Reisziekte; tips & tricks

Doe je ogen even dicht en denk terug aan de geur die je shirts hadden nadat je kleintje net iets teveel melk terug gaf… Heerlijk zuur! Heb je ‘m? Nou en dan een veelvoud daarvan… Dat is de geur die hangt in de auto wanneer je kinderen last krijgen van reisziekte. Genoeg overtuiging om onze tips tegen reisziekte even te lezen denk ik zo. 😉

zonder reisziekte op vakantieEven in Jip en Janneke taal; je evenwichtsorgaan en je ogen werken samen om je evenwicht te behouden. Wanneer je een boek leest in de auto registreren je ogen dat je stil staat, maar voelt je evenwichtsorgaan dat je beweegt. Dat klopt niet, er ontstaat een conflict tussen ogen en evenwichtsorgaan en daar wordt je misselijk van.

Wist je trouwens dat kinderen jonger dan twee jaar en ouderen boven de 50 jaar minder tot geen last hebben van reisziekte? Kinderen onder de twee hebben namelijk nog geen informatie over bewegingpatronen opgeslagen. Kinderen tussen de twee en twaalf zijn er het meest gevoelig voor. Genoeg reden om mijn tips tegen reisziekte met jullie te delen:

  • Parkeer de auto. Geef je kind even de tijd om te herstellen, klachten nemen vaak snel af zodra de beweging stopt.
  • Concentreer je op een punt aan de horizon, dat is makkelijk wanneer je op een boot zit. Zit je in de auto, concentreer je dan op de auto verderop of op de volgende bocht. Klachten zijn namelijk minder als je ziet wat er komt, dus wanneer je de bocht of de hobbel in de weg ziet aankomen.
  • Luister naar een luisterboek of muziek, maar ga niet lezen. Je ogen registreren dan iets anders dan je evenwichtsorgaan, dit veroorzaakt de misselijkheid.
  • Zet je kids op een stoelverhoger. Zitten je kinderen laag of zijn ze klein, dan kun je een stoelverhoger in de auto plaatsen zodat ze naar buiten kunnen kijken. De eerste keer dat Fynn ziek werd merkte ik dat hij vanuit zijn autostoeltje de weg voor ons niet eens kon zien…
  • Vermijd sterke geuren in de auto als roken (is voor mij overigens überhaupt een no go!), maar ook sterke parfum of aftershave
  • Frisse lucht vermindert de klachten, dus hou een raampje open of zet de airco aan.
  • Voor mij hielp een pepermuntje altijd, daar zat ik dan de hele weg op te sabbelen. Geen idee of dit een bewezen middel is, maar wie niet waagt…
  • Kies voor een lichte maaltijd voordat je in de auto stapt en vermijd frituur of andere zware maaltijden. Klachten zijn minder als je iets gegeten hebt, maar dus geen zware kost.

polsbanden-tegen-reisziekteIs er ook een wondermiddel tegen reisziekte? Er bestaan verschillende medicijnen tegen wagen- of reisziekte, deze pilletjes moet je vaak een half uur voor de autorit of boottocht innemen. Informeer ernaar bij je apotheek of drogist. Zelf  heb ik erg goede ervaringen met de polsbandjes tegen reisziekte. Polsbandjes? Ja zeker! In deze bandjes zit een drukpunt welke als soort van acupressuur drukt op een punt op je pols welke weer in verbinding staat met je hersenen. Ja het werkt echt en je koopt ze gewoon bij online bij Bol.com. Een setje van twee kost ongeveer 14 euro.

Voor alle zwangeren onder ons… Ze werken niet alleen tegen reisziekte, maar ook tegen misselijkheid tijdens de eerste weken van de zwangerschap!

Maar; ben altijd voorbereid op the worst case scenario; zorg dat je altijd een bakje, handdoek en een schoon setje kleding bij de hand hebt. Je kunt hoezen kopen voor over je autostoeltje, deze kunnen na een ongelukje gewoon in de was. Wel zo fris!

Heb je aanvullende tips? Deel ze met ons. Safe travels!

Blijf ons volgen en deel onze avonturen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *