Lang op reis met je gezin – Hoe houd je het samen leuk?

Laatst vroeg iemand: “En jullie twee? Hebben jullie het met samen op reis ook nog leuk?” Een vraag waar ik even over moest nadenken, puur omdat ik me dat nog geen enkele keer in de 12 weken dat we nu op pad zijn heb afgevraagd. Ik kon dus volmondig “ja” antwoorden op die vraag. Toch bleef het me bezig houden.

Waarom hebben we het samen zo leuk? En waarom hebben we nog geen enkele keer ruzie gehad ergens over? Nee, echt niet. Natuurlijk heb je wel eens kleine irritaties maar dat mag geen naam hebben. Ik denk dat ik het geheim weet. Mijn vier tips om het op een lange reis ook samen leuk te houden:

#1 Weet wat je aan de ander hebt

Je kunt het bewust doen, wij deden het onbewust weet ik nu. Taakjes maken. Dan weet iedereen waar hij aan toe is. Henk is meer praktisch, de doener. Die wandelt even naar een winkeltje om voor ons water, fruit en noodles te halen. Hij snijdt het fruit, kookt de noodles. Ik geef Fynn vervolgens eten, maak ‘m klaar voor z’n bed. Terwijl Henk op dat moment alweer uitzoekt hoe we het beste van A naar B kunnen.
Henk draagt Fynn in de rugdrager als er geklommen wordt. Ik zit zeven uur lang met Fynn op schoot in de trein over Java. Het creëert een soort rust, ook voor Fynn.

Samen op reis: bij de Kelimutu vulkaan

#2 Elkaar haarfijn aanvoelen

Als je al langer samen bent en zeker wanneer je al 12 weken 24 uur per dag samen reist, voel je het vaak haarfijn aan. Het moment dat je de ander beter even ‘kunt laten’. Of voelen wanneer de ander dat extra beetje slaap nodig heeft ’s morgens en je daarom met Fynn om zeven uur ’s morgens een strandwandeling maakt. Of dat je even je mond moet houden wanneer je al drie uur in een te krappe bus zit, te dicht op je rokende buurman. Dat aanvoelen is echt nodig om het zolang samen vol te houden op reis. Geef elkaar de ruimte, je hoeft echt niet 24 uur per dag samen te zijn.

#3 Quality time

Fynn slaapt nog ’s middags, dan hebben we dus (maximaal) twee uurtje echt samen. Natuurlijk moeten we dan ook als een gek plannen maken voor waar we morgen heen gaan, maar het is ook de tijd dat we aandacht voor elkaar hebben. Dat we kletsen over waar we blij van worden, dat we plannen en doelen voor de toekomst maken. Henk wil volgend jaar een marathon gaan lopen, kijk dat zijn nog eens doelen! Het is het moment dat we dromen maken. Net als na negen uur ’s avonds, als Fynn eindelijk in zijn dromenland is. Al is de kans dan overigens groot dat een van ons ook al in slaap gevallen is… Vermoeiend hoor, reizen (met zo’n kleine)!

Offers brengen, letterlijk en figuurlijk, om het samen op reis leuk te houden

#4 Verras elkaar

Wees lief voor elkaar en verras de ander eens. Met (bijna) niks kan ik Henk zo blij maken als met een spontaan meegebracht reepje chocola. Ik word blij als mij ’s morgens gevraagd wordt: “zal ik een lekker bakje koffie voor je zetten?”. Masseer zijn kuiten eens na een zware wandeling. En nog belangrijker, veel spontane knuffels en kusjes. Lekker zoetsappig, maar het werkt! Simple as that!

En nou hup, die computer uit! Aandacht. 🙂

Benieuwd naar de avonturen die we tijdens onze wereldreis allemaal meemaken?
Kijk eens bij onze reisverslagen!

Blijf ons volgen en deel onze avonturen
error

Berichtje achterlaten? Ja leuk!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *