Wat kost dat nou, een wereldreis met kinderen?

Het nieuwe jaar is alweer even van start gegaan. Misschien heb je wel doelen gemaakt voor 2018, reisdoelen. Dromen. Twee jaar geleden droomden wij over een wereldreis met ons gezin. Geen idee wat zo iets kost en er was maar weinig informatie over te vinden op internet, daarom speciaal voor iedereen met de droom van een wereldreis met kinderen. Wat kost dat nou?

Een wereldreis met kinderen kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Wat een wereldreis voor jou en je gezin kost is natuurlijk van heel veel factoren afhankelijk. De ene bestemming is duurder dan de andere, de reisduur speelt mee en natuurlijk ook of je met één kindje reist of dat je met drie kids op pad bent. Om je toch een richtlijn te geven wil ik graag vertellen wat ieder land voor ons gekost heeft en wat de grootste kostenposten waren tijdens onze zes maanden durende reis.

Ons gezin

Wij waren met z’n drieën. Fynn was 2,5 jaar toen we weg gingen en een week voor zijn derde verjaardag waren we weer thuis. Veel accommodaties waren redelijk flexibel in de leeftijdsgrens. Vaak wordt vanaf twee (tot 12 jaar) een kinderprijs gerekend, maar onze ervaring is dat daar dus nog wel eens een uitzondering in gemaakt kan worden. Zo sliepen we altijd in een tweepersoonskamer (met extra bed voor Fynn).

In de zes maanden dat we weg waren bezochten we relatief dure bestemmingen zoals Canada, Amerika, Australië en IJsland. Daartegenover stonden Indonesië, Fiji en Sri Lanka om het weer wat voordeliger te maken.

 

Wereldreis met kinderen – De tickets

De tickets. Vaak een grote hap uit je budget en het loont dan ook op dit slim aan te pakken. Vergelijk en vraag verschillende offertes op. Wij informeerden bij verschillende aanbieders naar de mogelijkheden. Ben ook wat flexibel in je route. Maak een lijstje met musts en laat de rest een beetje los. Zo wilden wij graag naar een tropisch eiland, maar of dat nou Fiji of the Cook eilanden waren maakte voor ons niet zoveel uit. Ik schreef eerder al eens een uitgebreide blog over een wereldreisticket, met handig tips en tricks. Uiteindelijk boekten we de volgende vluchten:

 • Amsterdam (via Londen) naar Colombo (Sri Lanka)
 • Colombo (Sri Lanka) rechtstreeks naar Jakarta (Indonesië)
 • Bali (Indonesië) rechtstreeks naar Brisbane (Australië)
 • Brisbane (via Auckland, Nieuw Zeeland) naar Nadi (Fiji)
 • Nadi (Fiji) rechtstreeks naar Los Angelos
 • San Fransisco rechtstreeks naar Vancouver
 • Edmonton rechtstreeks naar Reykjavik
 • Van Reykjavik rechtstreeks naar Amsterdam

Kosten: €5.788,- (2 volwassenen en 1 kind)

De stukken die open blijven deden we over land, zoals tussen Jakarta en Bali met de trein en van Los Angelos naar San Francisco met een camper. Ook van Vancouver naar Edmonton deden we over land. En we boekten nog een binnenlandse vlucht van Bali naar Flores en weer terug naar Bali, die is niet in deze kosten opgenomen.

Duurste bestemming tijdens onze wereldreis met kinderen?

Voor de kosten van de bestemming heb ik dus het vliegticket achterwege gelaten en alleen gekeken naar uitgaven ter plaatse. Vervoer, overnachtingen en je dagelijkse uitgaven. Doe je een gokje? Wat was het duurste land waar we gereisd hebben? Was dat A: Canada B: IJsland of C: Amerika?

Het juiste antwoord is B. IJsland was (omgerekend naar gemaakte kosten per dag) het duurst. En dan hadden we daar niet eens een dure camper of luxe auto gehuurd. Onze auto koste slechts 48 euro per dag. En toch hebben we hier per dag ruim €210,- uitgegeven. Hoppa!

IJsland - het duurste land tijdens onze wereldreis met kinderen

 

Op plek nummer 2: Amerika. Waar we een vijf-persoonscamper huurden voor vier weken. En ongeveer een week in hotels verblijven. Grootste uitgave hier? Ja, met stip op 1: de camper voor vier weken. Wij huurden deze bij Travelhome.nl en betaalden ruim €800,- per week. Overigens hebben we dat wel flink vergeleken met andere aanbieders en waren zij toch een van de goedkoopste. Daarbij was onze goedkoopste overnachting in een aantal nationale parken, we betaalden daar $15,- per nacht. De duurste was de campsite, of eigenlijk de plak asfalt, bij San Francisco: $90,-. Per nacht! Totale kosten per dag? €202,-.

Canada is onze hekkensluiter in duurste bestemmingen. Hier huurden we een SUV en sliepen we voornamelijk in motels, ketenhotels, via Airbnb of in hostels. Ook hier was het vervoer weer een grote kostenpost: Onze mega grote aso bak koste bijna €55,- per dag. Dat was ie meer dan waard moet ik zeggen! In Canada deden we de walvissentocht van Jamie’s Whalingstation. Dat was een dure excursie a $109,- per volwassene. En de ferryovertochten zijn relatief prijzig. Die kosten al gauw $100,- per keer. Vooral rondom Vancouver Island gebruikten we ze een aantal keer. Uiteindelijk gaven we in Canada €187,- per dag uit.

Wereldreis met kinderen - Bryce

 

En wat was dan de goedkoopste bestemming?

Nou goedkoop zou ik deze hobby sowieso niet willen noemen, maar je kunt wel bewuste keuzes in bestemmingen maken om zo de kosten iets lager te houden. Tegenover de bovenste drie moesten dus ook budget vriendelijke landen staan.

Het meest voordelige land in onze reis was Indonesië. Het was de enige bestemming die onder de €100,- per dag bleef. Goede zet dus om hier acht weken rond te reizen. We hadden hier ook geen auto of camper, maar deden alles met het openbaar vervoer. Op Java pakten we de trein, op Bali de kleine lokale minibusjes en op Flores de gedeelde taxi’s. Slapen deden we ook hier via Airbnb, maar ook wel gewoon in hotels of kleine guesthouses. Er zijn zoveel betaalbare leuke plekken te vinden. Indonesië heeft ons €76,- per dag gekost. Ja, inclusief eten en drinken, vervoer, ferryovertochten, binnenlandse vlucht van Bali naar Flores en terug, excursies als de jeepsafari naar de Bromovulkaan en verschillende entreekosten.

Ook Fiji, met €126,- per dag, bleef onder het door ons vooraf vastgestelde budget van €150,- per dag. Nou hebben we daar ook niet zoveel gedaan en bleven we deze ene week op dezelfde plek waardoor we ook weinig kosten hadden aan vervoer of transfers. We hadden trouwens wel een heel fijn kindvriendelijk resort op Fiji, dus mocht je nog eens naar Fiji willen… Datzelfde geldt voor onze twee weken in Australië. De eerste week verbleven we in Brisbane en pas de tweede week huurden we een auto en zijn we op pad geweest. Daardoor bleven de kosten in Australië steken op €135,- per dag. Nou hebben we onszelf wel op een luxer hotel getrakteerd hier, omdat ik jarig was. 🙂

Sri Lanka heb ik in het overzicht even achterwege gelaten omdat dat beeld wat vertekend is. Ik werk voor een reisorganisatie en kreeg van onze lokale partner daar een fijne korting. Niet heel representatief dus als het gaat om vergelijking van kosten. Sri Lanka valt normaal gesproken in de middenmoot.

Vriendjes maken tijdens de wereldreis met kinderen

 

 Even de balans opmaken, wat heeft het nou gekost?

We zijn in totaal een half jaar weg geweest en bezochten zeven landen. Reisden met auto met privéchauffeur en met een camper, maar ook met de trein en de bus. We maakten bootovertochten en binnenlandse vluchten. Slapen deden we op campsites met bijna geen faciliteiten, maar ook in comfortabele hotels met zwembad. De meest fantastische wandelingen waren gratis. En toch probeerden we ook bepaalde excursies of uitstapjes die we echt graag wilden doen, niet te laten: zoals de walvissenexcursie in Canada, de jeepsafari naar de Bromovulkaan en het bezoek aan Flores waarvoor we de extra binnenlandse vlucht nodig hadden.

Na thuiskomst waren we om precies te zijn €31.892,- armer. Of zijn we toch misschien veel rijker geworden dan voordat we op reis gingen? Nee, reizen is niet goedkoop, maar het is wel het enige dat geld kost en je tegelijk veel rijker maakt. Want die quality time met het gezin, alle avonturen, de ontzettend lieve mensen die we ontmoet hebben en alle herinneringen zijn eigenlijk gewoon onbetaalbaar.

Dat wil ik ook!

Droom jij ook van zo’n reis, maar heb je geen idee waar te beginnen? Herkenbaar! De tip: prik een realistische datum en ga ervoor! Je hoeft niet gelijk een half jaar, drie maanden is ook fantastisch. Kies de bestemmingen die passen bij je budget, Azië is veel voordeliger dan de westerse landen. Ga in gesprek met werkgevers en school. Dan heb je ook een beetje een stok achter de deur. Het is echt een mindset en aanpassing in je dagelijkse leven wanneer je dit echt wilt. Vanaf het moment dat de droom nog maar scratch is. Om te beginnen heb ik alvast een paar handige spaartips voor je!

Go for it! Safe travels.

Blijf ons volgen en deel onze avonturen
error

One thought on “Wat kost dat nou, een wereldreis met kinderen?

 1. reisblogger Beantwoorden

  Geweldig artikel.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *