomstandigheden.
Tip: Boek zo vroeg mogelijk, onze zomermaanden zijn ontzettend populair en snel volgeboekt. Er is simpelweg maar weinig aanbod van sfeervolle en kleine guesthouses en lodges. En met zo vroeg mogelijk bedoel ik echt 10 a 12 maanden voor vertrek.
Activiteiten voor kinderen genoeg in Namibië. Wat dacht je van speuren naar olifanten en zebra’s of zelfs leeuwen. En klimmen en klauteren tegen de zandduinen op om er vervolgens op een sandboard vanaf te roetsjen. Of bijzondere ontmoetingen met Himba kinderen; vriendjes maken!
Must see: de zandduinen van de Sossusvlei. Deze steken schril af tegen de blauwe lucht. Met zonsopkomst zijn ze het indrukwekkendst, vroeg op dus. De klim naar boven is pittig, maar naar beneden des te leuker. Vooral voor kinderen. Is de zon eenmaal aan de horizon verschenen dan kleurt de omgeving langzaam rood en wandel je naar deadvlei. Hier staan eeuwenoude bomen in een magische omgeving.
Swakopmund is een Duits koloniaal kustplaatsje en tevens het activiteitenstadje van Namibië. Ga er sandboarden, quad rijden of met een gids de woestijn in op zoek naar de small five.
Mijn tip: kajakken langs de kust. Je vertrekt ‘s morgens voor dag en dauw en met je gids peddel je de zee op. Zeehonden komen je gedag zeggen en je kunt ze bijna aaien, heel bijzonder! Wel wat koud in de zomervakantie trouwens, want je wordt nat in de kajak en het kan nog wat mistig zijn. Het alternatief is bijv. een tocht per catamaran, ook dan maak je kennis met de zeehonden. Ik schreef er een blog over.
En natuurlijk Etosha National park, HET wildpark van Namibië en deze mag in je reis met kinderen zeker niet ontbreken. Je kunt er met je eigen auto prima doorheen rijden maar je kunt ook een gamedrive met gids boeken.
Tip: bij de receptie ligt vaak een boek of grote kaart waarop eerdere reizigers hebben aangegeven wanneer en waar ze het grotere wild gespot hebben. Zo kun je gericht op pad. En ‘s middags hou je net als de dieren een siësta.
Je ziet in Namibië nog veel Duitse invloeden terug, het was ooit een Duitse kolonie, en dus vind je er in de restaurants ook de bekende Wiener schnitzel met patatjes of andere Europese maaltijden. De meeste restaurants kun je prima met kinderen bezoeken.
Mijn tip: Joe’s Beerhouse in Windhoek. Je kunt er een gewone pasta of hamburgertje eten, maar leuker; ook spiesen met allerlei soorten wild; kudu, zebra, krokodil en springbok. Een mooie eerste kennismaking met Afrika. En het restaurant zelf vond ik één groot museum. Eten doe je aan grote picknicktafels of buiten bij de kampvuurplaats. Laat je verrassen!
In de grotere plaatsen (bijv. Windhoek, Mariental en Swakopmund) vind je supermarkten waar ze werkelijk alles verkopen! Denk daarbij aan de supermarche zoals deze in Frankrijk te vinden is. Een beeld? Juist, zo groot dus. Je kunt er de bekende luiermerken vinden en ook verschillende soorten babyvoeding en melkpoeder of brood en beleg. In de plaatsjes die je onderweg tegenkomt is echter soms alleen een lokaal buurtwinkeltje voor de nodige boodschappen als vlees en hout om op te braaien (bbq-en), sla dus genoeg in om door te kunnen tot de volgende grote plaats. In Outjo zit een heerlijke bakker, dat verwacht je dan weer niet. En in Solitaire geniet je zelfs van appeltaart.
Ik ben nou eenmaal fan van reizen met eigen vervoer en dat kan prima in Namibië. Je vindt er de grotere autoverhuurbedrijven. Met een eigen huurauto kun je als gezin je eigen tempo bepalen, onderweg stoppen als je dat wilt voor een picknick (er staan langs de weg verschillende picknickstops aangegeven) of omdat je gewoon geen genoeg krijgt van die kudde giraffen. Denk er wel aan dat er links wordt gereden in Namibië. Ik deed de eerste paar kilometers nog geregeld mijn ruitenwissers aan als ik mijn richting wilde aangeven. Dat is even wennen.
Wegen zijn dus over het algemeen gravelwegen, maar ze worden goed onderhouden. Een four-wheel drive is geen must (mits je niet in de regentijd reist), maar ik zou ze wel meer dan aanraden. Ik heb een deel met een gewone auto gereisd en wij waren soms drukker met de auto en de weg dan dat we echt aan het genieten waren van de omgeving. Een four-wheel drive is gemaakt voor onverharde wegen en biedt je veel meer comfort. Daarnaast zit je hoger op de weg waardoor je gemakkelijker wild kunt spotten. Wij keken met onze gewone Toyota geregeld alleen tegen wat struiken aan.
Een echte automonteur hoef je niet te zijn, maar het is met de vele gravelwegen wel handig dat je weet hoe je een band verwisselen moet. Je komt soms uren niemand tegen, dus het is fijn dat je dan zelf aan de slag kunt. Overigens zijn andere weggebruikers wel altijd bereid je weer even op weg te helpen is mijn ervaring.
Voor tanken is eigenlijk maar één regen: tanken waar mogelijk, ook in het geval je tank pas half leeg is. Je weet immers niet wanneer je weer een tankstation tegenkomt. En is die dan open en is er brandstof, dat is ook altijd weer de vraag.
Tip: Om de lange ritten wat gezellig te maken kun je een soort van bingo kaarten maken met daarop verschillende dieren. Kaart op schoot, verrekijker in de hand en “bingo!”
Er is slechts een beperkt aanbod aan leuke en sfeervolle overnachtingsmogelijkheden. Boek daarom zo vroeg mogelijk. Veel accommodaties hebben een zwembad en je kunt er een hapje eten. Een kinderbedje is over het algemeen ook altijd mogelijk, maar reis je met een groter gezin dan is er minder keus. Er is een zeer beperkt aanbod aan familiekamers of drie- en vierpersoonskamers. Meestal wordt voor kinderen onder de 12 jaar een bed op de kamer van de ouders geplaatst.
Bij je accommodatie kunnen je kinderen spelen met andere kinderen, maar verwacht daar niet te veel van. Ik heb tijdens mijn eigen reis (in mei) lang niet overal kinderen gezien. Het is dan ook niet een bestemming waar het voor kinderen gemakkelijk vriendjes maken is onderweg. Je bent behoorlijk op je eigen gezin aangewezen. Vind je het prettig meer aanspraak van andere gezinnen te hebben, kies dan voor bijv. een familiegroepsreis of maak de reis met vrienden.
Zorg wel dat je je reis van te voren hebt geboekt, dat kan een georganiseerde rondreis zijn of je hebt het zelf geboekt allemaal, maar ga niet op de bonnefooi reizen. Is een accommodatie vol, dan moet je al gauw een groot aantal kilometers verder rijden voor een volgende mogelijkheid. En daar zit je tijdens je reis met kinderen niet op te wachten.
Ben je avontuurlijk ingesteld? Huur dan een four-wheel drive met daktent. Je staat op als het licht wordt, speurend naar wild en ‘s avonds kook je je eigen maaltje. Je stookt een kampvuurtje en bakt met je kinderen broodjes aan een stok… Wanneer het donker wordt kruip je je tent in. Je hebt auto’s met twee tenten welke geschikt zijn voor totaal vier personen. De campings in Namibië zijn vaak gelegen bij een guesthouse of lodge dus je kunt ook eens een avond vals spelen en eten in een restaurant. Vrijwel iedere camping heeft sanitaire voorzieningen met stromend water.
Ik heb me tijdens mijn eigen reis geen moment onveilig gevoeld. De mensen zijn er ontzettend vriendelijk! Gebruik echter wel je gezonde verstand, iemand die je wil helpen bij de pinautomaat is natuurlijk een beetje “gek”. Laat ook geen waardevolle spullen achter in de auto en draag geen opvallende sieraden.
In de grotere plaatsen zijn goede medische voorzieningen. We hopen natuurlijk dat je ze niet nodig hebt, maar het is fijn te weten dat ze er zijn. Er wordt Engels gesproken in Namibië, maar met Duits of Afrikaans (wat heel veel lijkt op het Nederlands) kom je ook een heel eind.
Voor je reis naar Namibië worden inentingen tegen DTP en Hepatitis A aangeraden. De inenting tegen DTP (difterie, tetanus en polio) hebben kinderen vaak in hun jeugd al gehad. Neem voor vertrek altijd contact op met een medische instantie als de GGD, je huisarts of KLM travel clinic. Zij kunnen je het beste adviseren doordat ze ook je medische gegevens kunnen raadplegen. Informeer ook bij je zorgverzekering of zij afspraken hebben met bepaalde instanties, dat kan zomaar het verschil betekenen tussen vergoeden of zelf betalen. De moeite waard dus. Malaria komt in het noorden van Namibië voor, de grens ligt net onder Etosha, en de Caprivistrook. Informeer ook wat betreft malariatabletten en andere voorzorgsmaatregelen bij een officiële medische instantie.
In onze zomer is het een uurtje vroeger dan bij ons, in onze winter is het er slechts een uurtje later. De zomer- en wintertijd in Namibië zijn namelijk tegenovergesteld aan die van ons. Geen jetlag dus, ideaal.
Er zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam, wel vanuit Frankfurt met Air Namibia (vertrek in de avond) en Condor (vertrek in de ochtend, op dinsdag en zaterdag). Frankfurt ligt op ruim 4 uur rijden vanuit Utrecht, maar er is ook een goede treinverbinding. Vertrek je liever vanuit Amsterdam dan stap je dus over in Frankfurt. Of je hebt een dubbele overstap in Engeland (of Duitsland) en Zuid Afrika, deze vluchten zijn vaak iets voordeliger maar je bent dus wel minimaal 20 uur onderweg. KLM vliegt rechtstreeks naar Zuid Afrika, maar omdat je vlucht naar Namibië pas de volgende ochtend is moet je dus een nachtje slapen in Johannesburg.
Meer informatie over vliegen met (jonge) kinderen vind je verderop op de site.
Je paspoort (een ID kaart is niet voldoende) dient nog 6 maanden na thuiskomst geldig te zijn. Controleer dat goed, want je kunt anders niet mee op de vlucht. Een visum is niet nodig voor je reis naar Namibië.
Heb je zin om je koffers te pakken voor een reis naar Namibië? Stuur me je wensen en dan gaan we samen aan de slag met het bouwen van jouw reis. Uiteraard helemaal aangepast naar jullie wensen en rekening houdend met de kinderen.
Draadnagelweg 6,
3525BV Utrecht
Tel: 06 - 45 02 94 57
nynke@reismetkinderen.nl
KVK: 72667133
Wij zijn volop aan het plannen voor volgend jaar met onze 2 meiden (dan 9 jaar). We zien het helemaal zitten. Die beklimming van de duinen is dat zwaar? Kan je een schatting geven van de tijd die je nodig hebt voor beklimming? 😉! Als je nog tips hebt! Laat maar weten, alles is welkom 😊 groetjes Ellen
Hi Ellen, Heerlijk die voorpret! Ja, de beklimming is best pittig ja. Je gaat twee stappen omhoog en zakt er eentje terug. Maar met een normale conditie is het goed te doen en je hoeft niet helemaal naar de top. Je kunt ook halverwege neerploffen voor de zonsopkomst. Ik denk dat wij toch wel een half uur aan het klimmen waren hoor. Dan zit je daar nog even en ben je in 5 min beneden. We waren rond het middaguur weer terug na een omweg via Deadvlei. Hoeveel tijd hebben jullie? En wat wordt je rondje?