Wereldticket – wereldreis met kinderen

Speuren, speuren en nog eens speuren, vergelijken, andere combinaties maken en na verloop van tijd hopeloos verdwalen in de schimmige wereld van de vliegtickets. Dus uiteindelijk zoveel mogelijk advies inwinnen van specialisten. Dat is in vogelvlucht hoe wij ons ticket geboekt hebben. Goedkope tickets van A naar B vind je overal op internet. Die boek je gemakkelijk zelf via populaire sites als Cheaptickets of Tix.nl. Een ticket de wereld rond is echter een ander verhaal. Benieuwd voor welk ticket wij gekozen hebben, waarom en waar we deze geboekt hebben? Ik vertel het je allemaal…

wereldticket voor onze wereldreisIn een interview met mezelf zal ik jullie op alle vragen antwoorden geven. Leek me wel eens leuk, zo’n interview met mezelf. 🙂

Waar begint jullie zoektocht naar het ideale vliegticket? 

Er zijn zoveel aanbieders op internet te vinden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gek werd ik ervan. Wij selecteerden drie grote aanbieders die zich specialiseren in wereldtickets, ook wel round-the-world-tickets genoemd: Kilroy travel, WTC.nl – Vliegtickets en Travel Nation. Deze laatste is gevestigd in Engeland en is met name in tijden van een gunstige Pond interessant.

En dan?

Van te voren hebben we natuurlijk al een lijstje gemaakt met welke bestemmingen we willen zien, wanneer en hoe lang we ongeveer willen verblijven op de verschillende plekken. Met die informatie hebben we online offertes opgevraagd. En met alle drie de aanbieders hebben we telefonisch onze wensen besproken. Dat telefoontje is echt heel fijn, want alleen dan krijg je adviezen waar je wat aan hebt. Bijvoorbeeld om te vliegen op Jakarta in plaats van Yogyakarta, gewoon omdat het voordeliger is. Of om ergens iets langer te blijven omdat vertrek of aankomst op een doordeweekse dag goedkoper is. Starten we vanaf Londen Heathrow, Brussel of Dusseldorf of toch gewoon lekker makkelijk en vertrouwd vanaf Schiphol.

Wat kregen jullie voor vliegtickets aangeboden?

World Ticket Center en Travel Nation boden ons een wereldticket aan. Kilroy was de enige die ons losse tickets adviseerde.

Hoe werkt zo’n wereldticket?

Met een wereldticket reis je in oostelijke of westelijke richting de wereld over. Je hebt deze tickets in allerlei soorten en maten, maar bent vaak wel gebonden aan bepaalde regels. Wereldtickets zijn vaak gekoppeld aan een luchtvaartalliantie, een samenwerking tussen diverse airlines, zoals One World of Star Alliance. Dat betekent dus dat je niet willekeurig alle luchtvaartmaatschappijen met elkaar mag combineren. Daarnaast mag je vaak maar een maximaal aantal mijlen vliegen of een gelimiteerd aantal stops maken. Je hebt ook tickets waarvan de prijs afhankelijk is van het aantal continenten dat je bezoekt. Je legt de verwachte bestemmingen, data en tijden wel vast maar het grote voordeel is dat het wereldticket meestal kosteloos wijzigbaar is (soms tegen kleine bijbetaling). Je kunt dus tijdens je reis nog bepalen of je ergens langer wil blijven of juist eerder wil doorreizen. Afhankelijk van de beschikbaarheid natuurlijk. En geen paniek, je ticketleverancier kent al die regels (en trucjes), jij hoeft alleen te denken over de bestemmingen.

Ons wereldticket bij WTC had zeven vluchten, waarvan vijf met een overstap. Kosten? Circa 2600 euro per persoon. Travel Nation deed hetzelfde, maar had slechts drie vluchten met een overstap. Alleen de koers van de pond t.o.v. de euro bleek toch niet zo heel gunstig, want het ticket kostte omgerekend ruim 2700 euro. Wanneer je met kinderen reist, is zo min mogelijk overstappen bijna een must, maar alleen als de prijs het toelaat natuurlijk.

En hoe zit dat dan met losse tickets? 

Boek je losse tickets dan liggen de data echt vast. Wijzigen kan wel maar tegen (te) hoge kosten. Je bent dus minder flexibel op moment van reizen. Met losse tickets kun je echter wel kris kras alle maatschappijen combineren omdat deze allemaal los geprijsd worden. Het maakt dus ook niet uit in welke richting je vliegt of hoeveel stops je maakt. Kilroy bood de mogelijkheid van losse tickets. Van de acht vluchten waren er slechts twee met overstap. En, ook niet geheel onbelangrijk, Kilroy was de goedkoopste van de drie. Dit ticket kost 2300 euro per persoon. Bij alledrie de aanbieders zijn we voor Fynn zo’n 75% van de prijs van een ticket voor volwassene kwijt.

Vliegticket wereldreis met kinderen

Waar hebben jullie voor gekozen?

Flexibiliteit is fijn, zeker als je met kinderen reist. Je weet namelijk niet hoe het zal gaan overal. Alleen wanneer je met een camper door Amerika wilt reizen en wanneer je dat in het hoogseizoen wilt doen, moet je deze vastleggen. Zo flexibel zijn we dus überhaupt al niet, want Amerika ligt vast wat aankomst en vertrek betreft. Ander belangrijk punt voor ons zijn de rechtstreekse vluchten. Misschien zijn er ouders die er anders over denken (ik kan het me niet voorstellen), maar wij worden niet blij van een overstap van 4 uur midden in de nacht op een luchthaven waar alles gesloten is. En ook niet geheel onbelangrijk…centjes. We kiezen uiteindelijk voor de losse tickets. Maar niet bij Kilroy…

Huh, waarom niet?

Omdat ik zelf bij een reisorganisatie werk met toegang tot een wereldwijd vluchtensysteem. Losse tickets kan ik dus in ons systeem ook gewoon opzoeken (in tegenstelling tot een wereldticket, daar waag ik me niet aan). Nou ja, zelf… Met speciale dank aan onze vluchtenexpert Simone. Bedankt! Wat we nu uiteindelijk kwijt zijn? We vliegen met z’n drieën voor 6100 euro de wereld over.

Wat is de ultieme tip als het gaat om het boeken van een wereldticket?

Vergelijk! Sta open voor veranderingen in route en suggesties van kenners, laat je adviseren. Geef bij de organisatie waar je je ticket boekt ook aan welke bestemmingen voor jou echt een must zijn en welke eventueel ook mogen vervallen. Zo kon IJsland bij ons gemakkelijk in de losse tickets worden gecombineerd, maar was het een zeer hoge kostenpost wanneer we IJsland in het wereldticket wilden opnemen. Die mogelijkheid was er in een wereldticket simpelweg niet. Hetzelfde gold voor het tropisch eiland in de grote oceaan waar we wilden relaxen. Het maakte ons niet uit of dit nu Fiji, Samoa of Frans Polynesië is. We kozen uiteindelijk voor Fiji omdat dit de best betaalbare optie in ons vluchtplan bleek te zijn.

Ready for take off…

Blijf ons volgen en deel onze avonturen

4 thoughts on “Wereldticket – wereldreis met kinderen

 1. Tikva Beantwoorden

  Altijd weer handig om te lezen! Soms kan je ook een goedkoop wereldreis ticket combineren met losse vluchten. Ik denk dat jullie echt een hele mooie prijs hebben voor de hoeveelheid vluchten en de afstand!

  1. Nynke Oosterman Beantwoorden

   Ja, handig ook voor jullie plannen straks Tikva. We zullen in Indonesië misschien nog wel een goedkope Air Asia vlucht boeken van Jakarta naar Yogyakarta of iets dergelijks, maar dat bekijken we lekker daar.

 2. Petra Beantwoorden

  Dank voor je tips Nynke! Wij zijn nu aan het plannen voor een half jaartje vanaf januari ergens. En willen voornamelijk kamperen in NZ en bezoek aan Bali / Gili. Verder maakt het niet uit. Eerst dacht ik; een RTW, maar inderdaad uitermate schimmig, onhandig ook dat je gebonden bent aan specifieke airliners. Nu met skyscanner bezig en de mogelijkheden van lange stoppers aan het bekijken. Super leuk! En wat een mogelijkheden! Ik ga je blogs nog verder uitpluizen voor andere handige tips :-). Nogmaals dank!

  1. Nynke Oosterman Beantwoorden

   Hi Petra, wat een toffe plannen! Met losse tickets kun je inderdaad veel meer en zeker wanneer je een camper huurt in NZ en wellicht ergens anders nog een auto dan staan die data toch vast. Heel veel plezier met de voorbereidingen! Als je nog eens iets wilt weten, mail me gerust. Groetjes Nynke

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *