De reisverzekering voor onze wereldreis

Dat je goed verzekerd op pad moet gaan hoef ik je niet te vertellen. Maar wist je dat je reisverzekering vaak maar voor een bepaald aantal aaneengesloten dagen geldig is? Dat er verschillende dekkingen zijn en dat medische kosten niet altijd zijn meeverzekerd? Wanneer je langer weg gaat is het zaak dat goed te controleren. Waar hebben wij op gelet toen wij een reisverzekering voor onze wereldreis zochten? Je leest alle ins en outs hier.

Voorbereidingen reisverzekering wereldreis

Wat verzekert je reisverzekering eigenlijk?

Het is allemaal leuk en aardig, al die verzekeringen. Ze zijn vaak ook best wel prijzig. Het is dus goed te kijken wat je wel en niet wil verzekeren. De reisverzekering verzekert onder andere je bagage bij verlies of diefstal. Je kunt er voor kiezen om dat wel of niet te doen. Het is een gok en heb je niet zo veel mee dan kun je ook besluiten je bagage niet mee te verzekeren. Wat ik echter de meest belangrijke reden voor het afsluiten van een reisverzekering vind zijn de onverhoopt medische kosten en onvoorziene uitgaven. Het laatste kan bijvoorbeeld voorkomen bij vertragingen of wanneer je onverwachts terug moet naar Nederland. Die kosten kunnen al snel in de papieren lopen en je wil in dat soort situaties niet ook nog eens bezig zijn met geldzaken.

Kortlopend of doorlopend, wat is het verschil?

Het grootste verschil tussen beide zit in de tijdsduur en in de kosten. Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor één betreffende reis. Enkel die reis is dan verzekerd. Het fijne aan een doorlopende reisverzekering is dat je zo vaak je koffers kunt pakken als je maar wilt. Zelf weekendjes weg of een dag Efteling verzeker je met de doorlopende reisverzekering. Ben je dus iemand die vaker dan 1x per jaar op pad gaat, dan loont een doorlopende verzekering. Daarnaast is een kortlopende- vaak duurder dan een doorlopende reisverzekering. Even voor de beeldvorming: ik rekende uit dat een doorlopende reisverzekering voor een gezin met 2 kids vanaf ca. 14 dagen vakantie al voordeliger is.

Wij gaan een half jaar op wereldreis, dus we sluiten een doorlopende reisverzekering af.

Waar moet je op letten?

Het kan zijn dat je al een reisverzekering hebt of dat je op het punt staat er een af te sluiten. Check dan altijd of de verzekering voldoende is voor je aankomende vakantie. Belangrijke punten daarbij zijn:

  • Dekkingsgebied:

Controleer of het dekkingsgebied van Europa op Wereld gezet is. Of andersom, pas de dekking ook weer aan naar Europa als je weet dat je voorlopig in Europa blijft. Zonde om dan te veel te betalen.

Tip: Wist je dat verzekeraars niet alleen alle Europese landen hanteren onder de term Europa? Ook Madeira, de Canarische Eilanden, de Azoren en alle niet-Europese landen die grenzen aan de Middellandse Zee vallen daar onder. Dus ook voor je reis naar Marokko, Tunesië, Algerije, Libië, Egypte, Israël, Libanon en Aziatisch Turkije kun je de dekking op Europa laten staan. Dat scheelt weer in de kosten.

  • Duur van je vakantie:

Ga je langer weg, bekijk dan of je verzekering de gehele periode dekt. Veel reisverzekeringen zijn voor de duur van 30 of 60 aaneengesloten reisdagen. Deze kun je uitbreiden, maar dat moet je dus wel even doen.

  • Medische kosten:

Ik vind dit denk ik een van de belangrijkste redenen om een reisverzekering af te sluiten. Je eigen zorgverzekering dekt de medische kosten volgens Nederlandse maatstaven. Zolang je in Europa blijft is dat voldoende (met uitzondering van landen als Zwitserland of Noorwegen). Reis je echter buiten Europa, bijv. naar landen als Canada of Amerika, dan is je zorgverzekering niet genoeg. Medische kosten liggen buiten Europa vaak veel hoger en wanneer je in het ziekenhuis belandt wil je je geen zorgen hoeven maken over geld. Let er dus op dat je medische kosten (ook wel geneeskundige kosten) mee verzekert.

  • Overige extra’s:

Ga je op wintersport, ga je duiken op reis, of andere extreme sporten doen? Misschien niet heel voor de hand liggend wanneer je op reis gaat met kinderen, maar wie weet. Let er dan op dat je deze sporten vaak apart moet mee verzekeren.

Welke reisverzekering voor onze wereldreis kiezen wij?

Ik heb een gelukje. Via mijn werkgever hebben we een doorlopende reisverzekering. Dat is één van mijn secundaire arbeidsvoorwaarden. Wij hebben deze dus alleen maar hoeven uitbreiden naar 180 dagen en over de resterende 6 dagen (we gaan 186 dagen weg) een kortlopende verzekering afgesloten. Dat was het voordeligst voor ons.

Echter een korte vergelijking op internet geeft aan dat een doorlopende reisverzekering voor een reis van maximaal een jaar (365 dagen) bij meer verzekeraars af te sluiten is. Delta Lloyd lijkt de voordeligste (incl. medische kosten, bagage, winter- en onderwatersport), voor € 8,65 per maand. Dat is natuurlijk op basis van onze gezinssamenstelling en wensen. Vergelijk en kijk altijd wat voor jullie gezin belangrijk is in de verzekering. Ga je werken in het buitenland? Laat je je uitschrijven uit Nederland? Ga je langer dan een jaar weg? Dan gelden weer andere voorwaarden. Lees daarom reviews, vergelijk (bijv. via vergelijkingssites als Independer) en bel bij twijfel naar de verzekeraar.

Zo kun je met een gerust hart op reis! O, en vergeet ‘m na een jaar niet waar aan te passen. Zo zonde van je geld anders.

Ook langer op reis? Voor welke reisverzekering kozen jullie?

Blijf ons volgen en deel onze avonturen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *