Het aftellen is begonnen!

We tellen af. Over negen weken zitten we in het vliegtuig. Wat gaat het ineens hard allemaal. December vliegt voorbij. We zijn druk met Sinterklaas. Zijn ja, we zingen nog iedere avond Sinterklaas kapoentje en leggen Fynn nog zeker twee keer per week uit dat de beste man nu toch echt weer vertrokken is. En er dus geen ‘telootje’ meer in zijn schoen zit. Inmiddels is het kerst, nou ja, aan de narcissen te zien lijkt het meer lente. Het hoogseizoen op het werk is in volle gang, want wij zijn niet de enige met reisplannen komend jaar. En zo gaat het dagelijkse leventje thuis door. Maar over negen weken is het zo ver, beetje stress begint te komen. Wat moeten we dit jaar nog voor onze wereldreis regelen en wat kan nog even wachten?

wereldreis voorbereiden

Ik heb het gevoel dat we nog ontzettend veel moeten doen en aan de andere kant heb ik geen idee waar te beginnen. Niet alles hoeft gelijk en sommige dingen kunnen nog even wachten, zoals wat eerste nachtjes boeken. Maar juist een aantal belangrijke zaken moeten echt voor het eind van het jaar geregeld zijn.

Het voordeel van je wereldreis voorbereiden in 2015 en reizen in 2016 is dat je de jaarwisseling meepakt, waarbij je nog een aantal dingen gunstig kunt beïnvloeden. Met name financieel en daar worden wij Nederlanders toch altijd blij van.

# 1: Inentingen en je zorgverzekering

Wij hebben de meeste inentingen, maar moeten er ook nog een aantal herhalen. Fynn heeft tijdens zijn rijksvaccinatieprogramma al inentingen tegen DTP en hepatitis B gehad. Hepatitis A en de inenting tegen buiktyfus heeft hij nog niet. Onze vaccinatie tegen buiktyfus is verlopen. We zijn dus nog niet klaar. De afspraak met thuisvaccinatie.nl hebben we bewust op 4 januari 2016 gepland en dat heeft één groot voordeel: we kunnen onze zorgverzekering nog aanpassen. Vaccinaties zijn niet goedkoop maar worden doorgaans vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Voor een paar prikken ben je al gauw 100 euro per persoon verder.

Wij passen daarom onze aanvullende zorgverzekering bij het Zilveren Kruis Achmea aan en krijgen dan alle inentingen vergoed. Of dat loont hangt af van het aantal inentingen dat je nodig hebt, maar ook van welke. Verdiep je dus goed in de kosten van vaccinaties en de vergoeding vanuit je zorgverzekeraar. Zeker wanneer je malariatabletten nodig hebt. Wij hebben ze voor onze reis niet dringend nodig en zien hier van af, een weloverwogen keus, maar ze kosten al gauw 3 euro per stuk. Katjing!

# 2: De camper boeken

Een droom van reizen met de camper door Amerika is leuk, maar als die droom in de zomermaanden gaat uitkomen dan moet er vooraf geboekt worden. Veel autoverhuurbedrijven in Amerika werken met flextarieven, een kwestie van vraag en aanbod. Hoe meer vraag, hoe hoger de dagprijzen. En in veel gevallen dus: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je uit bent. Onze camper willen we halverwege juni ophalen en vier weken later weer inleveren. Het is nu december en we zijn eigenlijk al aan de late kant. Tot onze grote schik zien we dat de prijzen halverwege december ineens gestegen zijn ten opzichte van die week ervoor. Gelukkig is de vroegboekkorting wel geldig tot 31 december 2015 dus we moeten dit jaar nog iets vastleggen. En ook hier geldt; vergelijk! Wij hebben een offerte voor de camper bij Travelhome opgevraagd. Zij vergelijken verschillende grote aanbieders als Cruise America, Britz en Appollo. Ik vertel jullie er binnenkort meer over.

# 3: De annulerings- en reisverzekeringen

Het ticket hadden we al geboekt en nu ook de camper geboekt is zijn er ineens twee heel grote uitgaven al gedaan. Wat als… zo moet je natuurlijk nooit denken, maar het zou heel zuur zijn wanneer er nu iets gebeurt waardoor we de reis niet kunnen maken. Weg spaargeld! Een annuleringsverzekering moet een week na boeking zijn afgesloten. Sluit je ‘m later af dan kan dat invloed hebben op de dekking. Het is sowieso zaak die dekking goed te controleren, vaak ben je maar tot 1500 euro per persoon per reis verzekerd. En ik kan je vertellen dat een verre reis al gauw duurder is. Ophogen dus die annuleringsverzekering. Wij hebben onze verzekeringen bij Unigarant, daar kun je de dekking uitbreiden naar 3000 euro pp. Dat komt al meer in de richting. Ook je reisverzekering moet je controleren als je langer weggaat. Vaak is standaard een periode van 60 dagen verzekerd, ook die kun je tegen betaling verlengen naar 180 dagen. Een alternatief is een zogenaamde wereldreisverzekering zoals de Globetrotterpolis van Allianz. Ook hierover binnenkort een uitgebreide blog.

# 4: Aanschaf electronica

Het einde van het jaar, de kerstgekte, een prima periode om een nieuwe camera met (als het even mee zit) dikke korting aan te schaffen. Voor Fynn willen we eigenlijk nog een Ipad mini aanschaffen. Daar zetten we dan al zijn filmpjes en spelletjes op. Ideaal voor reisdagen of in het vliegtuig. Of gewoon op een moment van verveling, want ik geloof dat ook die een keer komt op reis. Ik wil zelf heel graag nog een action cam aanschaffen, zo kan ik al onze avonturen op video vastleggen. Er is zoveel keus en aanbod dat tijdig verdiepen geen kwaad kan. En aanschaffen tijdens de kerstsale dus. Zo kan je ook nog even oefenen voordat je weg gaat.

Geen tijd te verliezen dus, we gaan aan de slag!

Blijf ons volgen en deel onze avonturen
error

4 thoughts on “Het aftellen is begonnen!

 1. Edith | [travel.create.repeat] Beantwoorden

  Hihi, ineens toch een klein beetje stress 😉 Wel handig dat jullie nog net even die zorgverzekering voor volgend jaar kunnen aanpassen! Succes én plezier met de voorpret!

  1. Nynke Oosterman Beantwoorden

   Stom he, reisstress ja. Het gaat ook ineens zo hard. Zolang we de belangrijkste dingetjes maar geregeld hebben komt het vast goed. Bedankt voor de support Edith!

 2. Tikva Beantwoorden

  Goede tips! Ben wel benieuwd naar je verzekeringstips. Jaren geleden hadden we OHRA want die was toen als enigste normale goedkope verzekering 1 jaar geldig maar nu zou ik me er ook weer in moeten verdiepen.

  1. Nynke Oosterman Beantwoorden

   Een langere periode is inderdaad lastig voor een beetje normale prijs. Onze oplossing was eigenlijk heel simpel… Binnenkort een blog over de verzekeringen! 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *