Vliegen met jonge kinderen

vliegen met kinderenHet onderdeel waar veel ouders vaak het meest tegen opzien. Met collega’s in de reisbranche hoor ik geregeld de horrorverhalen; 4 uur lang met een krijsend kind op schoot, geïrriteerde blikken van andere passagiers en een stewardess die een plekje achterin het vliegtuig aanbiedt waar je steeds verder in je stoel wegzakt. Anderhalf uur vertraging, maar het vliegtuig niet meer uit mogen en dan de vlucht op zich nog niet eens gehad hebben. Of vluchten die midden in de nacht vertrekken, waardoor zoonlief volledig uit z’n ritme gehaald wordt. Ik kan zo nog wel even doorgaan. Je snapt hoe wij ons ongeveer moesten voelen toen we onze eerste vlucht geboekt hadden… Maar, wanneer je van reizen houdt is een vlucht (meestal) onvermijdelijk. En je kunt er met de nodige voorbereidingen wel het beste van maken. Mocht het dan alsnog op één grote ramp uitlopen, bedenk dan dat je alle andere reizigers waarschijnlijk nooit meer ziet en ze het vast ook snel weer vergeten zijn..

Hierbij wat tips voor vliegen met (jonge) kinderen:

Voorbereiding

Vliegen is gek, vliegen is nieuw en vliegen is daarom best een beetje spannend voor een kind (ok, ook voor papa en mama). Betrek ze daarom in wat er gebeurt, leg uit wat de stewardess doet en hoe lang de vlucht nog duurt. Dat begint overigens al thuis voor vertrek, neem ze mee in je voorbereidingen. Maak een kalender om af te tellen, teken/ knutsel een vliegtuig, of lees ze voor uit een boekje over vliegen. Bijvoorbeeld uit de serie “ikke”, ISBN: 9789081597517 (auteur: Els den Butter).

Kies voor een vlucht met vertrek overdag of vlak voor de nacht

Een kind, van welke leeftijd ook, zal er niet gezelliger op worden wanneer hij midden in de nacht wordt wakker gemaakt. Laat staan zich in z’n kleren moet hijsen, de auto in, 3 uur van te voren zich moet vermaken op de luchthaven en vervolgens nog een x aantal uur op een stoel, of bij papa/ mama op schoot, moet zitten. Maak je een lange vlucht, dan zijn vluchten die aan het begin van de avond vertrekken ideaal, zo blijven ze in hun ritme en met een beetje geluk doen ze nog een oogje dicht. Dat geldt niet voor Europese vluchten, want dan kom je ineens midden in de nacht aan en is je kind alsnog helemaal van slag. Probeer die juist overdag te plannen, zodat ze ‘s avonds gewoon op de normale tijd naar bed kunnen.

Zorg voor de juiste reisdocumenten

Kinderen, zelfs de allerkleinste, dienen in het bezit te zijn van een geldig reisdocument. Bijgeschreven zijn in het paspoort van de ouder is niet langer voldoende. Een geldig reisdocument is een paspoort voor reizen buiten Europa en een identiteitskaart voor de bestemmingen binnen Europa. Een paspoort voor kinderen is, tot ze 18 jaar zijn, 5 jaar geldig. Controleer van te voren hoe lang het paspoort nog geldig moet zijn na thuiskomst, dit verschilt per bestemming.

Reis je als ouder alleen met je minderjarige kind (buiten het Schengengebied) en heeft hij of zij een andere achternaam dan moet worden aangetoond dat er sprake is van een ouder-kind relatie. Dit om het aantal kindontvoeringen tegen te gaan, wat alleen maar heel positief is natuurlijk. Om de grenscontrole sneller te laten verlopen, kan de ouder die niet meereist met een formulier toestemming aan jou geven om alleen met uw kind te reizen. Op de website van de Koninklijke Marechaussee kun je een toestemmingsformulier voor reizen met een minderjarige naar het buitenland downloaden.

Het toestemmingsformulier is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd door de Koninklijke Marechaussee. Ook adviseert de Koninklijke Marechaussee om een aantal documenten mee te nemen. Een overzicht van deze documenten staat op het formulier. Leuker kunnen ze ‘t niet maken, wel makkelijker…

Op de luchthaven

Laat ze vooral lekker rennen en spelen: moe worden. In een vliegtuig is de ruimte beperkt en zitten je mede-passagiers niet altijd te wachten op rennende kinderen door het gangpad. Als ze lekker moe zijn kunnen ze in het vliegtuig nog lang genoeg zitten.

Een buggy die kan worden ingeklapt mag vaak mee tot aan het vliegtuig, daar wordt deze ingeklapt en onderin het ruim geplaatst. Bij aankomst op je bestemming ligt deze vaak gelijk bij het verlaten van het vliegtuig weer voor je klaar.

Inchecken

Check, indien mogelijk, van te voren in. Dat scheelt bij de incheckbalie een hoop tijd en frustratie. Je kunt vaak zelfs al stoelen kiezen van te voren. Soms zijn er voor de hele kleintjes speciale wiegjes (bassinet) die in de wand van het vliegtuig gemonteerd worden, deze plekken zijn beperkt dus wil je graag zo’n wiegje, zorg dan dat je tijdig incheckt en een bedje aanvraagt. Of je voor een wiegje in aanmerking komt hangt af van de beschikbaarheid, maar ook van de leeftijd en het gewicht van je kind.

Niet ieder vliegtuig heeft deze wiegjes, en dan reist een baby tot 2 jaar op schoot bij papa of mama. Ze betalen (of beter gezegd jij betaalt) vaak een klein bedrag voor het ticket (meestal 10%), maar je kind heeft dan ook geen eigen stoel. Je kunt daar overigens vaak wel voor kiezen. Uiteraard betaal je daarvoor, maar het kan je ook een hoop extra drama’s besparen. Wanneer je een eigen stoel hebt kun je vaak een maxicosi of autostoeltje meenemen, voor je kind vertrouwd en hij kan er ook nog eens lekker in slapen. Wat wel en niet mag verschilt per luchtvaartmaatschappij, maar vraag er gerust naar.

Handbagage

Een aantal dingen zijn van (ik zou bijna zeggen levens) belang tijdens je vlucht. Die moeten in de handbagage zitten. Denk daarbij aan een fles/ drinkbeker (je kunt na de douane je drinken kopen), snacks, luiers, tut/ doekje/ lievelingsknuffel, speelgoed en een setje schone kleren. Een compleet overzicht van de paklijst voor je handbagage vind je bij ‘voor vertrek’.

Last van de oortjes

Jonge kinderen hebben vaak last van hun oortjes met opstijgen en landen, dat komt door de druk op hun oren. Slikken werkt goed, maar leg dat maar eens uit aan een kind van 1,5 jaar. Zorg daarom dat je een fles of bijvoorbeeld bakje appelmoes/ knijpfruit bij je hebt. En hou deze dus ook bij de hand en niet boven in de bagagebak waar je tijdens opstijgen en landen niet bij kan. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de tut of lievelingsknuffel of -doekje van je kind. Zorg dat je deze bij de hand hebt.

In het vliegtuig

Vliegen met jonge kinderen Wanneer je een vlucht met maaltijd hebt is er voor de kinderen vaak een kindermaaltijd mogelijk. Ook zo’n maaltijd moet je van te voren reserveren, net als dat je van te voren doorgeeft dat je een vegetarische maaltijd wilt of andere dieetwensen hebt. Garanties van een leeg “bord” zijn er nooit, zorg daarom zelf ook altijd voor wat (gezonde) snacks waarvan je zeker weet dat ze deze lusten. Mocht je ze niet gebruiken op de vlucht dan zijn ze vaak op plaats van bestemming ook hartstikke handig. Leve de Sultana!

Op een aantal toiletten in het vliegtuig heb je de mogelijkheid om je kindje te verschonen, het is even behelpen maar te doen. De ruimte is krap, je wiebelt wat en voor je kindje is de omgeving ook wel erg interessant natuurlijk. Gelukkig ben je inmiddels een kei in het verschonen van luiers, dus met de juiste instelling komt dat wel goed.

Tip: je kunt een opblaasbaar verschoonkussen meenemen, want het plankje in het vliegtuig is hard. Zeker voor heel jonge baby’tjes is dat fijn.

Hulp nodig voor bijv. warm water of het opwarmen van babyvoeding, vraag het aan de steward(ess). Niemand zit te wachten op een huilend kind dat honger heeft, dus ze helpen je graag. Neem een thermoskan mee en vraag aan het begin al gelijk wat warm water. Zo kun je ook tijdens turbulentie, of op andere momenten dat de stewardess druk is met iets anders, een flesje maken.

Zorg voor voldoende afleiding

Pak kleine cadeautjes in; een doe-boek, een doosje rozijntjes, kleine autootjes, voorleesboekje. Kleine dingen die gemakkelijk in je handbagage passen. Geef niet alles in één keer maar spreek af dat ze iedere 2 uur iets mogen uitpakken. Nieuwe dingen zijn altijd interessant en het is natuurlijk de bedoeling dat ze weer even een poos vermaakt zijn. Op lange vluchten is ook vaak wel een tv scherm ingebouwd in de stoel voor je, tegenwoordig kun je allerlei spelletjes doen en worden er verschillende tekenfilms gedraaid. Of dat voor je eigen vlucht geldt kun je vaak nakijken op de website van de luchtvaartmaatschappij of vraag het na bij je reisorganisatie.

Maar een van de belangrijkste dingen; wees zelf relaxt en “laat ‘t los”. In het vliegtuig gelden bij ons net weer even andere regels dan thuis. Maak bijvoorbeeld geen strijd van eten, stil zitten of “televisie” kijken. Hou het vooral gezellig. Als jij je goed voelt zal ook je kindje zich lekkerder voelen en daar profiteer je de hele vlucht van.

Fijne vlucht!

Door: Nynke Oosterman. Laatst bijgewerkt: 14 maart 2015

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *