Zwanger op reis

Onze laatste vakantie samen, met z’n twee… Niet wetend dat onze volgende trips zo anders zouden worden. Spanje werd onze bestemming, 28 weken zwanger op reis. We hadden ons enigszins verkeken op die buik.. Want waarom kon ik niet nog een wandeling maken van een aantal uur, over hobbelige bergweggetjes, in de volle zon? Waarom kon ik niet even kijken in dat kerkje bovenaan die berg? En die lekkere kaasjes… hmm, vast niet altijd van gepasteuriseerde melk. Maar wat was het lekker! Die vakantie dan hè…?

Ga je zwanger op reis? Hou dan rekening met een aantal dingen:

  • Plan je reis tussen de 4e en 7e maand, Je bent dan (meestal) af van de misselijkheid en andere zwangerschapskwaaltjes en je hebt weer een beetje meer energie terug. Een goede tip tegen de misselijkheid zijn overigens de polsbandjes tegen reisziekte. Ze werken top!
  • Plan minimaal 2 nachten op dezelfde plek. Reisdagen zijn leuk, maar hele dagen in de auto zijn niet altijd comfortabel. Spanje was ideaal omdat reisafstanden relatief klein zijn, zo waren we vaak de middag in de volgende plaats.
  • Geef toe aan het feit dat je, zwanger op reis, niet meer zo mobiel bent als voor je zwangerschap. Als ik dan toch dat kerkje bereikt had lag ik ‘s avonds met spierpijn achtige verzuurde benen en billen (wakker) in bed. Accepteren of manlief naar boven sturen voor de foto’s en zelf lekker in een lentezonnetje op hem wachten.
  • In landen waar je met het Engels niet altijd uit de voeten kan, als in Spanje, is het handig om in het Spaans een lijstje mee te hebben met producten die wel of niet “mogen”. Zo hoef je niet bang te zijn dat heerlijke kaasje op het terras in Sevilla of die tapas hapjes bij het zwembad van je cortijo. Een lijst met medische termen is overigens ook altijd fijn bij je te hebben. Je hoopt ‘t niet, maar mocht er iets met jou of de baby zijn dan kun je je verstaanbaar maken.
  • Zwanger op reis, vermijd dan reizen in hartje zomer, tenzij je er zeker van bent dat je tijdens je zwangerschap niet opzwelt tot iemand waarbij je geen enkels of knieën meer ziet.. Het voor- of najaar is heerlijk en je hoeft dan niet de hele reis krampachtig onder een parasol te zitten, bang voor pigmentvlekken.
  • Bij veel luchtvaartmaatschappijen mag je vliegen tot ca. 36 weken zwangerschap. En alleen wanneer je geen complicaties hebt. Zwanger van een meerling? Dan geldt vaak een grens van 32 weken. Als je zwanger op reis gaat en gaat vliegen dien je een verklaring te hebben waarin staat dat je nog niet over die grens van 32 of 36 weken heen bent, een zogenaamde zwangerschapsverklaring. Hierin staat dat je nog in staat bent de vliegen en er geen medische bezwaren zijn. Je kunt deze verklaring halen bij je verloskundige. Haal ‘m in de week voor je vertrek, want hij mag vaak maar 7 dagen oud zijn.
  • En de belangrijkste; geniet bewust! Zo cliché, maar het is waar; het gaat nog jaren duren voordat je weer echt helemaal met z’n twee drie weken weg kunt. Weekendjes waarbij de kinderen bij opa en oma zijn uitgesloten natuurlijk. Houd die er vooral in!

Heb je andere handige tips om zwanger op reis te kunnen? Let me know!

Blijf ons volgen en deel onze avonturen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *