Reisverslag Australië – wereldreis week #14

Change of plan. We wilden een week Brisbane verkennen en dan nog lekker een weekje met de auto op pad. Een vervelende tandvleesontsteking verandert de zaak. Voorlopig blijven we nog even in Brisbane. Ook niet verkeerd hoor! We bekijken de stad vanaf het water en vanaf grote hoogte. En we gaan uiteindelijk toch nog lekker een paar dagen op roadtrip door oost Australië. Jippie! Maar, we zijn gewaarschuwd. Er is storm en regen op komst…

Maandag – ‘My dream holiday’

Ik ben het zat en wil eigenlijk gewoon weer lekker met m’n mannen mee op pad. Enige inspanning doet m’n hoofd alleen nog bijna ontploffen en de tranen prikkelen achter m’n ogen (iedere vrouw moet dat herkennen). Ik moet eraan toegeven. En dus blijf ik nog een dagje thuis. Jillian, onze gastvrouw en moeder van drie jonge kids, geeft er een positieve draai aan. “Besides the teeth, this would be my dream holiday” zegt ze. Alleen. Zonder man en kids. In een hotel met wifi en tv en een goed boek. Wat wil een moeder nog meer? Goed, ik probeer het op die manier te bekijken. Henk en Fynn duiken de Australische versie van Monkey Town in, Fynn is weer helemaal in z’n element. En ze houden het lang uit, begin van de middag zie ik ze pas terug. We koken risotto, dat kan ik een soort van naar binnen schuiven. Lekker en makkelijk.

Dolle pret in Monkeytown

 Dinsdag – Brisbane vanaf het water

Ik voel me al iets beter, dus ik ga gewoon weer mee. Geen gekke dingen vandaag, wel een boottochtje over de Brisbane river. Ik word toch wel heel blij van Australië hoor! Veel groene parken en in ieder park een speeltuin. Openbaar vervoer zo geregeld dat je (bijna) overal komt, moet je overstappen dan is de tweede rit gratis. Een gratis ‘cityhopper’ boot, niet snel en niet de hele rivier af, maar precies leuk voor ons om een stukje Brisbane vanaf het water mee te pakken. We cruisen tussen de wolkenkrabbers door en hier en daar staan nog wat oudere bouwwerken, mooi contrast. En natuurlijk onder de ‘story bridge’ door, de langste staalbrug in Australië. En niet te vergeten het reuzenrad. We kijken ook nog even op de South Bank, bij het stadsstrand en zwembad waar Henk en Fynn al eerder waren. En Fynn gaat los in de naastgelegen speeltuin. Heb ik dat toch ook nog even mogen meepakken, een soort van. Fynn sluit iedere middag af met een trampolinesessie in de achtertuin van ons gastgezin. Hij is alweer helemaal thuis in deze AirBnB. “Nog even met de jongens spelen” zegt ie dan. Casey en Joe zijn een paar jaar ouder, maar hij is aardig aan ze gewaagd op de trampoline.

Woensdag – Het is niet kies

M’n kies is nog niet beter. Morgen houdt de antibioticakuur op, dat gaat ‘m niet worden. Ik heb vandaag dus weer een afspraak bij mijn vriendinnen van de tandarts. Een nieuwe, zwaardere kuur is waar ik mee naar huis mag, 60 Australische dollar laat ik wederom achter. Oh ja, ik krijg er ook een verwijsbriefje voor een röntgenfoto bij. Voor als ik die wil laten maken om te kijken of er niks achter/onder/tussen of in de kies zit. En of de kies er dan eventueel uit moet. Dat lukt dan alleen niet meer in Australië, maar ergens in de USA. M’n gevoel zegt dat het het tandvlees is en eerst moet die ontsteking weg, dus de foto laat ik even voor wat het is. Leuk overigens dat ik in Nederland geen tandartsverzekering heb, maar nu ik op reis ben, ik alles terugkrijg van m’n reisverzekering. Zelfs de waterstofperoxide om mee te spoelen krijg ik vergoed. Je kunt dus maar beter op reis wat mankeren dan thuis in Nederland. Kijk, ik begin het positieve er steeds meer van in te zien 😉

We gaan vandaag verder niet op pad. Dat is ook niet nodig want Fynn vermaakt zich dus prima een dag bij ons huisje. En wij keutelen ook wat rond, doen een boodschap en zoeken een en ander uit op internet. We willen het weekend toch nog wel op pad met een autootje dus we gaan ook op zoek naar een huurauto en een leuk hotelletje onderweg. Maar ook voor ons aanstaande bezoek aan Fiji hebben we nog niets geregeld. En wat te denken van Auckland waar we één nachtje blijven. We moeten nu toch echt wel wat gaan vastleggen. Actie in de tent dus…

Donderdag – Brisbane vanuit de lucht

Het weer wordt er niet beter op. Fris kan ik het zelfs wel noemen. Hmm.. Niet helemaal wat we besteld hadden, maar goed. Vandaag een goede deal gevonden voor het reuzenrad, via de site Brisbanekids.com. Dus we stappen vol goede moed weer in de bus. De zon schijnt niet, het is wat bewolkt, maar vanuit The wheel of Brisbane is het uitzicht nog steeds super. Die kunnen we van ons lijstje strepen. We zijn nog niet uitgestapt of het begint licht te regenen. Snel naar het naastgelegen cultural centre. Niet om cultuur te snuiven maar vanwege het uitzicht. Hier staan namelijk de letters van Brisbane groot en kleurrijk uitgestald. Met op de achtergrond een deel van de skyline van Brisbane. Ideaal fotomomentje. We hebben de camera nog niet opgeruimd of het begint serieus te regenen. Gauw pakken we de bus terug naar ons ‘huisje’.

Vrijdag – Sightseeing part IV

De buschauffeur zou ons inmiddels moeten gaan herkennen. We toeren weer naar het centrum van Brisbane. Onze Go-card is al bijna leeg van alle ritjes. King George Square, een rondje winkels (magneetje moet nog gescoord worden) en langs de botanische tuinen. We spotten hier een ‘wilde’ leguaan. De spatjes regen zijn inmiddels grote druppels geworden, dus tijd voor koffie. Gelukkig stikt het in Brisbane van de koffietentjes. Even schuilen dus en jammie koekjes eten want koek en cake is hier ook volop te krijgen. Sean (de man van Jillian, die we deze week nog niet zo veel gezien hebben omdat hij werkdagen van 10 uur maakt. Vijf dagen in de week. En dan weekend? Nee, ook op zaterdag zes uur werken) probeert nog een kampvuurtje te maken ’s avonds. Ook dat valt al snel (letterlijk) in het water.

Het goede nieuws is dat ik steeds verder opknap. Ik kan zelfs m’n mond weer open doen. Dat is fijn, want ik begon me al wat zorgen te maken over de taart van zondag. We kunnen dus onze roadtripplannen definitief gaan maken. Met de regen in het vooruitzicht heeft het ook weinig zin nog in Brisbane te blijven. Fit to fly, of hoe noemen ze dat zo mooi? Brisbane is leuk, maar me willen toch ook nog wel even op pad. En dus regelen we een auto. Morgen starten we dan echt met een korte roadtrip door oost Australië. Het zuiden verwacht de meeste regen dus gaan wij noordwaarts. Op naar de sunshine coast.

Zaterdag – If it is flooded, forget it!

Het regent, het regent…. En niet zo’n klein beetje ook. Uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar. En wij willen een kleine roadtrip langs oost Australië maken. Fijn! Jillian krijgt via sms zelfs alertberichten binnen. Heavy rain and thunderstorms. Grote kans op overstromingen. Houd de updates in de gaten, ga niet op pad als het niet hoeft. Henk haalt ’s morgens de auto op, maar komt met de bus al langs ondergelopen straten. En hij strandt bijna met de trein vanwege water op het spoor. Is overigens wel een originele reden, die kennen we in Nederland nog niet. Gelukkig is de vertraging slechts vijf minuten en het autoverhuurbedrijf verzekert hem dat het veilig is om terug te rijden.

We houden de hele ochtend de berichten in de gaten, pas aan het begin van de middag lijkt het beter te worden en kunnen we vertrekken. Golden Beach, Caloundra als eindbestemming. Klinkt goed toch? Onderweg flink wat takken op de weg en aan het eind nog even hevige regen, maar geen gekke dingen. Behalve wat matrixborden die je aan het denken zetten: ‘If it is flooded, forget it!’. ’s Avonds op het nieuws zien we pas hoe erg het is, vooral in het zuiden van Queensland en New South Wales. Ondergelopen straten, verwoeste strandhuisjes… Zo erg is het hier in jaren niet geweest. Vooral rondom Sydney hebben ze de volle laag gekregen. Wat was dat een goede keus, niet naar het zuiden te gaan. We checken snel in in ons hotel met zeezicht.

Zondag – Happy Birthday!

Zo grauw en grijs als dat het gister was, zo zonnig is het vandaag. Kijk, dat is nog eens fijn wakker worden op je verjaardag. Er staat nog steeds een flinke wind, maar de zon schijnt. En we hebben een schitterend uitzicht vanaf de 8e verdieping van ons hotel. Wat een verschil! We ontbijten met aardbeien en taart. Zo hoort dat op je verjaardag toch? Fynn verklapt dat papa de kamer met ballonnen versiert. Ik hoor Henk tegen Fynn zeggen dat het een verrassing voor mama is als Fynn niet veel later naast m’n bed staat: “Mama, kom kijken! Allemaal luchtballonnen”. Ik wilde geen dure cadeaus, wel lekker een dag op pad. En dat gaan we doen.

De natuur is ook zoveel mooier als de zon schijnt. We toeren naar de Glasshouse mountains. Rotsformaties die uit de grond steken met eromheen schitterende uitzichtpunten. We worden getrakteerd op een regenboog en nemen geregeld de mooie toeristische route. De stem van de Tomtom blijft er rustig onder en past haarfijn de routes aan op onze ingevingen. Er is in het hotel geen wifi en ook in het lunchtentje in Maleny waar we ’s middags belanden geen internet. Geen felicitaties vanuit Nederland dus, maar wel alle aandacht van m’n mannen. Fynn valt in de auto in slaap, dus we maken nog wat extra kilometers. En als we een mooie look-out zien stoppen we gewoon, laten de motor draaien voor Fynn en Henk en ik sneaken uit de auto om samen van het uitzicht te genieten.

We sluiten de dag af bij de Thai, top dag! Of nee, we sluiten de dag met z’n drietjes af in een warm bubbelbad. Want waar het bij jullie nu dan eindelijk zomer is, is de winter hier echt begonnen.

Morgen wacht crocodile hunter Steve Irwin op ons en dan vliegen we via 24 uur Auckland naar Fiji. We zijn wel weer toe aan zon en strand!


2 thoughts on “Reisverslag Australië – wereldreis week #14

  1. Wendy Beantwoorden

    Gefeliciteerd met je verjaardag Wat een geweldige reis zijn jullie aan het maken! Gelukkig gaat het beter met je. Heel veel plezier nog en ik ben in afwachting van alle andere mooie belevenissen. Groetjes Wendy…. Van Alex die jullie op de boot van Java tegen kwamen

    1. Nynke Oosterman Beantwoorden

      Hi wat leuk Wendy! Indonesie hebben we inmiddels achter ons gelaten, wat was t mooi! Nu nieuwe avonturen. 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *