Geldzaken op reis

Bespaar tientallen en misschien wel meer dan honderd euro tijdens je wereldreis. Hoe? Gewoon door voor en tijdens de reis slim met je geldzaken om te gaan. Want hoe goedkoper de reis, hoe langer je weg kunt blijven!

Als echte backpacker, maar ook wij als gezin zijn altijd op zoek naar de beste deals. Het kost vaak veel tijd en energie om tijdens je wereldreis goedkope accommodaties, vluchten en maaltijden te vinden. Tijd die je op reis veel beter kunt besteden. Heb je die goede deal uiteindelijk gevonden, dan geeft dat een enorme kick. Dat gevoel is snel weg als blijkt dat je zuur verdiende kortingen als sneeuw voor de zon verdwijnen in de zakken van de (buitenlandse) banken.

Betalen en geld opnemen in het buitenland kost altijd geld maar de verschillen per land en bank zijn groot. Check dus vooraf de landen die je gaat bezoeken en de kosten van je betaalrekening en creditcard van jouw bank. En vermijd tijdens je reis de luchthavens en Travelex als je geld nodig hebt.

Hier vijf onmisbare tips:

  1. Pin, indien mogelijk, nooit op de luchthaven! Het lijkt natuurlijk de makkelijkste plek. Na je vlucht gelijk even geld pinnen. Onze ervaring is echter dat je bij deze pinautomaten vrijwel altijd een forse provisie betaalt die je niet altijd ziet omdat deze wordt verwerkt in de omrekenkoers. Vermijd als het kan absoluut de wisselkantoren EN de geldautomaten van Travelex. Zo pinden wij op Brisbane Airport om 5 uur ’s ochtends lokale tijd, nog duf van de nachtvlucht, 300 Australische dollars (ongeveer € 195,-). We dachten nog ‘we gaan niet naar het wisselkantoor (van Travelex), maar pakken een veilige pinautomaat’ (bleek ook van Travelex). Deze was allesbehalve betrouwbaar! Er werd in plaats van € 195,- ruim 221,- euro afgeschreven, dus meer dan € 26,- teveel. Een provisie van dik 13%. Dat is mijns inziens gewoon oplichterij door een van de grootste wisselkantoorketens. Natuurlijk hadden we beter op moeten letten, maar bij aankomst zo vroeg in de ochtend wisten we nog niet precies wat de wisselkoers was. Leermomentje!
  2. Als je pint in het buitenland, doe dit altijd ZONDER conversie (‘withdrawal without conversion’), dat wil zeggen zonder dat de buitenlandse bank waar je pint het opgenomen bedrag voor je omrekent naar euro’s. Als je pint in het buitenland staan er vaak twee bedragen. Eén in de lokale valuta en één omgerekend naar euro’s. Die laatste lijkt veiliger, omdat het de bekende euro’s zijn maar de omrekenkoers die de buitenlandse bank rekent is vrijwel altijd ongunstig. Kies dus voor de lokale valuta, dan rekent je eigen Nederlandse bank het om en ben je vrijwel altijd voordeliger uit.
  3. Check bij je Nederlandse bank wat de kosten zijn voor contant geld opnemen buiten de eurolanden (met je betaalpas). Een handig overzicht per bank vind je op deze link van de consumentenbond.     De kosten verschillen per type betaalpakket wat je hebt afgesloten bij je bank. Bij de Rabobank bijvoorbeeld heb je o.a. een eenvoudig betaalpakket (het directpakket) en een uitgebreid betaalpakket. Een directpakket is bij gebruik in Nederland goedkoper (per maand) dan het totaalpakket, maar in het buitenland veel duurder. Zo betaalde ik in Indonesië per pinopname een vast bedrag van € 3,50 (+ 1% koersopslag). Aangezien je in Indonesië nooit meer dan 2 miljoen rupiah (€ 140,-) per keer kunt pinnen moet je hier regelmatig opnieuw geld opnemen. Duur grapje dus. Bij een totaalpakket betaal je geen vast bedrag, alleen de 1% koersopslag. Hier kwam ik tijdens onze reis pas achter. Check dus vooraf bij je bank of het loont om je betaalpakket aan te passen.
  4. Vermijd geld opnemen met je creditcard. Vreemde valuta opnemen met je creditcard is vaak erg duur (minimaal € 4,50 + 1,5% koersopslag). Betaal je aankoop dus bij voorkeur direct met je betaalpas of creditcard. Moet je toch geld opnemen? Doe dit dan met je betaalpas.
  5. Zorg dat je altijd wat contant geld op zak hebt, bijvoorbeeld dollars die wereldwijd geaccepteerd worden, maar dit geldt ook steeds meer voor euro’s. Op enkele luchthavens in Azië bijvoorbeeld dien je een visum contant te betalen, in lokale valuta of Amerikaanse dollars. Dan is het wel handig als je deze al hebt want op de luchthaven betaal je vaak extra voor een geldopname, zie punt 1. Bestel deze dollars vooraf in Nederland bij je eigen bank, dat is het goedkoopste. Zet voordat je vertrekt een valuta-app op je telefoon met de valuta van de landen die je gaat bezoeken zodat je de wisselkoersen kunt checken. Handig met omrekenen wanneer je met dollars of euro’s betaalt of als je geld opneemt. De gratis app ‘Valuta’ van Five Taps is eenvoudig, actueel en ook offline te gebruiken.

Op reis ben je al gauw miljonair!

Hieronder ook nog twee belangrijke tips om te voorkomen dat je helemaal niet kunt pinnen, je creditcard niet werkt (of je limiet niet toereikend is).

  1. Activeer je betaalpas, die bij veel banken enigszins misleidend ‘wereldpas’ heet, voor gebruik in de hele wereld. Om veiligheidsredenen is de pas normaal gesproken buiten Europa niet te gebruiken. Je moet de werelddekking ‘aanzetten’. Dit kan via internetbankieren, telefonisch, bij een bankkantoor of via mobiel bankieren (ING, Rabobank en SNS). Het is dus handig om je kaartlezer voor internetbankieren mee te nemen en/of het telefoonnummer van je bank op te slaan in je telefoon als je naar het buitenland gaat. Bij Rabobank kan je ervoor kiezen om per werelddeel aan te geven wanneer je de werelddekking wilt laten ingaan en wanneer deze weer kan vervallen. In die periode kan je dan zonder problemen pinnen in het land waar je op dat moment verblijft. Plan ruim want je weet immers nooit precies hoe lang je op een bepaalde plek blijft.
  2. Check voor vertrek je limiet op je creditcard en in welke landen deze wordt geaccepteerd. Zorg dat de limiet op je creditcard niet te hoog is (i.v.m. verlies, fraude of diefstal), maar wel hoog genoeg om bijvoorbeeld een auto te huren of om een nieuw vliegticket naar huis te betalen. Je kunt weliswaar de bestedingslimiet van je creditcard verhogen of verlagen tijdens de reis, maar de hoogte van de maximale limiet hangt af van je inkomen en het type creditcard. Tijdens een wereldreis zijn er meestal geen inkomsten op de betaalrekening dus dan is verhogen vaak niet mogelijk.

Ook een goede tip om te besparen op betalen en geld opnemen in het buitenland? Laat het ons weten.

Blijf ons volgen en deel onze avonturen
error

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *