Drie weken later…

Ze zeggen wel dat reizen je leven verpest. En dat klopt eigenlijk wel. Hoe gaan wij om met de after travel blues? Omschakelen, vechten tegen de regelmaat waar we nog zo graag niet in terug vallen. Tegen beter weten in, het gevoel van vrijheid en reizen, de lege agenda en nieuwe indrukken opdoen, willen vasthouden. Kunnen we ooit weer wennen? En hoe gaat dat met Fynn? Snel lezen!

“Jullie zijn zeker wel blij om weer terug te zijn he?” Het wordt ons geregeld gevraagd en ik kan volmondig “nee” antwoorden. Als ik mag kiezen, dan zijn we morgen weer weg. Henk het liefst vandaag nog. Het was gewoon zo fijn! De eerste dagen zijn we alle drie een beetje chagrijnig, afwezig, zoekend naar enige houvast. Aan alles dat Nederlands is irriteer ik me ineens. Klanten in de supermarkt die met hun overvolle kar net voor mij en mijn mandje met vijf stuks boodschappen schuiven. Aso’s in het verkeer. Klagers over file. Het nieuws. Maken wij ons serieus echt druk over rapper Boef of premier Rutte die “pleur op” zegt? Over het record aantal transfers in het voetbal of voetbal überhaupt. Is het echt zo’n ramp dat we even geen internet hebben of niet kunnen pinnen tijdens de KPN storing? Die doen dat ook niet express hè?

Henk en Fynn moeten zich met elkaar zien te vermaken, mama moet weer aan het werk. Op weg daar naar toe word ik ingehaald door de man die mij een half jaar geleden ook al dagelijks voorbij fietste. Met nog steeds diezelfde schoudertas over zijn schouder. Dezelfde mensen in de trein. Op je werk gewoon weer op de lopende band springen en mee rennen, anders val je er af. En ’s avonds in de Albert Heijn met je ogen dicht naar de tomatenblokjes kunnen lopen. Iets over zeven eindelijk een maaltijd op tafel. “We gaan vroeg eten, dan hebben we nog wat aan onze avond”. Onze goede voornemens zijn al in week één geflopt. Lekker een wandeling maken of nog een ijsje halen. We leefden een half jaar vooral buiten. De eerste week komen we de deur bijna niet uit.

Henk gaat op zoek, op zoek naar zijn nieuwe droombaan. Omdat hij zijn uitkering tijdens onze reis heeft stilgezet, heeft hij er nu recht op. Heel veel haast om gelijk weer aan de slag te gaan is er dus niet. Kan hij goed nadenken over wat hij nou echt wil en leuk vindt. Boswachter of parkranger in een National Park klinkt leuk maar is natuurlijk niet echt een reële optie. Tussen het uploaden van zijn CV, het struinen over internet naar vacatures en de frustratie van veel bureaucratische regeltjes door, geniet hij samen met Fynn van de ‘Indian summer’. Heerlijk, lekker op de fiets naar de theetuin of het strandje even verderop.

Maar het leven is weer zo voorspelbaar geworden. Opstaan, ontbijt, Nynke richting trein, samen even naar een speeltuintje, boodschappen doen, lunch, Fynn in bed, Nynke weer thuis, eten, truste! Nee, Henk is er ook nog niet helemaal. Ook niet na een bezoekje aan z’n geliefde cluppie uit Nijkerk.

Nu, drie weken later hebben we een beetje onze draai gevonden, maar nog kan ik niet zonder gevoel van heimwee naar onze reisfoto’s kijken. We blijven dromen, over verre- en lange reizen, over het starten van een Bed & Breakfast, over voor onszelf beginnen, over wonen in het buitenland, over alles dat ons gelukkig maakt! Maar nu eerst aan het werk, want zonder centen kunnen we niks… 🙂 En natuurlijk blijven we bloggen, gezinnen inspireren om op reis te gaan. De wereld ontdekken. Samen.

En Fynn?

Die past zich, net als op reis, sneller aan dan wij. Het komt zoals het komt lijkt hij wel te voelen. Fynn denkt de eerste week dat hij nog op reis is. Als we bij oma geweest zijn en ik zeg dat we naar huis  gaan vraagt hij of dat dan hetzelfde huisje is als gister. Later die week vraagt hij zelf wanneer we weer naar een nieuw huisje gaan. En als we langs een fontein fietsten roept hij: “Kijk! Een geiser!” of spuiter zoals hij dat ook wel noemt.

In het volkstuintje van opa bubbelt het water in de sloot, watervlooien, Fynn haalt me erbij en zegt: “Het pruttelt helemaal mama”. De hond die een verfrissende duik in het water neemt is een zeehond en het invalidenautootje op de parkeerplaats een tuktuk. Oma wijst hem op een vliegtuig, “Neeh oma, dat is een airplane”. Zelfs na drie weken, wanneer we langs een simpel bos fietsen, zegt hij: “Hier wonen allemaal beren hè?” Kan dat mannetje ooit nog weer wennen? Een dag thuis spelen kan hij niet meer, dan wil hij ‘op pad’, ‘even wandelen’ of ‘naar een waterval’.

Maar ook voor Fynn is het echte leven weer begonnen. Hij gaat naar de peuterspeelzaal, speelt met z’n vriendjes uit de straat, weet van gekkigheid niet wat hij met al zijn speelgoed moet, hij gaat weer enigszins op tijd naar bed en hij wil dan nog graag tot in detail horen wat hij die dag allemaal gedaan heeft. Ik geloof dat het hem niet zo heel veel uitmaakt dat dat nu geen spannende verhalen meer zijn over watervallen, blauwe meren, beren en olifanten. Als wij er maar in voorkomen. En hij is zelfs al ingeschreven op de basisschool, voor over een jaar. Als we dan nog hier zijn… 😉

Hoe ga jij om met de eerste weken na een verre reis? Herken je ons gevoel? Ik ben benieuwd!

Blijf ons volgen en deel onze avonturen
error

6 thoughts on “Drie weken later…

 1. Annemiek Beantwoorden

  Geweldige zin om mee te beginnen. …zo waar!!! Sterkte met wennen ….ik heb genoten van jullie verhalen!

  1. Nynke Oosterman Beantwoorden

   Dank je Annemiek! Komt vast goed. 🙂

 2. Yvonne Beantwoorden

  Herkenbaar… vooral waar men zich druk om maakt en het aso gedrag in verkeer en supermarkt… geen geduld. 🙂 Ik snap dat het onwijs wennen is en dat je jezelf afvraagt wat je hier doet. Maar… jullie HEBBEN een half jaar lekker elke dag buiten geleefd, genoten van alles wat op jullie pad kwam en gedaan wat je heel graag wilde. Wie weet komt (of maak!) je die kans nog een keer opnieuw. Voor nu: succes met wennen. Komt goed 😉

  1. Nynke Oosterman Beantwoorden

   Absoluut waar Yvonne! We gaan op zoek naar een nieuw project om ons weer vol op te storten. Komt helemaal goed!

 3. jojanneke Beantwoorden

  Hallo Nynke,

  heel leuk om je blog te lezen. Kwam hem tegen bij het zoeken naar inspiratie voor een avontuurlijke reis met ons gezin.
  Wij hielden samen ook al wel van reizen (wel over de wereld maar niet super avontuurlijk) en nu met onze kinderen (inmiddels 3) begint het ook weer te kriebelen. afgelopen zomer naar Australië met zn allen geweest en met 1 kind destijds in Amerika.
  Nu denken we over costa rica, cuba en eigenlijk nog heel veel andere bestemmingen..
  Zo herkenbaar de voornemens voor thuis. ik mis het leven met de natuur ook zo snel. waar je op reis naar de zon kijkt hoe laat het is, je laat leiden door trek ipv etenstijd. Maar ook mijn eigen relaxedheid mis ik thuis. Zo kan ik op vakantie rustig een kwartier bij mijn op straat spelende zoon staan omdat spiderman nu eenmaal ook midden in sydney z’n klimoefeningen moet doen en roep ik hier weer schiet op, doorlopen enz…
  Ik snap dat jullie met je zoon genoeg hadden aan 1 kamer maar heb je enige tips voor mij als je bijvoorbeeld naar Indonesië kijkt en openbaar vervoer of dit met 5 mensen ook goed te doen is en waar we op moeten letten bij het kiezen van een accomodatie?
  Hartelijke groet,
  Jojanneke

  1. Nynke Oosterman Beantwoorden

   Hoi Jojanneke, super leuk je reactie! Ja, helaas val je zo snel terug in oude gewoontes, en ze zijn zo mooi die voornemens… Ik heb je even gemaild met mijn tips/ ideeën. Het werd wat te veel voor in een reactie. 🙂 Maar dat reizen ook zeker met z’n vijven kan is een feit! Groetjes Nynke

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *