Rondreis Sri Lanka – 4 weken

Sri Lanka is anderhalf keer zo groot als Nederland. Wat gaan we daar vier weken doen? Geen reiziger die vier weken uittrekt om door Nederland te reizen, denk ik. Er is alleen één groot verschil. Waar je bij ons in een dikke twee uur van Enschede naar Den Haag rijdt of in 3,5 uur van Maastricht naar Leeuwarden, is dat in Sri Lanka even anders. 200 kilometer is al gauw vier uur rijden. Slow travel, dat is op Sri Lanka wel van toepassing.

Onze rondreis Sri Lanka in 4 wekenWe starten onze wereldreis in Sri Lanka en hebben vier weken de tijd om dit land te verkennen. Musts voor ons: theevelden, stranden, natuur en dus olifanten (Fynn heeft het daar al weken over), uiteraard de tempel van de Tand, de leeuwenrots en andere Boeddhistische kustwerken en natuurlijk willen we een stuk over een van ’s werelds mooiste stukje spoorrails. Wat niet? Een race tegen de klok om maar zo veel mogelijk af te vinken. In eerste instantie was precies dat de reden dat we ‘wel zouden zien’, niets vastleggen. Maar tja, wie in de reiswereld werkt en Sri Lanka met kinderen als specialisme heeft kan met de lokale partner een goede deal sluiten. 🙂

Dus: Sri Lanka leggen we vast, we boeken de accommodaties en een groot deel van het vervoer. De plekken die we gaan bezoeken?

Negombo

1 – 3 maart
Starten in een stad als Colombo kan behoorlijk overweldigend zijn. Veel reizigers kiezen er daarom voor te starten in Negombo. En dat is ook precies wat wij gaan doen. Twee nachtjes. Letterlijk landen, beseffen dat we echt gestart zijn en wennen aan het tijdsverschil. Missie in Negombo: het bemachtigen van een treinticket naar Galle. De trein is een goedkope, maar vooral ook trage manier van reizen. Toch moet het een schitterende route zijn, zo langs de kust naar het zuiden. Eenmaal in Galle is een tuktuk ons vervoersmiddel naar Unawatuna, nog zo’n vijf kilometer voorbij Galle.

Unawatuna

3 – 8 maart
In Sri Lanka moet je rekening houden met de moessonregens. En omdat deze in maart nog aan de oostkust zijn kiezen wij ervoor te starten in het zuiden. Als het goed is, is het daar dan nog heerlijk weer. En waar kun je je reis beter starten dan aan een zonnig strand?
Unawatuna heeft zich in rap tempo ontwikkeld en het hele authentieke is er wel een beetje af. Of eigenlijk helemaal af. Ben je op zoek naar reuring en hou je van restaurants en barretjes, dan zit je hier goed. Is het een keer wat minder weer dan kunnen we vanuit Unawatuna de stad Galle bezoeken, hier vind je een rijk VOC verleden. We zijn vijf nachten in Unawatuna voordat we met een zelf georganiseerde transfer doorreizen langs de zuidkust. Naar het plaatsje Tangalle.

Tangalle

8 – 11 maart
Eindelijk, de uitgestrekte palmenstranden. Hier komen ’s avonds de schildpadden aan land om eieren te leggen, zo rustig is het er. We slapen er drie nachten. Ik ben benieuwd! In Tangalle ontmoeten we ook onze chauffeur voor de rest van de reis.

Yala National park

11 – 14 maart
Een beetje Afrika in Azië, hier gaan we olifanten spotten. En als we geluk hebben zelfs luipaarden en zwarte beren. Met drie nachten in de buurt van het park moet dat toch lukken?

Ella

14 – 20 maart
Ella ligt in het binnenland, omringd door theevelden. Het is een levendig stadje met een backpacksfeertje. Ondanks dat wij met Fynn reizen hou ik daar wel van. Gezellig! Verhalen en tips uitwisselen. Hier vandaan kun je ook naar Little Adams peak en Nine Arches Bridge. En we leren natuurlijk alles over thee… We zijn vijf nachten in Ella. Onder andere om de rust in de reis te houden, maar ook omdat dit gewoon een heel fijne plek is.

Kandy

20 – 21 maart
Wij hebben dus niet zoveel met drukke en chaotische steden. Toch willen we in Kandy een nachtje slapen. Niet alleen om de afstand naar de oostkust te overbruggen, maar ook omdat je hier de Tempel van de Tand hebt. Dat moeten we toch gezien hebben.

Uppuveli en Trincomalee

21 – 24 maart
Het is een gokje, maar ik hoop dat de weergoden ons gunstig gestemd zijn. We zijn hier eind maart en dan is het officieel nog regentijd. Maha, de noordoostmoesson, voert van november tot maart regen het land in. Fingers crossed dat de meeste regen eind maart al gevallen is en dat wij hier dus een paar dagen heerlijk weer hebben. Het is de plek om te snorkelen en je vindt er witte stranden. Omdat er tot niet zo lang geleden een burgeroorlog woedde is het toerisme aan de oostkust nog maar klein. Voor ons de reden om er toch heen te gaan. Drie nachten, dan moet het toch een keer lekker weer zijn?

Sigiryia 

24 – 27 maart
De plek om de leeuwenrots te beklimmen. Flink wat traptreden op, maar ik heb me laten vertellen dat het uitzicht het meer dan waard is. Ook kun je vanuit Sigiriya naar Minneriya National park, wanneer je nog niet genoeg olifanten gespot hebt. Dambulla ligt ook in de buurt, een oud grotklooster. De vijf grotten staan vol met goudbeklede Boeddhabeelden, 157 in totaal.
We slapen hier vier nachten. Ondanks dat Sigiriya amper de naam ‘dorp’ waard is, want het is een straat met wat guesthouses en hotels. Er zijn ook maar weinig restaurantjes en je eet vaak bij je accommodatie. Ons plekje voor de komende nachten heeft een zwembad, dus wij vermaken ons wel.

Negombo

27 – 29 maart
Aan het eind slapen we ook weer twee nachten in Negombo. Wel zo relaxed voordat we doorreizen. Door naar Jakarta, waar ons backpackavontuur echt begint. In Indonesië hebben we niks vastgelegd of geboekt. Daar zullen we dus aan de bak moeten.

We hebben dus de overnachtingen geboekt, maar welke wandelingen kunnen we maken, wat zijn de verborgen stranden en waar moeten we echt eten in Sri Lanka? Tips zijn welkom!

Blijf ons volgen en deel onze avonturen

4 thoughts on “Rondreis Sri Lanka – 4 weken

 1. Yvonne Beantwoorden

  Net al jullie verslagen nog een keertje door gelezen als laatste voorbereiding. Nog iets minder dan 2 weken en dan gaan wij ook. Zin in! Hoewel ik me van sommige dingen wel serieus afvraag hoe dat zal gaan met 2 peuters bij ons. We gaan het zien. 🙂

  1. Nynke Oosterman Beantwoorden

   Aah spannend Yvonne! Maar ook super leuk en ik weet zeker dat jullie het helemaal te gek gaan vinden. Je kunt altijd nog een auto met chauffeur regelen. 🙂 Enjoy!

 2. Ina Quintyn Beantwoorden

  Hallo, ik ben onze Sri Lanka-reis aan het voorbereiden. We zouden 4 weken gaan. We hebben 2 meisjes die dan 3,5jaar en 5,5 jaar zullen zijn. Ik heb net jullie reisverslagen gelezen. Ik kreeg wel het gevoel dat jullie aan een serieus tempo gereisd hebben of zouden jullie het opnieuw op die manier doen? Zijn er plaatsen waarvan je zegt dat je ze misschien beter niet gedaan had? Zijn er slaapplaatsen waarvan jullie zeggen dat we er echt naartoe moeten met onze kindjes? Bv door het kindvriendelijke eten, zwembad, … Groetjes

  1. Nynke Oosterman Beantwoorden

   Hoi Ina, wij hadden ook precies 4 weken. Heerlijk vooruitzicht zeg! Ik vond ons reistempo best ok, minimaal 2 en vaak meerdere nachten op 1 plek. Ik zou het zo weer zo doen. Kandy hadden wij 1 nacht, dat zou ik 2 gemaakt hebben voor de rust in de reis. Ella heel fijne plek, backpackersfeertje en idd de westerse restaurants. Oostkust voor snorkelen bij Pigeon Island, dan kan de oudste vanaf t strand snorkelen en je jongste lekker op t strand spelen. Acco met fijn zwembad was in het zuiden: Flower Garden Resort. In m’n blog over accos staat een link naar de website. Mocht je meer willen weten, stuur me gerust een mailtje. Sri Lanka is heel fijn!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *