10x waarom ’n Sri Lanka rondreis met kinderen op je lijst hoort!

Op zoek naar een ideale bestemming met kinderen? Waarbij reisafstanden niet te groot zijn, je cultuur snuift, maar ook kunt luieren op tropische stranden en waar je kids hun surfskills kunnen testen? Waar maar weinig tijdsverschil is en geen malaria voorkomt? Klinkt als de ideale bestemming toch? Sri Lanka!

1. Rechtstreeks vliegen

Dat wil je met kids eigenlijk het liefst! En dat kan in onze wintermaanden. Tot 21 maart vliegt KLM rechtstreeks op de hoofdstad,. in 9,5 uur vlieg je van Amsterdam naar Colombo. Ook in de zomervakantie zijn de vluchten geen ramp hoor, je vliegt met een tussenstop in een kleine 13 uur naar het land van de thee. Kun je wel tegen een beetje hitte, dan kun je je overstap zelfs iets groter maken en kiezen voor een start in wereldstad Dubai.

2. Klein tijdsverschil

Geen last van een mega jetlag, dat is tijdens een reis wel heel relaxt. Het tijdsverschil met Sri Lanka is maar klein. Tijdens onze wintertijd 4,5 uur en in de zomermaanden zelfs maar 3,5 uur. Veel vluchten komen in de ochtend aan, je stapt dan gemakkelijker in je nieuwe ritme. Probeer dat ritme ook gelijk op te pakken door in de middag gewoon te lunchen en dan lekker op tijd naar bed te gaan. Onze ervaring is dat we dan het snelst gewend zijn.

Met de trein reis je dwars door de theevelden

3. Malariavrij

Reis je met kinderen, dan wil je liever geen malariatabletten slikken. En dat hoeft dus ook niet. Sri Lanka is al enkele jaren malariavrij. En wat de overige aangeraden vaccinaties betreft, veel van deze hebben kinderen al gehad wanneer ze meedoen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Wij hadden alleen nog de vaccinatie tegen Hepatitis A nodig. Laat je overigens wel altijd adviseren door een officiële medische instantie, zij kennen ook jullie persoonlijke medische achtergrond. Wij hebben zelf goede ervaringen met Thuisvaccinaties.nl. Zij komen bij je thuis, ook in het weekend of de avonduren.

4. Korte reisafstanden

Sri Lanka is anderhalf keer zo groot als Nederland. De reisafstanden zijn dus maar klein. Dat geldt vooral voor de afstanden in kilometers, want door de hectiek op de weg en omdat de wegen niet altijd even goed zijn ben je voor een afstand van 200 km wel al gauw zo’n 4 uur onderweg. Wij vonden dat goed te doen met onze zoon van 2,5 jaar. Onderweg plannen we genoeg stops in, bij tempels of fijne lunchstop, maar verkijk je er dus niet op. En kies er bijvoorbeeld voor om ’s morgens nog lekker bij het zwembad te hangen en ga dan rijden tijdens een middagslaapje. Fynn viel dan in de auto lekker in slaap. Of we gingen juist op tijd weg zodat hij in het volgende hotel alvast kon slapen. Een beetje op gevoel…

Strandafsluiter tijdens je Sri Lanka rondreis met kinderen

5. Reizen met een chauffeur

Je kunt op verschillende manieren door Sri Lanka reizen. Maar vanwege de afwijkende verkeersregels en de vaak slechte wegen is zelf autorijden hier een avontuur op zich. En daarbij, de één rijdt en de ander zit met een kaart op schoot of is met de entertaining bezig… Omdat wij zelf optimaal van het land wilden genieten kozen wij ervoor om met een auto met airco en met privé-chauffeur door Sri Lanka te trekken. De hele cultuur hier in Sri Lanka is daar ook op ingespeeld. Bij je accommodaties zijn vaak zogenaamde driverrooms voor de chauffeurs, hij kent de weg en het land op z’n duimpje en hij weet onderweg wat fijne stops zijn. Ideaal vonden wij, we schreven er als eens een blog over: 10 voordelen van het reizen met chauffeur.

Moet je dan alles met chauffeur doen? Nee, zeker niet. Wij zijn vanuit Negombo met de trein naar VOC stadje Galle gereden, dat treintraject komt vlak langs de kust en boemelt met verschillende stops naar het zuiden. Hou er wel rekening mee dat je niet altijd zitplaatsen hebt en dat je natuurlijk je bagage, maar ook je kinderen bij je hebt. En natuurlijk de treinrit door de theevelden, tussen Ella en Kandy. Dat is een must!

6. In Sri Lanka wordt Engels gesproken

Een voordeel van dat Sri Lanka jarenlang een Engelse kolonie geweest is: je kunt er prima uit de voeten met het Engels. Gidsen, je chauffeur, in de hotels en restaurants (ook de menukaarten), maar ook gewoon op straat: je kunt communiceren. En dat is zooo fijn.

7. Kinderen worden op handen gedragen

Misschien komt het omdat je elkaar kunt verstaan, maar ik vond de mensen in Sri Lanka erg vriendelijk. En het reizen met kinderen opent letterlijk deuren. In Negombo zaten we te eten bij een restaurant aan het strand waar op een bepaald moment meer obers bezig waren met Fynn dan dat ze zich druk maakten over de bediening. En dat gebeurde vaker. Vanuit z’n plekje hoog in de rugdrager zwaaien naar alle schoolkinderen in uniform en vanuit de trein naar iedereen langs het spoor. Hij hoefde niet bang te zijn dat er niet terug gezwaaid werd…

8. Afwisselend Sri Lanka; van safari tot tropische stranden

Wat een mooi land vond ik het. Van safariparken met wilde olifanten, luipaarden en beren tot verlaten stranden. Van cultuur snuiven en hysterie rondom de Tempel van de Tand, met de trein door eindeloze theevelden tuffen en wandelen over het spoor. Wanneer je ruim twee weken de tijd hebt voor je reis kun je echt de mix van alles er in terug laten komen. Lees meer over onze route, wij gingen vier weken naar Sri Lanka en hadden daardoor ook ruimte voor meer rustdagen in de reis. Want vergeet niet hoeveel indrukken jij, maar ook vooral je kinderen opdoen in dit land.

We gingen fietsen langs tempelruïnes en wandelen naar de top van Little Adams Peak, op safari in Yala en snorkelen bij Pigeon Island. Fynn was nog maar klein, maar heb je oudere kinderen dan hoef je je ook zeker niet te vervelen. Wat dacht je van raften door de jungle, surfen aan de oostkust of duiken? Ook voor oudere kinderen of tieners (die misschien wel voor de laatste keer met hun ouders meegaan) is het een heel toffe bestemming dus.

Op safari tijdens je Sri Lanka rondreis met kinderen

9. Familiekamers

Jonge kinderen wil je graag op je kamer hebben, dat is althans mijn gevoel. Ik had het niet prettig gevonden wanneer Fynn (nu 4 jaar) op eigen kamer (naast ons) had geslapen. Gelukkig zijn veel resorts en hotels in het bezit van familiekamers die groot genoeg zijn voor vier personen. Ook is onze ervaring dat er niet perse een heel harde leeftijdsgrens gehanteerd wordt. Fynn mocht de gehele reis bij ons op de tweepersoonskamer. Wil je weten waar wij geslapen hebben? Lees dan onze blog over kindvriendelijke hotels in Sri Lanka.

10. Jammie, eten om je vingers bij af te likken!

Curry, rijst, groente en noodles. Jammie! Geen paniek, ook nasi, witte rijst en westerse maaltijden als frietjes, pizza, pasta of vers fruit. Fynn was van rijst niet zo’n fan in het begin en wij hadden liever niet dat hij iedere dag een pizza at… Gek he? 😉 En dus kochten we een worteltje of paprika als snack voor onderweg, had hij in ieder geval al wat groente binnen. En dat verse fruit, zo lekker! Dat ging er in als koek. Enig nadeel was dat restaurants vaak pas om 19:00 uur, of zelfs nog een half uur later, open gingen. Voor Fynn was dat vaak te laat, die was veel te moe. Gelukkig konden we in de hotels vaak ook roomservice bestellen, dan zaten we net even iets rustiger en dat kon op ieder tijdstip van de dag. Of we aten onderweg wat uitgebreider en maakten ’s avonds iets simpels als een broodje, soep of noodle.

In de supermarkten overigens ook de vertrouwde potjes eten voor wanneer je met echte jonge kids reist. Net als luiers, die vind je er ook gewoon.


Wij boekten onze reis bij SriLankaKids, onderdeel van RiksjaKids. Deze reizende moeders kennen het land door en door en gaan zelf ook regelmatig met hun gezin op reis. En dat zie je dan weer terug in het reisadvies dat je krijgt.

Blijf ons volgen en deel onze avonturen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *