Interview – Leven als Digital Nomad, in een stoere Mercedesbus

Inge en Alex “ken” ik uit het camperwereldje. Het camperwereldje van reizende gezinnen, want dat is wat ze doen. Samen met hun peutertweeling wonen ze in hun gele Mercedes bus. Een beetje jaloers op die bus ben ik nog steeds! Wat hun drive is en hoe ze dat doen met twee jongen kinderen? Ik vroeg het ze!

Ik ken jullie als het gezin met de gele bus, maar wie zitten daar eigenlijk allemaal in?

Haha, het gezin met de gele bus. Wij zijn Inge en Alex, ouders van een tweeling. Inge is leerkracht (speciaal) basisonderwijs, psycholoog, kinderyogadocent en masseur. Ze heeft de laatste zeven jaar voor vertrek een massagepraktijk gehad voor (zwangere)vrouwen, baby’s en kinderen. Alex heeft na zijn studie bedrijfskunde jaren als consultant en later pre-sales gewerkt bij een internationaal software bedrijf. Maar die banen hebben we nu natuurlijk niet meer! Nu zijn we fulltime reizende, hele relaxte lui, die alleen maar op mooie plekjes in de natuur wandelen en aan het strand hangen met onze altijd gezellige en goed luisterende kids! Haha! 😉

Nee hoor! Nu zijn we fulltime ouders die overdag leuke en ook leerzame dingen doen met de kinderen, en wat moois van Europa en wie weet ooit daarbuiten, willen (laten) zien. We verdienen ons geld als (beginnende) “Digital Nomads” met het verhuren van een vakantiehuis en een campertje (allebei in de buurt van Malaga) en we werken nu hard aan online cursussen kindermassage, die Inge eerst in haar praktijk gaf. Als ze af zijn hebben we waarschijnlijk genoeg geld om in onze bus te kunnen blijven leven. Een leven met veel mooie, avontuurlijke en bijzondere dingen, maar ook gewoon dagelijks de afwas en het gekibbel van de kids. Heel normaal dus eigenlijk!

Expedition Family Happiness

Hoe is jullie Europa avontuur ontstaan?

Dat is een lang verhaal! De korte versie is:

We wilden altijd al “iets anders”. We houden echt heel erg van reizen. In 2006 een enorm gave wereldreis van een jaar gemaakt, best year ever! En daarna nog een paar super mooie reizen naar o.a. Cuba, Tibet, Argentinië, Indonesië, later ook met de kinderen erbij (Zuid Afrika, Ibiza, Tenerife). We wilden meer tijd bij de kinderen zijn.

Van ons oorspronkelijk plan om “ergens een B&B te beginnen” zijn we gegaan naar “een huis kopen in Andalusië en dat verhuren aan gezinnen met jonge kinderen: Finca Fijn”. Dat gaf ons namelijk de vrijheid om zelf te gaan reizen. We hoeven nu niet elke ochtend croissantjes te bakken voor onze gasten ;-).
De keuze voor een camper was snel gemaakt, het leek ons voor de kinderen fijn om een eigen plekje te hebben dat elke dag hetzelfde is.

Alles bij elkaar heeft het ons twee jaar voorbereiding gekost; Het kopen, met Spaanse hypotheek, verbouwen en verhuurklaar krijgen van de finca, een bus vinden om in te wonen en die verbouwen/pimpen, ons kleine campertje verhuurklaar maken en naar Malaga rijden. Maar ook: veel praten over wat we echt willen, angsten aan de kant zetten, ons hele huis leegruimen. En heeeeeel veeeeel andere (niet echt leuke) regeldingen. Haha, best grappig dat het allemaal in zo’n klein stukje tekst past, maar in werkelijkheid was het echt elke avond tot diep in de nacht werken, praten en voorbereiden. Naast ons gewone werk en het zorgen voor de kinderen natuurlijk! Maar het is gelukt, het is ‘t meer dan waard!

Expedition Family Happiness als digital nomad

Hebben jullie een plan of doel voor deze reis?

Ja, we hebben wel een paar doelen! Grote en kleine. We willen een betere balans tussen werk en vrije tijd vinden, meer in de natuur zijn, minder gehaast leven. Meer echt met de kinderen zijn, minder in de waan van de dag leven, met minder spullen kunnen leven, de kinderen wat van de wereld laten zien, nieuwe culturen en mensen ontmoeten, nieuw eten proeven. Maar ook; elke dag slippers aan, veel met dieren knuffelen (bijvoorbeeld als we op een huis met dieren passen), op maandagochtend naar het strand en wat meer lichtheid en vrolijkheid in ons leven! Het leven wat simpeler maken. Gelukkig zijn! Vandaar onze naam: Expedition Family Happiness. Echt een expeditie, omdat dat wij het ook allemaal nog niet weten en zelf ook benieuwd zijn waar we uit gaan komen.

Jullie reizen met twee jonge kids. Hoe is dat? Missen ze “thuis” of passen ze zich makkelijk aan?

Dat gaat heel goed, ze missen thuis niet en vragen er ook niet naar. We zijn thuis! Thuis is waar wij zijn denk ik. Wel willen ze heel graag naar onze Finca; die kennen ze namelijk erg goed, er is heel veel speelgoed, volop ruimte en ze vinden het er erg fijn!

Natuurlijk is het best wel wennen. De ruimte is klein en we hebben echt goed moeten bespreken hoe we dingen doen in de bus. Bijvoorbeeld wie waar zit en zo. Dat hadden we in het begin niet, dat was geen feest! En nu merken we ook, als we een beetje van onze routine afwijken gaat het sneller mis. De kids zijn best heel flexibel maar bepaalde dingen moet je niet willen veranderen! Dus los van dat alles elke dag anders is, is elke dag ook eigenlijk best wel heel erg hetzelfde. En dat is fijn!

Leven in de mercedesbus als digital nomad

Hoe lang blijven jullie op de verschillende plekken?

Dat verschilt heel erg, als we bijvoorbeeld bij een boer staan (In Frankrijk was dat via ‘France Passion’) dan meestal maar één nacht. Je staat gratis bij een boer, in ruil kun je iets van zijn producten kopen. Als we “wild” kamperen is het eigenlijk ook altijd voor een nacht. Op een camping staan we vaak wat langer, we zeggen dan “We blijven maar één nachtje!” Maar staan er dan ineens toch zes… want; zwembad, gratis wifi, speeltuintje, een wasje draaien, geen “waar gaan we morgen heen” uitzoek werk, relaxed en veilig… We zijn eigenlijk ook nog steeds best moe van al het voorbereiden en harde werken van de afgelopen jaren, dus dan is even bijkomen best lekker!

Is het camperleven wat jullie ervan verwacht hadden?

We hadden hiervoor een kleiner campertje waarmee we op vakantie gingen, (bijvoorbeeld naar Portugal, Italië, Scandinavië, Engeland/Schotland/Wales) en dat vonden we altijd geweldig! Nu is het eigenlijk alleen maar luxer geworden. We kunnen binnen gewoon staan, we hoeven niks om te bouwen, er is een ‘echte’ keuken en we hebben zelfs een wc! Klein verschilletje is dat we in het campertje altijd maar voor hooguit een paar weken waren, en nu wonen we erin! Het is geweldig om alles wat je hebt altijd bij je te hebben, eigenlijk een heel compact en “simpel” leven.

Lekker scheppen op het strand

Wij hadden een niet zo’n beste eerste week, hoe ging dat bij jullie?

Nee, het begin was hier ook niet geweldig… We hadden meteen pech met de bus, het weer was niet super, de kids hadden hun plek nog niet. We voelden ons allebei niet lekker, toen werden de kids ook nog allebei ziek. Inge had vier weken hoofdpijn… we zijn het eigenlijk alweer een beetje vergeten, maar echt leuk was anders! Alhoewel we ook gelijk al veel mooie momenten hadden. Ook het wennen aan het “nieuwe leven” en beseffen dat het echt begonnen is, was best heftig. Dat gaat nu allemaal al een stuk beter!

Zijn er dingen die jullie missen nu je eenmaal onderweg bent? Of heb je echt onnodige dingen meegesjouwd?

We missen eigenlijk niks, ja knijpers die niet uit elkaar vallen, maar die kopen we binnenkort even ergens. 😉 En fietspaden! En Ja, we sjouwen ook nog zeker onnodige dingen mee, en teveel kleren ook. Maar dat wordt vanzelf wel minder. O ja: en Alex mist zijn dagelijke douche.

Expedition family happiness luieren

Jullie werken onderweg, doen leuke dingen, hebben een gezin draaiende te houden. Hoe ziet jullie dag er uit?

We staan op als de kids wakker worden, vaak is dat net iets te vroeg naar onze zin. 😉 Daarna gaan we aankleden, ontbijten en dan hangt het ervan af of we reizen die dag of op de camping zijn. Meestal gaat de halve ochtend op aan opruimen en alles weer klaarmaken voor vertrek. Met twee kleine kinderen erbij schieten de dingen niet zo op! Zo rond half 11 kunnen we dan gaan. Meestal lunchen we onderweg ergens op een mooi plekje en dan rijden we nog een klein stukje. We proberen niet teveel te rijden op een dag. Dat is voor de kinderen niet leuk en het risico dat ze in slaap vallen (lekker warm en brommende motor) wordt dan te groot, en dat willen we niet! Want dan slapen ze ’s avonds niet en kunnen we niet werken.

Onderweg bezoeken we soms een leuk dorpje, speeltuin of doen we boodschappen. Eenmaal op de nieuwe plek gaan we vaak even wandelen en dan rond 6 uur koken en eten. Dat wordt elke dag een beetje later nu trouwens, we gaan over op een Spaans ritme. Daarna brengen we de kinderen naar bed en gaan we aan het werk. Meestal werken we net iets te lang door, haha dat voelen we dan de volgende ochtend.

Als we niet reizen en bijvoorbeeld op een camping zijn, gaan we soms een stukje fietsen, naar het strand, een dorpje in de buurt, het zwembad, de speeltuin of gewoon bij de bus relaxen/spelen. We doen heel veel samen, maar soms gaat één van ons dan iets met de kids doen en kan de ander even werken.

We vinden het fijn om de dagen zo samen door te brengen. Alles wat relaxter te kunnen doen en samen te genieten.

Lekker slapen als digital nomad met kinderen

Heb je een ultieme tip voor gezinnen die ook deze droom hebben?

Jazeker! Als je na het volgende nog steeds “ja ik wil!” zegt!

Vind je het OK en heb je de discipline om één of twee jaar (hangt er van af hoe lang je weg wilt) heel veel tijd te stoppen in het voorbereiden, dingen uit te moeten zoeken die eigenlijk nergens beschreven staan en waar niemand het antwoord op weet, zeker als je schoolgaande kinderen hebt, en waar je soms helemaal gek van wordt? Dat je je afvraagt “Waarom willen we dit eigenlijk? Waar zijn we aan begonnen?” Dat het lijkt alsof je niks anders meer doet dan werken en voorbereiden? En vind je het OK om, als je eenmaal weg bent, 24/7 met je kids te zijn? Er gaat geen oppas mee en je kunt ze nergens even naar toe brengen, dus “Me-time” is er niet meer echt bij.

Ja, lijkt het je nog steeds wat? Dan zeggen we “Ga ervoor!” Zet je tanden erin, werk vele avonden door, zoek die rotdingen uit en hak gewoon alles in kleine stapjes. Heb vertrouwen, wees niet bang, praat veel samen en met de kids en laat je niet ontmoedigen! Dan gaat het zeker lukken! En eenmaal geregeld of echt onderweg vergeet je die minder leuke stukken van de voorbereiding weer snel. Dan maak je samen zoveel moois mee, maak je zoveel bijzondere herinneringen, daar kan niks tegenop, dat is echt goud waard! Haha, best veel tips eigenlijk.

Expedition family happiness kids

En als laatste willen we natuurlijk weten, hoe kom je aan zo’n vette bus?

Dat heeft wel wat speurwerk gekost, veel zoeken op marktplaats en facebook en ook veel bussen “in het echt” bekijken. En bedenken wat voor ons belangrijk was en wat minder. We wilden bijvoorbeeld heel graag vaste bedden en een los zithoekje. Via-via hebben deze bus gevonden, we kunnen het eigenlijk zelf ook nog niet geloven! De vorige eigenaar is een camperverbouwer en echte liefhebber; hij was zo lief om deze bus, die eerst van hemzelf was, helemaal aan te passen naar onze wensen. Het is echt een super fijn Tiny House op Wielen geworden! Alex moest wel nog “even” zijn groot rijbewijs halen, maar dan ben je ook wel een soort halve vrachtwagen chauffeur; weer wat geleerd!


Wil je Alex, Inge en de tweeling volgen op hun avontuur? Check dan hun eigen website, of volg ze op Facebook en Instagram. Youtube kan ook, onder Expedition Family Happiness, maar dat staat nog in de kinderschoenen.

Blijf ons volgen en deel onze avonturen
error

3 thoughts on “Interview – Leven als Digital Nomad, in een stoere Mercedesbus

 1. Nanouk Beantwoorden

  Leuk interview!! En dit “24/7 met je kids te zijn? Er gaat geen oppas mee en je kunt ze nergens even naar toe brengen, dus “Me-time” is er niet meer echt bij.” is zooooo waar! Dat is één van de belangrijkste dingen die je moet beseffen voor je fulltime gaat reizen met je gezin 🙂 Goed dat je t zo benadrukt Inge!

  1. Nynke Oosterman Beantwoorden

   Dat is ‘t zeker! Samen uiteten..? Nope. Het 24/7 samen zijn vind ik het mooist, maar ook gelijk het pittigst. 🙂

  2. Inge Beantwoorden

   Thanks Nanouk! Ja is inderdaad goed om vooraf te weten, anders kan zo’n camper snel klein aanvoelen 😉
   Samen zijn is mooi én pittig…precies wat je zegt Nynke!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *