Interview – drie maanden reizen door Azië met peutertweeling

Zijn wij het enige gezin dat zo van reizen houdt? Nee! Gelukkig niet. Ik heb inmiddels onwijs veel inspirerende gezinnen ontmoet die het ook aandurven om een lange reis te maken met hun gezin. Ik wil ze graag één voor één aan je voorstellen. We bijten de spits af met Marlieke en Ivo, zij reizen op dit moment met hun peutertweeling door Azië. Lees je mee?

Meet the family

Wij zijn Ivo (38), Marlieke (32) en de tweeling Roos en Siem (bijna 4). Eerste kerstdag 2017 vertrokken wij met het gezin voor een reis van drie maanden door Azië. Op het moment van schrijven zijn we bijna twee maanden onderweg.

Jullie reizen drie maanden door Azië, welke landen staan er op de planning?

We zijn gestart in Maleisië. Op Maleisisch Borneo. Een plek die we heel graag eens wilden bezoeken. In Bako national park spotten we neusapen vanaf de veranda van ons huisje midden in de jungle. Zo gaaf! Wel echt één van de hoogtepunten tot nu.

Daarna vlogen we naar het vasteland van Maleisië. Reisden we door naar Thailand en nu staan we op het punt om te vertrekken richting Vietnam. Onze reis eindigt met een paar dagen Singapore.

Azie met kinderen Bako NP

Waarom kies je voor deze landen?

Waarom we juist voor deze landen hebben gekozen heeft een aantal redenen. De eerst is dat we dol zijn op Azië en ze in Azië dol zijn op kleine kinderen. Azië is goedkoop. Zo kunnen we langer reizen voor minder geld. En we komen in landen waar we al eens geweest zijn. Er is dus niet de druk dat we perse dingen moeten bezichtigen. We kunnen de tijd nemen. Lummeldagen inplannen. Heerlijk!

Hoe ver van te voren begon je met het plannen van deze reis?

Haha. Ik ben echt een megaplanner. We hebben bijna twee jaar van tevoren het verlof aangevraagd op ons werk. En vanaf dat moment kon het dromen beginnen. In eerste instantie wilden we naar Zuid Amerika. Maar uiteindelijk won toch ons geliefde Azië de strijd. Een maand of tien voor vertrek boekten we de tickets en vanaf dat moment konden we de boel concreet maken.

De eerste twee maanden hadden we vanuit Nederland al helemaal vastgezet. De laatste maand in Vietnam deden we na ongeveer 1,5 maand reizen. Het speelt wel mee dat wij in het hoogseizoen (voor Azië) reizen en we familiekamers nodig hebben.

Azië met kinderen sukhothai

Hoe heb je het kunnen regelen met werk?

Dat ging eigenlijk heel makkelijk. Zes jaar geleden waren wij ook al eens drie maanden op reis. We werkten toen allebei voor dezelfde baas als nu. Ze wisten dus al dat we veel van reizen houden.

Het is eigenlijk gewoon een kwestie van vragen. Ik kreeg onbetaald verlof, maar besloot uiteindelijk mijn baan op te zeggen. Mijn man heeft ouderschapsverlof aangevraagd en kan het zo regelen dat hij de reis voor 60% op verlofdagen doet en 40% op vakantiedagen.

Nou reizen jullie met twee peuters, is dat niet onwijs pittig?

Ik ga niet liegen. Reizen met twee peuters is elke dag weer keihard werken. Ze hebben niet altijd zin om dingen te ondernemen. Hebben weleens een boze bui. Slapen een nacht slecht. Krijsen de boel bij elkaar als ze hun zin niet krijgen. Maar het is ook heel leuk om juist met kinderen van deze leeftijd te reizen. De gesprekken die we soms voeren zijn onbetaalbaar. Ze maken super makkelijk vriendjes en kunnen zich verwonderen om de kleinste dingen. Ik schreef er pas een eerlijke blog over.

Azië met kinderen: ipoh in Maleisië

Hoe doe je dat met het eten op reis? Lusten jullie peuters alles in Azië?

Wij hebben gelukkig twee makkelijke eters. Maar patatjes en spaghetti zijn wel favoriet. Gelukkig is dit vrijwel overal verkrijgbaar. Het is wel makkelijk als je kindje in ieder geval rijst lust en noodles, want dat is overal te bestellen.

De Thaise keuken ligt onze kinderen wel beter dan de Maleisische. Gebakken rijst, pad Thai, banaan roti (jummie!), kip cashewnoten, groenten in oestersaus. Ze eten het allemaal mee. En heel soms mogen ze een keer een ‘pakketje’ bij de gele M. Dan kan hun dag niet meer stuk.

Jullie zijn al even onderweg. Wat is jullie mooiste avontuur tot nu toe?

Voor mezelf is dat het Bako national park op Maleisisch Borneo. Zo’n mooie plek! Ik zei het eerder al. De neusapen die we zagen, maar ook een slang, een baardzwijn en silverleaf monkeys met baby. Echt een onvergetelijke ervaring!

Voor Ivo is het onze mini vakantie op Koh Yao Noi in Thailand. Een nog relatief onontdekt eiland. Beetje touren met de scooter, zwemmen op mooie strandjes, lekker eten. Echt even genieten! En voor de kinderen? De olifanten verzorgen in een opvangcentrum in Chiang Mai. Banaantjes voeren, met modder gooien en zelfs zwemmen met olifanten!

wereldreis met kinderen? Dan ga je per scooter over Koyaonoi

Is het het allemaal waard om zo lang te reizen met kinderen?

Ja! Dat is het. De quality time die we nu als gezin hebben is onbetaalbaar. Wanneer is een kind nou 3 maanden lang elke dag met zowel papa als mama? We merken het ook aan onze kinderen. Ze lijken nog harder te groeien, ontwikkelen sneller. En we worden overladen met kusjes en knuffels. Het is ook wel pittig om dag in dag uit op elkaars lip te zitten hoor. Maar deze tijd samen neemt niemand ons meer af!

Marlieke heeft haar eigen site: Kleineglobetrotter.nl en ze maakt onwijs leuke vlogs over hun Azië avontuur, deze vind je op haar eigen You Tube kanaal. Dat is ook leuk als je zelf naar Azië wil, voor de voorpret bij de kinderen.

Blijf ons volgen en deel onze avonturen

3 thoughts on “Interview – drie maanden reizen door Azië met peutertweeling

 1. Natasja Beantwoorden

  Wat een leuke blog om te lezen super inspirerend! Wij zijn ook ooit koh noi geweest echt super gaaf!
  Ik was een tijd geleden bij de ggd omdat de kids een prik nodig hadden voor de vakantie. Toen hadden we het iver verre reizen met kinderen. Ja oom wij gaan vol gvend jaar 8 weken op pad. Nu vertelde ik dat we heel.graag naar Borneo wilde maar ze vertelde me.bij de ggd om daar echt niet heen te gaan vanwege malaria.
  Wat is jullie ervaring hiermee?

  1. Nynke Oosterman Beantwoorden

   Hi Natasja, ik heb je vraag doorgestuurd naar Marlieke. Ik durf zelf namelijk het antwoord niet te geven. Als ik het weet post ik dat hier uiteraard! Veel plezier met de voorpret.

  2. Nynke Oosterman Beantwoorden

   Marlieke is snel in reageren, ze schrijft: In Kuching komt geen malaria voor. Vandaar dat dat onze basisplaats was. Van daar kan je naar Semenenggoh en Bako np. Ik hoop dat je hier verder mee kunt. 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *