5 tips voor je camperreis door Scandinavië

Ruige natuur, uitgestrekte vlaktes met rendieren en elanden en bijzondere Sami cultuur. Scandinavië is echt een bestemming voor natuurliefhebbers. Ook wanneer je met kinderen reist hoef je je in Scandinavië geen moment te vervelen. En wij verzamelde daarvoor alvast wat handige tips.

 

En om je camperreis door Scandinavië nog net even iets soepeler te laten verlopen verzamelde ik deze handige tips:

 #1 Wees creatief als het om boodschappen gaat

Boodschappen in Scandinavië zijn flink duurder dan bij onze eigen Appie. Om daar toch op te kunnen besparen loont het om je camper vol te laden met lokale producten: garnaaltjes in Noorwegen bijvoorbeeld! Verser krijg je ze niet en ze smaken er heerlijk. Of wat dacht je van echt rendierenvlees of Finse worst, ook dat is in verhouding goedkoop. Net als aardbeien en blauwe bessen. Fynn vindt het een sport om tijdens een wandeling zoveel mogelijk wilde aardbeitjes te plukken. Je snack voor onderweg geregeld! Enne, gebakjes zijn ook goed te betalen. There is always an excuse for anything. 😉

Ultieme tip: Ga in plaats van ’s avonds dineren met je gezin, wat met jonge kinderen toch al vaak geen pretje is, juist warm lunchen. Voor 15 euro heb je al een driegangenlunch.

Aardbeitjes plukken tijdens je camperreis Scandinavië

#2 Wildkamperen is te gek!

Het allemans recht in Scandinavië is fantastisch! Je hebt alles bij je in je eigen huisje op wielen en mag gaan en staan waar je wilt. Zo zoek je zelf de mooiste plekjes. Wat ook handig is: de app ‘Park4night’. Op sommige plekken kan je je eigen fikkie stoken en mooie wandelingen maken. De onverharde wegen leiden vaak naar de mooiste plekjes en daar mag je dan gewoon je camper parkeren. Het is het ultieme gevoel van vrijheid! Op deze plekken is er natuurlijk geen speeltuin of zwembad, neem daarom zelf wat speelgoed voor je kids mee. Een schepnet of frisbee doen het altijd goed. Of natuurlijk de favoriete auto’s of knutselspullen. Onderweg toch graag picknicken bij een speeltuintje? De app ‘Playground buddy’ is daarvoor een super uitvinding.

En hou er rekening mee dat afstanden in Noord-Europa groot zijn. Met kinderen wil je niet uren achter elkaar in de camper zitten. Maak dus keuzes in wat je wil zien en doen en pak ook nu weer speelgoed in waar ze onderweg mee kunnen spelen. Met een antislipmatje op tafel kunnen ze ook onderweg een spelletje doen of wat knutselen. Je zet er ook gemakkelijk een bakje fruit op zonder dat het van de tafel glijdt tijdens het rijden.

Typisch beeld tijdens je camperreis door Scandinavie

#3 Zorg voor een goed verduisterend gordijn

Je beste investering! Geloof me. Kinderen zijn nou eenmaal vroeg wakker, maar als het er ’s nachts gewoon helemaal niet donker wordt is het slaapritme helemaal zoek. Ze vallen pas in slaap als het rond middennacht een beetje begint te schemeren en zijn voor dag en dauw wakker. Goede verduisterende gordijntjes voor alle (!) ramen zijn daarom een must in de Scandinavische zomer.

#4 Wandelen als een echte Scandinaviër

Ga je hiken met de kinderen dan is het goed te weten dat Scandinaviërs vaak behoorlijk fit zijn. Ze zijn gek op outdoor activiteiten en de wandel- en fietsmogelijkheden zijn er dus ruim aanwezig. Ga je een van deze wandelingen met de kinderen doen, tel dan wat tijd op bij de aangegeven tijdsindicatie. Tenzij je wel van een uitdaging houdt, want tijden zijn vaak behoorlijk strak. Wandelen met kinderen gaat nou eenmaal niet zo hard en ook wanneer je ze draagt in een draagzak zal het tempo lager liggen dan dat van een gemiddelde inwoner hier.

Camperreis Scandinavie: genieten!

#5 Be prepared for anything

Het camperleven speelt zich vooral buiten af. Dat is natuurlijk waarom je kiest voor een camperreis naar Scandinavië. Daarbij kun je het treffen, zoals deze zomer, maar het kan in Scandinavië ook behoorlijk wisselvallig zijn. Bereid je daarom voor op 25 graden en zon, maar ook op 15 graden en regen. Wij vonden het fijn te reizen met een camper waarbij wij ook binnen kunnen zitten als de kinderen al slapen. En waarbij we dus niet iedere avond het zitje hoeven om te bouwen naar een bed.

En bovenal, vergeet niet te genieten van alle fijne momenten samen! Ook als het een dag regent. Safe travels!


 Wil jij ook graag een camperreis door Scandinavië maken? Met Voigt Travel vlieg je rechtstreeks op Rovaniemi, in het noorden van Finland precies op de poolcirkel. Daar staat je camper klaar en start je rondreis. Je camper is van alle gemakken voorzien en je ontvangt bovendien van Voigt Travel handige tips om het beste uit je vakantie te halen. Zo kom je op onverwacht mooie plekken en beleef je Scandinavië zoals de lokale bevolking dat ook doet.

Blijf ons volgen en deel onze avonturen
error

One thought on “5 tips voor je camperreis door Scandinavië

 1. Valere Beantwoorden

  Voor de eerste keer met kamper door Zweden Noorwegen Zweden
  Langs E10-E6-E4-E20
  Malmo – Oslo – Lillehammer – Trondheim – Mo I Rana – Bognes – Narvik – Tromso
  Dan terug Narvik – Kiruna – stockholm – Malmö
  Wat is mijn probleem
  De route is uitgestippeld maar op een kaart staat er meer gegevens dan een ander vanwege de schaal
  Zo waar heb ik bruggen – TuNnels of Veerboten
  En waar is betalen. Er bestaat zoiets als AUTOPASS maar een goede uitleg krijg je er niet bij.
  Ook voor de budgetering moet ik toch iets weten, noorwegen is al geen goedkoop land.
  Reeds gevonden opstakels (bruggen/tunnels/overzetten)
  Nyborg – Korsør (storebælt E20)
  Køpenhagen – Malmö (Øresundsbron E20)
  Fagernesstraumed (E6)
  Tong-Skjomes
  Bru Kjerringvikstraumen
  Bru Mellastraumen
  Bru Sørstraumen
  Boot Skognes – Lappvika
  Presteidstraumen
  Kobbskartunnelen
  Middagsfjeltunnelen
  Sørfjordskartunnelen
  Rauhammarentunnelen
  Berrflogtunnelen
  Kalviktunnelen
  Korgfjelltunnelen
  Etc

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *