Interview – Een lange reis met kinderen, op zoek naar je roots!

Cyrina reist samen met haar man en twee kinderen: Alec van 3,5 en Vajèn van bijna 2 jaar naar Thailand. Daar liggen de roots van haar man en bezoeken ze familie. Bijzonder om de kinderen kennis te laten maken met het land waar ze toch een beetje vandaan komen. En dat bevalt goed. Dus waarom zou je er niet een lange reis met kinderen van maken en gelijk Nieuw Zeeland en Australië meepakken?

Hoi! Vertel, wie zijn jullie?

Ik ben cyrina (37) en reis samen met mijn man Sarawut (41) en twee kinderen Alec (4) en Vajèn (3). In december 2016 vertrokken wij voor een reis van een halfjaar door Azië en Oceanië. Alec was toen 3,5 en Vajèn werd tijdens de reis 2 jaar.

Thailand is niet nieuw voor jullie. Daar liggen roots. Hoe ziet jullie reis eruit?

Een van de belangrijkste redenen voor onze reis was dat wij langere tijd in Thailand wilden zijn zodat de kinderen hun familie daar kunnen leren kennen. Sarawut komt oorspronkelijk uit Thailand en het grootste deel van zijn familie woont daar nog.

Zelf wilde ik als klein meisje al heel graag naar Nieuw Zeeland en tijdens het plannen werden ook Australië en Hongkong aan ons lijstje toegevoegd. Het reizen met de kinderen ging zelfs zo goed dat we tijdens de reis spontaan besloten om vanuit Thailand ook nog naar Cambodja en Vietnam te gaan.

Thailand kenden we natuurlijk goed, dus we wisten wat we konden verwachten; een heel kindvriendelijk land! en verder hadden we (in eerste instantie) westerse landen uitgezocht, wat ons wel een veilige keuze leek met kleine kinderen, maar ook de andere landen waar we doorheen reisden bleken geen enkel probleem.

Het land wat de meeste indruk op ons heeft gemaakt is Nieuw Zeeland; zo ontzettend mooi! Daar hebben we allemaal het meeste heimwee naar en we gaan dan ook zeker nog een keer terug!

Langs de familie tijdens lange reis met kinderen

Je reist met jonge kids. Hoe bereid je je kinderen voor op een wereldreis?

Hoewel vooral Vajèn echt nog wat te jong was om het echt te begrijpen, hebben we ze wel steeds betrokken bij de voorbereidingen. We hebben verhaaltjes voorgelezen over reizen, ze hebben ieder een eigen rugzakje gekregen die ze mochten vullen met speelgoed en ze hebben afscheid genomen op het kinderdagverblijf: ze kregen een muts met ‘uitzwaaihandjes’ en hebben samen met hun vriendjes en vriendinnetjes kleurplaten gekleurd in het thema van onze reis.

Wat vond je lastig tijdens de voorbereidingen?

Hoewel je je heel goed kunt inlezen en voorbereiden weet je toch nooit hoe het daadwerkelijk zal zijn om (zo lang) met kleine kinderen te reizen. Hebben ze in die vreemde landen alle spullen die we nodig hebben voor de kinderen? Het antwoord daarop bleek ‘ja’ te zijn, maar dat weet je voor vertrek niet.

Moeten we een dag- of nachtvlucht boeken? -Wat ons betreft zeker een nachtvlucht.- En hebben ze overal wel eten dat de kinderen lusten? -Ook dat kwam altijd wel goed.- Achteraf kan ik alleen maar zeggen dat alles waar ik me van tevoren zorgen over maakte niet nodig was geweest; onze kinderen hebben zich steeds weer aangepast en deden het super!

Een half jaar weg moet maar net kunnen op je werk. Hoe heb je dat kunnen regelen?

We waren al heel lang van plan om een keer voor langere tijd op reis te gaan, met of zonder eventuele kinderen. Sarawut heeft dat al die tijd ook al op zijn werk aangegeven en hij had het geluk dat ze hem niet kwijt wilden en dat hij dus na onze reis gewoon weer terug kon komen. Ik had net een nieuwe baan; dat was een goede binnenkomer bij mijn sollicitatiegesprek…, maar omdat ze me toch graag wilden aannemen was het ook wel meteen geregeld!

Wat is jullie mooiste avontuur?

De roadtrip met ‘onze’ camper door Australië en vooral Nieuw-Zeeland. Reizen met een camper vonden wij ideaal met de kinderen; alles bij de hand en voor hun middagslaapje de camper op een mooie plek parkeren zodat wij ook even konden relaxen.

We waren inmiddels gewend aan het reizen, hadden een goede balans gevonden tussen activiteiten die wij graag wilden doen en leuke dingen voor de kinderen en omdat het hoogseizoen inmiddels voorbij was planden we niets meer van tevoren; ‘s morgens hadden we geen idee wat de dag ons zou brengen en waar we ‘s avonds zouden slapen; alleen maar genieten!

Was er dan helemaal niets dat tegenviel?

Echt helemaal niets! Het was in één woord ‘waanzinnig’!

We hadden van tevoren niet gedacht dat het zo ontzettend goed zou gaan. Natuurlijk was het ook weleens lastig om een halfjaar lang 24/7 bij elkaar te zijn, maar we hebben vooral genoten van de quality time die we als gezin hebben gehad. We hebben zoveel met elkaar meegemaakt, dat heeft ook op de kinderen enorme indruk gemaakt. Hoe jong ze ook waren; ze hebben nog altijd veel herinneringen aan die fantastische reis.

Voor onze reis kregen we vaak vragen als: Wat als de kinderen ziek worden? Je kunt heel veel dingen toch niet doen met kinderen? De kinderen kunnen zich later toch niets herinneren van de reis?

Het antwoord is wat mij betreft heel simpel: niet over nadenken, maar gewoon doen!

In Nederland kunnen kinderen ook ziek worden. Ja, natuurlijk zijn er landen waar je meer risico loopt, maar wij hebben goed opgelet en onze kinderen zijn nooit ziek geweest tijdens de reis.

Natuurlijk zijn er dingen die wij niet hebben gedaan, die we zonder kinderen wel gedaan zouden hebben. Er zijn echter ook veel dingen die we juist wel hebben gedaan omdat we met kleine kinderen waren en dat kan heel verrassend zijn; in Queenstown (NWZ) van een Ludgebaan (met prachtig uitzicht), vele leuke speeltuinen en zwembaden en Disneyland Hongkong. Of we zochten naar een alternatief (De Tongariro Crossing, een van de mooiste wandelingen van Nieuw-Zeeland, was niet echt een optie met kinderen op onze rug, maar je kon ook met de skiliften de berg op).

En die herinneringen, ach; ik kan me ook niet meer alles herinneren van vakanties in mijn jeugd. Het belangrijkste is de fantastische tijd die we met elkaar hebben gehad!

Blijf ons volgen en deel onze avonturen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *