Koffiebars in Antwerpen

Voor een tas koffie ben je in Antwerpen aan het juiste adres. Nooit heb ik geweten dat de Antwerpse haven de grootse opslagplaats ter wereld is als het om koffie gaat. Gemiddeld ligt daar 250.000 ton ruwe koffie opgeslagen. Of, zo’n 27 miljard kopjes. Het verbaast me niet dat de koffiebars in Antwerpen het met gemak winnen van de Amerikaanse ketens. Een dag slenteren door deze stad doet mijn drang naar koffie groeien, de bijzondere naam van iedere koffiebar maakt nieuwsgierig. En dan is het zo gek nog niet dat het vandaag wat regent, snel naar binnen.

Koffie in het winkelhart

Aan weerszijden van de grote winkelstraat De Meir vind ik Coffeelabs en Barnini. Het is lastig er te komen. Grote reclameborden met uitverkoop en ‘koop mij, koop mij’ schreeuwen je de winkels in. Koffie is hét excuus om die hysterie te ontvluchten. “Nee, ga maar. Ik blijf hier even zitten, zie je zo wel weer verschijnen.” Een wat oudere man, met al zeker vijf tassen aan z’n arm, loopt achter me aan naar binnen. Na het passeren van het tochtgordijn belanden we in de koffiebar. Barnini is niet groter dan een doorsnee huiskamer. Houten tafeltjes, stoelen en accessoires die zo uit de kringloopwinkel komen. Over de tafels een gehaakt wit kleedje met hier en daar een koffiekring. Coffeelabs is anders. Ik hang er op banken gemaakt van pallets en matrassen. Hier en daar ook wel tafeltjes met stoelen, maar de hangers zijn hier duidelijk aan de macht. Bij beide is het druk. Vriendinnen die hun aankopen bespreken en gezinnen die spelletjes doen. In de ander studenten en mensen die druk typend over hun laptop gluren. Uitnodigend staren de suikervrije brownies en biologische worteltaart met iets te glimmende glazuurlaag me aan.

Koffiebars in Antwerpen: Coffeelabs

 

Wasgoed en koffie, een puike combinatie

’s Middags beland ik in wat moeders grootste vijand moet zijn; de Wasbar. Zoonlief komt niet langer thuis met de was, maar gaat naar de Wasbar. Iedere wasmachine heeft hier zijn eigen naam. “Het is veel toffer om te zeggen dat Mariette vol zit, dan dat machine drie bezet is” legt eigenaar Dries uit. “We dachten dat mensen toch wat gene zouden hebben om hun ondergoed en plein public te sorteren, maar ook dat gebeurt gewoon voorin”. De geur van schoon wasgoed combineert goed met verse koffiebonen. Naast koffie nog een andere dienst bieden lijkt een trend in ‘t Zuid. In deze wijk zijn ook de Buchbar, waar je terecht kan voor boeken en koffie. Coffee & Vinyl: tegelijkertijd een koffiebar en platenwinkel.  En in De Dikke Kat combineert men koffie met kunst. Al doet de naam dat dan weer niet vermoeden.

Ik pak ‘t trammeke naar het Schipperskwartier. De 40.000 studenten die Antwerpen rijk is kennen deze koffiebar; Mademoiselle Moustache. De naam verwijst naar de witte melksnor die achterblijft na het drinken van de schuimige cappuccino. Ik besluit het te testen en bestel de Malteser Cappuccino. Op de vloer liggen mozaïektegels waarop de wat wiebelige tafels ondersteund worden door een bierviltje. Ik bekijk mijn melksnor in de handspiegels aan de muur. “What would Mademoiselle Moustache do?” vraag het bordje dat ernaast hangt.

Koffiebars in Antwerpen: Mademoiselle Moustache

Kranen en dokken

Het MAS, Antwerps museum aan de stroom, fungeert als baken op weg naar de wijk die helemaal hip en happening is: Het Eilandje. Hier een espressobar tussen kranen en dokken. De buurt heeft de laatste jaren een metamorfose ondergaan. Van verloederde haven naar bruisend uitgaansgebied. Binnen wederom een retro interieur met achter de toog twee broers met bretels. Hoe kan het ook anders, ik ben bij Broer Bretel. Volgens de reisgids niet alleen toegankelijk voor koffiejunks, maar ook wanneer je chocoholic bent of sapzuiper. Buiten regent het nog steeds. Juist dát zorgt voor de beste omstandigheden voor de opslag van koffie, hier slechts een paar kilometer vandaan. Niet te koud, niet te warm en met de juiste luchtvochtigheid. Is die regen toch nog ergens goed voor…

Met kinderen: Je kunt overigens in alle koffiebars met je kids terecht. Naast heerlijke koffie krijg je er ook “gewoon” een appelsap. Een belegd broodje of een bagel. Overigens, de taartjes zijn ook amper te weerstaan. En verveel je je een beetje? Bij Barini kun je gewoon een spelletje doen.

Waar vind je ze?

  • Coffeelabs: Lange-Klarenstraat 19, ma-vrij 08:00 – 18:00, za 09:30 – 18:00, zo gesloten
  • Barini: Oudevaartplaats 10, ma-za 08:00 – 19:00 zo 08:00 – 17:00
  • De Wasbar: Graaf van Egmontstraat 5, ma-vrij 08:00 – 18:00 za-zo 10:00 – 18:00
  • Mademoiselle Moustache: Paardenmarkt 21, ma-vrij 10:00 – 18:00, za gesloten, zo 11:30 – 18:00
  • Broer Bretel: Nassaustraat 7, ma-vrij 08:30 – 18:00 di gesloten, za-zo 10:30 – 18:30

Dit artikel schreef ik als eindopdracht voor de cursus reisjournalistiek die ik volgde bij Fontys hogeschool. Antwerpen was de stad waar het over gaan moest. Verder: 700 woorden en een infokader.

Blijf ons volgen en deel onze avonturen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *