Malariavrij op safari in Zuid-Afrika – Oostkaap

Zuid-Afrika is een onwijs fijn land, je kunt er op safari met kinderen en zelfs de Big 5 spotten! Wat je alleen liever niet wil is dat je kinderen malariatabletten moeten slikken. Gelukkig heeft Zuid-Afrika heel mooie safarimogelijkheden die malariavrij zijn en ook nog eens hartstikke leuk met kinderen. Het worden echte spoorzoekers! Je leest hier onze tips om malariavrij op safari te gaan.

Van georganiseerde safari met een ranger en in een open jeep, tot safariparken waar je met je eigen auto doorheen kunt en in eigen tempo speurt naar wild. Wij gingen in 2017 naar Zuid-Afrika en delen graag onze tips met je:

De creme de la creme als het om safari gaat vind je rondom Kenton on Sea, vlakbij Pretoria. De verschillende privéparken grenzen bijna allemaal aan elkaar en omdat er geen hekken omheen staan vormen ze dus één groot park.

Sibuya private reserve bij Kenton on Sea

Van veel reizigers de persoonlijke favoriet voor een safari. Je rijdt naar het slaperige dorp Kenton on Sea waar je je auto achterlaat op een bewaakte parkeerplaats. Vanaf hier ga je per boot de rivier op en vaar je in ongeveer 45 minuten naar je kamp in de bush. Op de boot begint je safari al. Je vindt hier antilope in overvloed, maar ook olifanten, giraffes en zebra’s. Zelfs de complete Big-5 is hier te spotten.

Overnachtingstip: Sibuya River Camp. Het kleine, intieme River Camp heeft slechts vier tenten en is ideaal voor families met kinderen. Kinderen kunnen namelijk gewoon bij je op de kamer slapen, op de slaapbank. Klein minpunt voor veel kids is wel dat het kamp eco friendly is. Afkicken van tv en Wifi dus. Lekker naar buiten, de natuur in. De ervaring maakt dat allemaal goed, beloofd.

Kariega Game Reserve bij Kenton on Sea

Het park grenst aan het Sibuya Private Reserve en vormt dus eigenlijk een grote lap grond vol wild. Kinderen van alle leeftijden mogen hier mee op safari, maar zijn ze jonger dan zes jaar dan besluiten je ranger en de manager of er ook gespeurd gaat worden naar de meer gevaarlijkere Big 5. Safety first! En hebben je kinderen er zelf een keer geen zin in, dan is er een oppasservice in de lodge.

Overnachtingstip: In de main lodge en de Homestead zijn families meer dan welkom. De ruime bungalows zijn geschikt voor twee tot zes personen. Er is een zwembad bij de lodge en een speelkamer vol spelletjes. Ideaal voor wanneer het weer iets minder is.

Zijn je kinderen jonger dan zes jaar of wil je liever zelf rijden?

Ook dan zijn er verschillende mogelijkheden. Het fijne aan een safari met je eigen huurauto is dat je net zolang (of kort) als je zelf wilt op safari kunt en alle tijd hebt voor de beesten die jullie gaaf vinden.

Addo National Park bij Port Elizabeth

Addo ligt in het zuiden van Zuid-Afrika, vlakbij Port Elizabeth, en staat bekend om de grote populatie olifanten. Toen het park in 1937 werd opgericht, leefden er hier nog maar elf olifanten in het wild. Inmiddels is dit aantal gegroeid tot meer dan 500 en zijn er langzaam aan ook andere dieren teruggebracht, die hier door de jacht en landbouwactiviteiten uitgeroeid waren.

Met onze eigen huurauto konden we vanaf zonsopkomst tot zonsondergang het park in. Ik moet eerlijk zeggen dat dat te lang was voor Fynn (toen 3,5 jaar), we gingen ‘s morgens vroeg en kwamen dan terug voor een ontbijtje en even lekker spelen bij ons huisje. De dieren zijn midden op de dag toch ook minder actief, dus dat komt eigenlijk wel mooi uit. We zagen zebra’s, springbokjes, olifanten, kudu’s (veel kudu’s), buffels, jakhalzen, een flinke schildpad en hartenbeesten.

Overnachtingstip: Kies voor een guesthouse net buiten het park. Wij sliepen middenin het park, erg basic. Vier eenpersoonsbedden in een houten cabin. Voordeel: je bent gelijk waar je zijn moet. Nadeel: Je betaalt alle dagen entree. Ook als je een dag niet op safari wilt, want je bent in het park. En er is weinig te beleven voor kinderen. Het speeltuintje bij de receptie is vergane glorie en het zwembad koud (in onze zomermaanden). Slaap je net buiten het park, dan krijg je veel meer waar voor je geld als het om comfort gaat. Er is veel aanbod in het plaatsje Addo zelf, kies bijvoorbeeld voor een guesthouse met lekker groot grasveld om te voetballen en een speeltuintje, zoals Lenmore guesthouse.

Garden route game reserve

Zo’n zelfde lodge met privé reservaat is de Garden Route game lodge. Verwacht geen avontuurlijke safari, maar het is met name voor jonge kids echt een fijne plek om eens aan “safari” te proeven. Aan alles hier is gedacht: Het park is malariavrij, heeft familiekamers (met magnetron, dvd speler en speelgoedkist) en kinderen van alle leeftijden mogen mee op safari. Er is een oppasservice en tal van kinderactiviteiten (voor kids tussen de 6 en 12 jaar) als een skelettentuin (whooeee) waarin je alles leert over schedels van de wilde dieren. De rangers leren je kinderen speurzoeken of ze nemen ze mee op een insectenwandelingen. Er is hier een verwarmd zwembad, dus ook wanneer het frisser is waterpret!

Verblijf in de privé-parken is vaak niet goedkoop, maar in veel privé-parken zitten wel al je safariactiviteiten (game drives met gids) en maaltijden bij de prijs in. En omdat ze privé bezit zijn is de service van een veel hoger niveau dan in de parken die in handen zijn van de regering, zoals het Krugerpark, Pilanesberg NP of Addo NP.

Buffelsdrift game reserve

Dit kleine privépark hoort bij de gelijknamige lodge. Je vindt er geen leeuwen, maar wel neushoorns, giraffes en zebra’s. Rondrijden met je eigen auto mag hier helaas niet, maar geen nood. Het fijne aan dit park is dat je kinderen ook mee op gamedrive kunnen wanneer ze nog geen zes jaar zijn. Fynn ging dus gewoon mee in de jeep, dat op zich was al een avontuur. En hij kon de gamedrive hier veel beter volhouden, dat had natuurlijk in de eerste plaats met de stoere jeep te maken, maar ook omdat je in dit kleine park snel wild tegenkomt. En omdat het zo klein is weet je ranger precies waar de neushoorns voor het laatst gezien zijn. We stuiten van de giraffes op de zebra’s en zo door naar de neushoorn. Eerlijk is eerlijk, het heeft een beetje een Beeksebergen gehalte, maar voor Fynn waren deze twee uurtjes ideaal!

Je slaapt er in safaritenten geschikt voor twee volwassenen en drie kinderen. En dat is erg uniek, familiekamers voor vijf personen vind je namelijk niet vaak. De familietenten zijn verder bij het meer vandaan en dat is wel een fijn idee. Ik had met Fynn niet lekker gezeten op het terras direct aan de waterplaats waar ook de nijlpaarden komen badderen. Gelukkig kun je er wel gemakkelijk naartoe lopen. Het zwembad is overigens niet verwarmd, maar heeft wel een fantastisch uitzicht!

Mount Zebra National Park

Het Mountain Zebra NP is een vrij onbekend park boven Port Elizabeth. Niet perse op de route van de meeste reizigers, maar heb je langer de tijd voor je reis of ben je al eens in Zuid-Afrika geweest dan is dit een mooie uitbreiding van je reis. Het park is 290 km² groot, maar je vindt er ontzettend veel wild. Waaronder de zeldzamere Kaapse Bergzebra. De tip is om naar een van de uitkijkpunten te rijden, want je hebt er fantastisch uitzicht over de droge vlaktes. Je kunt met je eigen auto dus dit park in. Kinderen ouder dan zes jaar mogen mee op safari.

Overnachtingstip: Het Mount Zebra National park is onderdeel van de SAN parks, oftewel de parken in handen van de overheid. Het niveau van de accommodaties ligt dus wat lager dan in de privéparken. Wil je meer comfort kies dan voor de Rock Chalets.

Wat moet er mee wanneer je op safari met kinderen gaat?

  • Het kan tijdens de vroege gamedrives, soms al om 5:30 uur, nog onwijs koud zijn. Zeker in een open jeep. Neem dus warme kleding mee. Het liefst in laagjes, want zodra de zon doorkomt wordt het al veel aangenamer. Informeer ook, voordat je op gamedrive gaat, of er dekens in de jeep liggen.
  • Natuurlijk je camera, dat spreekt voor zich lijkt me. Je hebt ook kindercamera’s, kunnen ze leuk hun eigen foto’s of filmpjes maken.
  • Een verrekijker is ook geen overbodige luxe. Als je dichtbij de dieren kunt komen is dat natuurlijk leuk, maar je kunt ze ook zomaar veel verderop zien. Met een verrekijker haal je ze dan net even wat dichterbij en vaak vinden kinderen dat ook nog eens hartstikke leuk.
  • Je tuurt veel in de verte, zeker wanneer de zon schijnt is een zonnebril en/of pet erg fijn.
  • Zodra de zon op is wordt het warmer en gaat de zon lekker branden. Ook in de Zuid-Afrikaanse winter. Zorg dus dat je zonnebrand mee hebt.
  • DEET. Tegen de muggen. Er is dan wel geen malariamug, maar de “gewone” muggen zijn er helaas wel gewoon. Even insmeren dus.
  • En: je geduld…!

Wist je trouwens dat je niet alleen in Afrika op safari kunt? Wendy van ‘World Wide Wendy’ heeft een handig blog over waar je nog meer op safari kunt en er staat gelijk bij wat de beste reistijd is. Handig!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *