De mooiste trails van Vancouver Island, Canada

Varenbossen, boardwalks, verlaten stranden, ruige fjordenkust en beren spotten langs de waterkant. Wie denkt dat hij Vancouver Island “er even bij pakt” tijdens zijn reis door Canada heeft het mis. Vancouver Island is bijna net zo groot als Nederland. Met de ferry maak je de overtocht vanaf het vaste land van Canada. En dan kan het avontuur beginnen!

Of eigenlijk begint het avontuur al op de ferry, de overtocht is zo’n 90 minuten en er bestaat een kans dat je je eerste walvissen al vanaf de ferry spot. Wij hadden dat geluk helaas niet, maar onze week op Vancouver Island maakte dat meer dan goed. Wat we er allemaal deden? Onder andere dit!

Pacific Rim National Park Reserve

1) The Lighthouse Loop

Langs de westkust van Vancouver Island loopt het ‘Pacific Rim National Park Reserve’. Daar kun je eindeloos mooie wandelingen maken. Het is echt keuzes maken, want eigenlijk wil je ze allemaal.

Tip: haal bij het bezoekerscentrum een plattegrond van het park en, als je dat nog niet gedaan hebt, een parkpas. Die pas geeft je toegang tot alle Nationale parken in Canada.

We rijden eerst naar Ucluelet, daar loopt de bijna 10 km lange Wild Pacific Trail langs de ruige kust van de Stille Oceaan. Wij kiezen een klein deel daarvan, de zogenaamde Lighthouse loop. Het pad slingert langs ruige rotsen en dwars door het bos. En natuurlijk langs de vuurtoren. Fynn rent vooruit en kan al zijn energie kwijt. Onderweg genoeg picknickbankjes met uitzicht op zee.

 • Naam van de wandeling: Lighthouse loop, start op de parkeerplaats aan de Peninsula road.
 • Lengte: 2,6 kilometer
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk

2) South Beach Trail

Ook mooi: South Beach Trail. Wij starten met lekker uitwaaien op het strand. Wickaninnish Beach is een van de mooiste en breedste zandstranden in het park. Een walhalla voor surfers. We lopen daarna de 1,6 kilometer lange wandeling (one way) richting South Beach. Het pad slingert langs de kust met uitzichten op Lismer Beach en langs een echte totempaal. Via een plankenpaadje met kleine klim kom je op de kruising met de Nuu Chah Nulth trail. Je gaat rechtdoor tot je via een slingerpad door het bos en via de houtentrap (niet buggyproof dus) zo het strand op loopt. Je komt uit op een kiezelstrand met enkele reusachtige rotsformaties, waarvan de zwarte kiezelstenen met mooi weer lang warm blijven. We waren er bijna helemaal alleen. Ultiem geluksgevoel. Hier sprokkelden we ook wat aangespoeld zwerfhout, ter decoratie van Fynn zijn kamer thuis. 

Tip: Je kunt dezelfde weg terug lopen of kies voor de omweg via de Nuu Chah Nulth Trail naar Florence Beach.

 • Naam van de wandeling: South Beach Trail, start achter het ‘Wickaninnish Interpretive Center
 • Lengte: 1,6 kilometer (one way)
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk

3) Combers Beach Trail

We konden geen genoeg krijgen van de plankenpaadjes en deden ook wandeling 8 nog: die naar Combers Beach. Hoewel dit maar 500 meter is (one way) is het pittig klimmen. Vooral de terugweg, dan moeten we namelijk weer omhoog. We lokken Fynn met wat lekkers en met wat wij die middag nog willen doen: Walvissen spotten!

 • Naam van de wandeling: Combers Beach trail, start vanaf de gelijknamelijke parkeerplaats
 • Lengte: 0,5 kilometer (one way)
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Een verzameling van alle wandelingen vindt je op de website van Tofino Trails.

Elk Falls Provincial Park

Vlakbij Campbell River ligt het Elk Falls Provincial Park. De wandeling op zich is niet heel indrukwekkend, maar de hangbrug aan het eind van je wandeling wel. Op 60 meter hoogte hangt een ijzeren hangbrug te bungelen met een lengte van 64 meter, de suspension bridge. Waar vandaan je zo de diepte in tuurt en het perfecte zicht op de Elk waterval hebt. Fynn wil maar wat graag een paar keer heen en weer rennen en vraagt zich af wanneer de waterval eigenlijk uit gaat. Goede vraag. Iets waar ik me ook nog steeds over verbaas. Wanneer is dat water een keer op? Dit filmpje geeft je een mooi beeld van hoe het er is!

 • Naam van de wandeling: Suspension Bridge, Elk Falls Provincial Park
 • Lengte: ca. 1 kilometer
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Mount Washingthon

De bergen lonken. Eigenlijk zijn we op weg naar de ferry, maar toch moeten we hier stoppen. We rijden zo de sneeuwbergen tegemoet, de waarschuwingsborden over winterbanden en sneeuwkettingen schreeuwen ons tegemoet. Eenmaal boven parkeren we de auto bij de Alpine Lodge. Hier speelt Fynn even in de speeltuin, drinken we een koffietje en dan pakken we onze rugzak voor de pittige Linton’s Trail. Het is een schitterende tocht met in de verte het Strathcona Provincial Park and Mt. Albert Edwards. Van het pad is soms nog maar weinig over, maar de bordjes zijn goed te volgen. Eenmaal boven wacht de stoeltjeslift ons op, want wie de tocht naar boven te voet aflegt mag gratis met de stoeltjeslift naar beneden. 🙂

 • Naam van de wandeling: Linton’s Trail, start vanaf de parkeerplek van de Alpine Lodge
 • Lengte: 3,1 kilometer
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Tip: Geen zin in pittig klimmen? Pak dan de lift helemaal naar boven. Daar is een makkelijke wandeling van 1 kilometer uitgezet; Top of the Worlds. Een must! Duur van deze wandeling: 15 – 20min. Maar door alle schitterende vergezichten onderweg doe je er zeker langer over.

Blijf ons volgen en deel onze avonturen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *