Interview – Op wereldreis met gezin

Deze week een heel bijzonder gezin: oud collega Irene. Zij is samen met haar gezin op wereldreis. Met haar man en drie dochters is ze acht maanden op reis, van Zuid-Afrika tot Azië en door naar Australië. Hoe pakken zij het aan met de leerplicht? En hoe bereid je kinderen voor op een wereldreis? Je leest het hier. En heb je dezelfde droom? Dan kun je je inschrijven voor haar toffe reisevent!

Meet the family

Wij zijn Irene, Rogier, Lilou, Fileine en Jolie. 40, 42, 10, 9 en 5 jaar. Op dit moment maken we een wereldreis van ongeveer acht maanden. We zijn begonnen in Zuid-Afrika, daarna gingen we duiken in Mozambique. Vervolgens vlogen we naar Sri Lanka en maakten een reis van vier weken op dit mooie eiland. Met nieuwjaar zaten we in Thailand, op Koh Tao om precies te zijn. En na een paar dagen Bangkok vlogen we door naar Kuala Lumpur. Deze stad hadden we uitgekozen voor de kinderen; er zijn hier namelijk superveel leuke speelparken en er is veel te doen voor de kids.

Van een grote levendige stad gingen we door naar het bijna onontdekte Sulawesi. Een echt aanrader als je naar Indonesië gaat. Je voelt je er een superster want iedereen wil een selfie met je. 🙂 Nee, echt even zonder gekheid … de gastvrijheid van dit land, de cultuur en de prachtige onderwaterwereld maken het dat Sulawesi ons hart heeft gestolen. We zijn nu op Gili Air, vlakbij Bali en onze laatste stop wordt Australie.

Irene op wereldreis met haar gezin

Waarom hebben jullie besloten om op wereldreis te gaan?

Omdat we vinden dat reizen je wereld mooier maakt. Iedere dag maken we iets mee wat we nog nooit hebben meegemaakt. Ook de kinderen… dat leren ze echt niet in een klaslokaal. Het was al jaren een droom om op wereldreis te gaan met de kinderen. Echt samen zijn, hoe vaak maak je dat nog mee in ons toch wel hele drukke leventje in Nederland. Dat was ook één van de redenen om dit te doen; dichtbij elkaar zijn en genieten van elkaar.

Je reist met drie meiden. Hoe bereid je je kinderen voor op een wereldreis?

Om ze te laten wennen aan het idee lieten we ze verschillende afleveringen zien van 3 op reis, bijvoorbeeld van Zuid-Afrika. De eerste reactie van de meiden was namelijk “we gaan mooi niet mee!” Dus we hadden wel wat uit te leggen haha. Maar toen ze eenmaal wisten wat het inhield waren ze om. We hebben ook samen een visionboard gemaakt; wie wil wat tijdens de reis, hoe zie jij het voor je… Dan gaat het veel meer leven.

Hoe heb je het kunnen regelen met werk?

Rogier heeft verlof kunnen regelen. Hij is eigen baas en het is nu laagseizoen. Hij gaat wel eerder terug naar Nederland, omdat het seizoen weer gaat beginnen. Ik ga nog even door met de meiden. Zelf ben ik freelance fotograaf en blogger en kon dus makkelijker vrij plannen.

Je meiden zijn alle drie leerplichtig. Hoe heb je het kunnen regelen met school?

We hebben ons uitgeschreven uit de gemeente, omdat we voornemens zijn acht maanden of langer weg te gaan. Als je acht maanden of langer weg gaat uit Nederland moet je je uitschrijven. En dan vervallen ook al je rechten en plichten, waaronder de leerplicht. Wij geven onderweg zelf les en dat gaat heel goed.

Als je dan ook les moet geven, hoe ziet een gemiddelde dag er voor jullie dan uit?

In Mozambique ging dat bijvoorbeeld zo: rond 06:00 uur opstaan door de zon. Lekker ontbijten en rond 08:00 uur gaan zwemmen in de zee. Daarna vanaf een uur of tien school doen tot een uur of twee. Tijdens school ging ik of Rogier boodschappen doen op de lokale markt. En na twee uur gingen we samen weer leuke dingen doen.

In principe hebben we altijd de ochtend aangehouden voor school en vaak maximaal vier uur per keer. Het leuke ervan is dat ze na school vaak iets leuks doen als nijlpaarden spotten, zwemmen of iets anders leuks. We gaven/geven niet iedere dag les. Omdat het heel wifi afhankelijk is lukte het bijvoorbeeld in Sri Lanka en Sulawesi heel moeilijk. Maar vaak zochten we daarna dan een plek op met goede wifi en haalden we alles weer in. Zo hadden ze soms een week of twee geen les en dan een paar dagen achter elkaar weer om alles in te halen. Het is super leuk om zelf les te geven, maar soms ook echt wel lastig om ze gemotiveerd te houden voor vakken als rekenen en taal… het zwembad en het avontuur zijn dan toch wat spannender :-). Onderweg hebben we ze ook presentaties laten maken over onderwerpen die ze leuk vonden van de reis. Zo weten we nu alles over pinguïns, giraffen en plastic soep. 🙂 Dat vonden ze erg leuk. En daarnaast hebben ze gewoon zoveel gezien en meegemaakt. Ze zijn echt wereldwijzer geworden, dat is mooi om te zien.

Jullie zijn dus al even onderweg. Wat is jullie mooiste avontuur?

Oeh, moeilijke vraag, alles is zo leuk! Als ik moet kiezen kies ik toch voor de week op het eilandje Bomba bij de Togean eilanden in Sulawesi. Dat eilandje lag zo afgelegen dat er geen wifi was en zelfs geen telefoonverbinding. De mensen leefden daar van de visvangst, er was alleen ‘s avonds elektra en geen warm water. Super primitief, maar echt een heerlijke ervaring. We brachten onze dagen door met het bouwen van hutten, snorkelen, lezen in de hangmat, duiken tussen duizenden vissen en we werden verwend met de verste vis die je ooit hebt gezien. We wilden echt niet meer weg.

Zijn er ook dingen anders gegaan dan je gedacht had?

Nee, eigenlijk niet. In het begin moesten we erg wennen aan het 24/7 bij elkaar zijn en hadden Rogier en ik nog best wat stress vanuit Nederland meegenomen. Dat is nu echt weg en als we nu twee kamers hebben in plaats van één, dan zeggen we zelfs tegen elkaar “hè wat ongezellig” haha, dat wordt nog wat als we weer allemaal een eigen kamer hebben straks!

Wat wil je nog tegen de lezers zeggen?

Als je het plan hebt om op reis te gaan met je gezin; DOE HET! Het is echt een ontzettend mooie ervaring. Verdiep je in de regels, maar laat je niet tegenhouden door alle regeltjes die in Nederland gelden. Volg vooral je hart en ga ervoor!

Denk je na het lezen van dit interview: dat wil ik ook! Maar heb je nog geen idee waar je moet beginnen? Ik kan me daar iets bij voorstellen! Irene is blogger van ‘leven buiten de lijntjes‘ en beheert ook een Facebookgroep voor reislustige gezinnen. Daar vind je onwijs veel inspiratie en gelijkgestemden. Pas op, het is verslavend.

Reisevent!

En ze organiseert éé of twee keer per jaar een onwijs inspirerend reisevent voor iedereen die dezelfde droom heeft.

Herken jij je in het volgende? Je bent je gaan verdiepen in de regels omtrent leerplicht, uitschrijven, belasting… En heb je net een antwoord gevonden, dient direct de volgende vraag zich weer aan. Een NEVER ENDING STORY lijkt het. Soms onzeker, soms frustrerend, want je wilt zo graag je droom waarmaken; op wereldreis met je gezin.

Hoe zou jij het dan vinden dat je het wiel niet meer opnieuw hoeft uit te vinden? Dat er een event bestaat waar je hoort welke stappen je onderneemt richting een wereldreis met kinderen? Hoe je praktische dingen als belasting en je huis gaat regelen? Waar je samen met je gezin gaat werken aan jullie droom? Waar je terecht kunt met al je vragen en real life stories hoort van gezinnen die je voor zijn gegaan? Hou Irene haar website in de gaten voor info over het reisevent en nieuwe data.

Voor vragen kun je terecht bij Irene, of stuur mij een mail dan zorg ik dat het bij haar terecht komt. 🙂


3 thoughts on “Interview – Op wereldreis met gezin

 1. Irene Beantwoorden

  Gaaf Nynke, het is echt heel leuk geworden! Dankjewel.

 2. Tikva Beantwoorden

  Wat jammer is dat deze persoon niet open staat voor een kritische noot richting het hele digital nomad gebeuren. Ik zou dan ook zeker afraden naar een cursus te gaan maar eerlijke en oprechte informatie zoeken van mensen die geen financieel belang hebben om andere aan te praten lang op reis te gaan.

  1. Nynke Oosterman Beantwoorden

   Hi Tikva, jammer dat je er zo in staat. Denk dat dit iets is tussen jou en Irene. Jullie verschillen duidelijk van mening. Ik ken Irene goed en weet dat ze dit event puur organiseert om andere gezinnen te inspireren hun droom na te jagen en (eerlijk) antwoord te geven op vragen die veel gezinnen hebben over een lange reis. Was er een financieel belang geweest dan had ze wellicht iets meer moeten vragen, van 15 euro pp word je niet rijk als daar kosten voor de huur van een ruimte etc nog vanaf moeten. 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *