Bridge over the River Kwai – Kanchanaburi

Op naar het busstation van Bangkok. We hebben ons ingelezen en verdiept. De conclusie? Ga naar het busstation en  pak de bus. Hij vertrekt  iedere 20 minuten. Simple as that! De enige gouden regel is: boek geen bus vanaf Khoa San road. Waarom niet?

Vanwege de regeltjes die vanuit de overheid hier ontbreken ben je je leven niet zeker of kun je er vanuit gaan dat je niet al je spullen meer hebt aan het eind van de rit. Tijdens onze speurtocht op internet komen we daar de wildste verhalen over tegen. De bus vanaf het station kent wel regeltje én heeft airco en een toilet. De kosten? Maar liefst 99 baht (zo’n € 2,50 p.p.). De rit duurt officieel zo’n twee uur. Officieel, want drie uur later komen we aan in Kanchanaburi. Bekend van the bridge over the river Kwai en het dodenspoor.

Dodenspoor Kanchanaburi

Een kort stukje geschiedenis voor degene die dat leuk vinden: in 1942 werd er, tijdens de bezetting door Japan, in zo’n 16 maanden tijd 415km spoor aangelegd door krijgsgevangen. De bedoeling was om Thailand te verbinden met buurland Burma, dwars door bergen, langs diepe afgronden en over rivieren. Slechts 20 maanden is het in gebruik geweest, voordat het verwoest werd door bommen. De naam dodenspoor heeft het te “danken” aan de vele levens die hier gevallen zijn, meer dan 100.000 man zijn hier gestorven… Een indrukwekkend stukje geschiedenis dus.

Ons guesthouse (Sam house) bestaat uit houten bungalows en stenen hutjes, basic maar leuk! Een tuin en de ligging aan de rivier zorgt voor vreemde oerwoud geluiden ’s nachts. Een hoop gekwaak en gebrul, dus.. oordoppen weer uit de tas!

 

 

 

 

 

 

 

 

We boeken bij het guesthouse een tour voor de volgende dag en staan weer om 8 uur paraat. Hard werken dat reizen. Met een minibusje gaan we samen met vier Fransen en een Engels stel op pad. De Erawan watervallen zijn de eerste stop, zeven plateaus over een lengte van anderhalve kilometer. Gelukkig hebben we onze bikini al aan. Willen we alle plateaus zien dan moeten we klimmen.. veel klimmen.. en bij nummer 5 is het volgens ons tijd voor een plons. Afkoelen! De visjes in het water hier doen zich te goed aan het eeltlaagje op mijn voet. Onze gids zei het al: “keep moving, otherwise…” ze maakt er met haar hand en bijtende beweging bij. Het kietelt en de grotere exemplaren doen zelfs een beetje pijn of misschien ben ik gewoon een beetje kleinzerig. Ik besluit in het ondiepe gedeelte ook prima te kunnen afkoelen. Zonder vis aan mijn teen.

Ook aapjes doen zich hier te goed aan wat de toerist meebrengt. Bij plateau twee is de enige picknickplek, na dit punt mag geen eten meer mee en waterflesjes alleen na het betalen van een borg van 20 bath. Zo proberen ze toeristen hun lege drinkflesjes ook weer mee terug te laten nemen. Waterval twee is dan ook druk bezocht. Manon durft het aan, die trotseert de vissen en gaat koppie onder. Ik poedel wat met mijn beentjes in het water. De aapjes slingeren boven je hoofd en over het water. We vermaken ons hier nog wel even.

De rit over het dodenspoor

Als we zijn afgekoeld wacht de lunch en dan vervolgen we onze tocht naar het dodenspoor waar ik net al even over vertelde. We nemen een kijkje in een van de grotten waar tijdens de tweede wereld oorlog werd geschuild tegen luchtaanvallen, nu staat er een grote Budha en komt men er om te bidden en te gedenken.

Ook wandelen we over de houten spoorbrug (best beetje spannend als je weet dat de trein ieder moment kan arriveren..) en stappen dan in de trein. We rijden hetzelfde stuk van wat we net gelopen hebben en iedereen verdringt zich aan de rechterkant van de wagon om een glimp van het uitzicht op te vangen. Ons eindstation is vier stops later, de gids verzamelt ons allen weer en dan sjeesen we naar DE brug. Hij ziet eruit als een gewone ijzeren brug, maar door de geschiedenis erachter voelt het toch speciaal. En dat op dag van de dodenherdenking… hoe symbolisch kun je het hebben? Half zes zijn we terug in ons guesthouse. Morgen vertrekken we weer. Het strand roept.

Bridge over the River Kwai

Tip: de excursie is ook met kids goed te doen, maar hou er rekening mee dat je echt een lange dag op pad bent. Fijner is om een en ander te splitsen. Trek een ochtend of middag uit voor de Erawan watervallen en combineer de volgende dag de rit met de trein over het dodenspoor en het bezoek aan de Bridge over the River Kwai.

Neem voldoende water mee! En trek dus je badkleding alvast aan. Dan kun je lekker het water in.

Ik maakte deze reis in 2012, toen ik 5 maanden op wereldreis was. Zonder kids, maar met backpack. Toch benieuwd naar de rest van mijn avonturen? Lees gerust ook mijn andere reisverslagen

Blijf ons volgen en deel onze avonturen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *