Top 5 – Kindvriendelijke eilanden Indonesië

Indonesië is groot, verkijk je daar niet op. Het land telt ruim 17.000 eilanden, waarvan er ‘slechts’ 6.000 bewoond zijn. En van die 6.000 eilanden… welke kies je dan wanneer je naar Indonesië wilt met je kinderen? Ze zijn lang niet allemaal even geschikt, zelfs niet allemaal bereikbaar. Onze top 5 van kindvriendelijke eilanden in Indonesië deel ik graag met je.

Het voordeel van al die eilanden is dat ze voor ieder wat te bieden hebben. Wij reisden acht weken door dit mooie land. Langs grote toeristische resorts inclusief kidsclub en zwembaden, maar deelden ook ons speelgoed met de lokale kinderen en zochten samen naar zeesterren.

Java

Het eiland Java is malariavrij en strekt zich over wel 1000 km uit. Ik durf wel te zeggen dat je voor de cultuur op Java moet zijn. Hoofdstad Jakarta kun je wat ons betreft prima overslaan, deze stad heeft weinig te bieden. Pas interessant wordt het daarbuiten. Wij gingen met de trein van west naar oost en bleven een dikke week hangen in Jogjakarta. Allereerst omdat we er een heel fijn plekje ontdekten, bij Nonie en Egbert en hun twee zoons. Het was thuiskomen. Maar ook omdat er ontzettend veel te doen is. We fietsten met z’n drieën in een hysterisch verlichte skelter rondjes over het plein, we bezochten de indrukwekkende Borobudur en natuurlijk struinden we tussen de ruïnes van de Prambanan door. Diezelfde trein brengt ons tot dichtbij de Bromovulkaan. De zonsopkomst hier is meer dan de moeite waard, maar je kunt er ook voor kiezen om overdag de vulkaan te bezoeken. Voordeel dan: je hoeft niet voor dag en dauw op (vinden de kinderen ook fijn) en je hebt het rijk voor je alleen. De massa toeristen is al lang teruggekeerd.

We schreven eerder al eens een blog over een bezoek aan de Bromovulkaan met kinderen en het reizen met de trein door Java.

Tip: Naast de knusse kamers in Jogja Dreams, de B&B van Nonie en Egbert, met fantastisch ontbijt, verhuren zij ook een ruime villa met zwembad. Incl. keuken om lekker je eigen maaltijden te koken.

Kindvriendelijke eilanden Indonesië: Java

Bali

Dit is het ultieme kidsproof eiland wanneer je met (jonge) kinderen reist. Ben je op zoek naar vakantie, dan zit je op Bali goed. Reisafstanden zijn klein, een reisdag van 3 a 4 uur is een lange dag geweest en dan ben je praktisch aan de andere kant van het eiland. Bali heeft wat toerisme betreft echt een voorsprong op haar broers en zussen en dat zie je gelijk terug in het aanbod aan accommodaties. Van laidback backpackerhostel tot comfortabel strandresort met familiekamers en zwembad. In het zuiden van Bali vind je de gele zandstranden, met insiders tip: Nusa Lembongan. Het kleine eilandje voor de kust.

Hou je van actie? Ga dan fietsen door de rijstvelden bij (toeristisch) Ubud, verken de onderwaterwereld aan de noordoostkust (vanaf het strand bij Amed loop je zo met je snorkel op de zee in), of speur over kruidenpaadjes naar watervallen in het binnenland. Ook met oudere kids hoef je je op Bali niet te vervelen, van raften tot surfen en stoere buggytochten. Het kan er allemaal. En ook Bali is geheel malariavrij.

Gili’s (Lombok)

Misschien hadden wij ons beeld van Bali iets te veel geromantiseerd, maar wat we op de Gili-eilanden troffen is eigenlijk het droombeeld dat ik had voordat we naar Indonesië gingen. Wit strand met poederzand, kraakhelder turquoise water, zeeschildpadden en gezellige barretjes aan het strand. De grotere ferry’s zetten je af op het hoofdeiland Gili Trawangan. Als gezin wil je niet direct aan de drukke hoofdstraat zitten, want hier feesten de backpackers de hele nacht door. Kies je echter een resort aan de andere kant van het eiland of een paar straten achter de hoofdstraat, dan kun je als gezin prima verblijven op Gili Trawangan.  Er is net even iets meer reuring dan op de andere eilanden en qua eten voor ieder wat wils. Wij huurden er fietsen en tourden in een middag het hele eiland over.

Tip: kies een accommodatie uit die niet te dichtbij de moskee ligt. Als jij en je kinderen tenminste een beetje van uitslapen houden…

Gili Air is als je het ons vraagt het meest geschikt voor een reis met kinderen. “It’s like Gili Trawangan in terms of choice of restaurants, but a bit less backpacker and a bit more family“. En daar heb ik niks aan toe te voegen.

Lees ook onze uitgebreide blog over de Gili’s met kinderen.

Geen steiger, zo met je voetjes in de zee

Flores (snake island)

Eigenlijk is dit onze favoriet! Wat een fantastisch mooi eiland. Puur, echt en veel minder toeristisch. Het welbekende Komodo eiland is ietwat overschat als je het ons vraagt. De eeuwenoude draken liggen gezellig met z’n allen te wachten bij de ingang van het park, onder het keukenraam. Maar ze worden niet gevoerd hoor… Wij hebben er onze twijfels bij. Groot en indrukwekkend zijn ze in ieder geval wel. Nee, wat Flores onze favoriet maakt is de rest. Het bootje waarmee we tussen de groene eilanden door naar Komodo eiland varen (vader en zoon zijn kapitein en matroos), de snorkelstops in azuurblauw water onderweg, de oneindige rijstterrassen en zwaaiende kinderen langs de weg, de Inerie vulkaan. Wat te denken van ons verblijf aan de verlaten baai van Aimere bij ‘dutchie’ Jeannette. In haar guesthouse Leko Lembo kregen we ouderwetse Hollandse pannenkoeken bij het ontbijt. Of de picknickstop bij Blue Stone Beach met even verderop een vers gerookt visje van een lokaal gezin.

We zagen de Bromovulkaan op Java bij zonsopkomst. Maar het hoogtepunt en minstens zo mooi en indrukwekkend: sunset op de Kelimutu vulkaan. Deze vulkaan met drie kratermeren met alledrie een verschillende kleur is echt bijzonder en veel minder toeristisch. Wow! Reizen met een chauffeur is hier heel gebruikelijk en het meest comfortabel. Heb je de tijd en ben je avontuurlijk(er) ingesteld? Dan is reizen met openbaar vervoer of gedeelde transfers ook een goede optie. Je gaat dan overigens wel echt local: sta niet raar te kijken als het pakje sigaretten met liefde gedeeld wordt met ieder ander die in de auto zit. Dat er ook kinderen meereizen doet er dan niet toe. En vol is niet vol: vier paar billen op de achterbank moet kunnen toch? Pilletjes tegen wagenziekte kunnen overigens geen kwaad!

Sumatra

Het vijfde eiland hebben wij niet zelf bezocht. Het lag voor ons te ver uit de route en voor Sumatra worden malaria profylaxe aangeraden. Het is er wat ons betreft wel een voor op je lijstje. Sumatra is namelijk echt een eiland voor de natuurliefhebbers: jungle, orang oetans, idyllische stranden en het Tobameer.

Ben jij al eens met je kinderen naar Indonesië geweest en heb je de ultieme tip? Deel deze met ons, dan helpen we elkaar!


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *