Walvis spotten met Jamie’s Whaling station – Vancouver Island

Bij ons stond het op de bucketlist: walvis spotten in Canada! Kan dat ook met peuter? Jazeker. Wij hebben onze tour geboekt bij Jamie’s Whaling station in Tofino en geen moment spijt gehad. We delen graag onze ervaringen met je en hebben nog een paar handige tips.

 

Van maart tot oktober kun je walvissen spotten. Het perfecte seizoen dus, voor wanneer je in de zomervakantie naar Canada gaat. Wij kozen voor een trip met Jamie’s Whaling station. Zij hebben een station in Tofino en in Ucluelet. Een groot verschil tussen deze twee plekken is er eigenlijk niet: de dieren zijn hetzelfde, net als de boten, de uitrusting en de crew. Je bent op beide plekken welkom met je gezin.

Kies jij voor een tocht op een overdekte boot of sjees je liever over het water in een stoere Zodiac. Wij kozen voor de overdekte boot, Fynn was voor de Zodiac te klein en vanwege mijn zeeziekte leek me dit ook een veiligere optie. Binnen kun je overdekt en verwarmd zitten, buiten is er plek om wat hoger te zitten zodat je verder kunt kijken. Koffie, thee en warme chocolademelk staan klaar binnen. Warme chocolademelk? Is dat echt nodig? Ja! Het kan behoorlijk fris zijn op het water, ook in hartje zomer.

Aan boord is een enthousiast team. Met een gids die van alles vertelt over deze grijze reuzen. Als hij komt vertellen wat ze eten denkt Fynn enthousiast dat we de walvissen gaan voeren. 🙂 Naast de gids en kapitein zijn er ook andere crewleden die een aantal keer komen vragen of het allemaal nog goed gaat met iedereen, niemand zeeziek? Gelukkig niet, de zee is erg rustig. En ze willen wel even op Fynn letten als wij in de ban zijn van een groep walvissen die voorbij zwemmen. Heel fijn dat stapje extra.

Helaas voor ons mogen de boten “maar” tot op 100 meter van walvissen komen en toch blijft het indrukwekkend. Wat een gigantische beesten! Naast walvissen worden er met wat geluk ook orka’s gezien. Wij zagen geen orka’s, maar wel een schattige zeeotter op z’n rug voorbij dobberen en een glimp van wat dolfijnen.

Walvis spotten Canada Jamies

Nog tips?

  • Rijd voor je aan boord gaat nog even langs de speeltuin in Tofino (Village Green: tussen 2nd en 3rd street aan de Campbell street). Dan kun je daar bij één van de picknickbankjes nog even lunchen en je kinderen raken wat energie kwijt voor ze aan boord gaan. Wij hadden voor Fynn wat autootjes mee, maar met kleurtjes en een kleurplaat of een spelletje kunnen ze zich aan boord ook wel even vermaken.
  • Kleed je warm aan of neem een extra jas of vest mee. Het is op het water een paar graden kouder dan in de haven. Zelfs in de zomer.
  • Heb je snel last van wagen- of zeeziekte? Neem daar dan tabletjes voor in. In de winkel bij het startpunt zijn speciale armbandjes tegen zeeziekte te krijgen en aan boord wordt gemberthee gemaakt, dat helpt om de maag tot rust te laten komen.
  • Zit er een verrekijker in je koffer? Neem die dan zeker mee aan boord. Zelfs een walvis is op 100 meter afstand best lastig te spotten. Verrekijker vergeten? De crew heeft een goede verrekijker die je vast even mag lenen.
  • Wil je na de tocht nog ergens wat eten? Jamie’s Inn vonden wij erg fijn. Daar weten ze hoe het werkt: er is een kindermenu (dat ook nog eens geserveerd wordt voordat jij je diner krijgt), en kinderstoel. De kleurplaat maakt het af. En met de voucher van je walvissentour (die je wel even moet vragen in de haven) krijg je ook nog eens een kleine korting. Adres: 1258 Pacific Rim Highway.

Enthousiast?

In het gratis Tofino Times Magazine! zit een kortingscoupon voor je walvisexcursie. Je vindt ze in verschillende restaurants en bars, maar ook bij het Pacific Rim vistor centre.

Wij lieten de westkust van Vancouver Island vervolgens achter ons en reden naar de andere kant van het eiland om daar de oversteek te maken naar het vaste land. Ben je in de buurt van Campbell River? Dan mag een stop bij koffietentje Fogg Dukkers (adres: 907 S Island Hwy) eigenlijk niet ontbreken. Heerlijke koffie en kans op het zien van walvissen vanaf de kant, wanneer ze door de smalle Discovery Passage zwemmen.

Heb jij wel eens walvissen gespot? En heb je tips die niet mogen ontbreken in dit lijstje? Let me know!

Blijf ons volgen en deel onze avonturen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *