Review: Engels leren met Squla

Ik had geregeld de reclames voorbij zien komen op televisie. Op school zie ik er spelletjes van staan in de kast en ik hoor andere ouders er wel eens over praten: Squla. Zou dat nou echt zo geweldig zijn? Vinden kinderen het leuk om te leren buiten school? Je kunt er ook Engels mee oefenen, zou dat wat zijn voor op reis? We kregen de kans om Squla eens zelf uit te proberen. En dat hebben we gedaan.

Wat is Squla precies?

Zoals ze het zelf zeggen: leuk leren in alle schoolvakken, voor groep 1 t/m 8 en brugklas. Het idee is dat kinderen spelenderwijs kennismaken met de Cito-vraagstelling en oefenen met diverse schoolvakken. Dat gebeurd in de vorm van quizvragen, spelletjes en filmpjes. Met het juist beantwoorden van quizvragen zijn dan weer muntjes te verdienen die je kind kan gebruiken om iets te “kopen” in de Squla winkel.

Voor de jongste kinderen is er de juniorversie (groep 1 t/m 3), waarbij extra veel beeld en geluid is gebruikt. Fijn, want kinderen uit die groepen kunnen over het algemeen nog niet lezen. Zo worden vragen gesproken en staat er een symbool van een luidspreker om de vraag en antwoorden opnieuw af te spelen. Voor de groepen 3 t/m 8 zijn er opgaven toegevoegd in samenwerking met Cito om spelenderwijs kennis te maken met de vraagstelling van Cito.

Onze ervaringen met Squla

Squla junior

Fynn is net 4 jaar geworden en gestart in groep 1 van de basisschool. Na zijn berg auto’s is de i-pad voor ons chantagemiddel nummer twee, als je begrijpt wat ik bedoel… Echter komen de You-tube filmpjes van surprise eggs, Rian’s toys reviews en Engelstalige nursery rhymes inmiddels m’n neus uit. Tijd voor wat anders dus. En daar is Squla. Leerzaam (yes voor ons!), maar toch op de i-pad (punten gescoord bij Fynn). Overigens kan het ook op de gewone computer hoor.

Met Squla oefent je kleuter de vakken taal, rekenen en de wereld. Passend bij het niveau uit de kleuterklas natuurlijk. Zo komen bij rekenen zaken als vormen en kleuren aan bod, maar ook het herkennen van getallen en oefeningen over ‘meer, minder, evenveel’ of ‘meeste en minste’. Bij taal kun je denken aan rijmen, klanken, woordenschat en een begin in het leren lezen. Wat valt onder ‘de wereld’ is (naar mijn idee) de rest aan onderwerpen: mijn lichaam, school, seizoenen, dieren, eten, vakantie etc.

ervaringen met Squla - de wereld

Onze ervaringen met Squla

En hoe dat dan in de praktijk gaat? Ik als ouder dacht: “mijn kind gaat dit fantastisch vinden”. Dat viel even tegen. Hij moest er even warm voor gemaakt worden, stond niet gelijk te springen. Wat wil je ook als dit in plaats van de “niet-hoeven-nadenken-filmpjes” komt? Schrik niet ouders, die mag hij ook heus nog wel eens kijken. 😉

Nu hij ook echt op school gestart is vindt Fynn het leuker, hij herkent dingen van wat ze op school geleerd hebben. Squla is daar een leuke aanvulling op. Waar hij vooral even doorheen moest was het begin. Symbolen zijn nieuw, dus waar druk je op? Moet ik nu slepen of moet ik op het plaatje drukken. Dat verschilt per oefening en was dus wat onduidelijk in het begin.

Daarnaast vond hij de opgave in het begin te makkelijk. Een voorbeeld: je ziet een plaatje van een auto en een van een fiets. De vraag is dan: “Nick gaat met de auto op vakantie, waar zie je de auto?” Fynn moest voor zijn gevoel dan te veel van die makkelijkere opgaves doen voordat hij het volgende niveau had vrij gespeeld. En wat is dan leuker dan het express fout te doen? Je gaat daar alleen geen stap mee vooruit. Vertel een kleuter van vier dat maar eens…

En nu, na een aantal weken?

Na een maand gebruik en oefenen, vindt Fynn het hartstikke leuk om voor het eten even Squla te doen. De irritante you tube filmpjes worden (gelukkig) geregeld ingewisseld voor een half uurtje Squla.

Wat ik als ouder mis bij de oefeningen is een stukje uitleg. De vraag is bijvoorbeeld: “Wat rijmt op paard?” Hij kan dan kiezen uit twee antwoorden. Fynn weet echter niet wat rijm is, dus hoe moet hij deze vraag dan juist beantwoorden? Je moet als ouder dus wel echt je kind op weg helpen als het vastloopt of het samen doen. En oefening baart kunst. Hij rijmt er nu op los, ook als hij niet met Squla bezig is.

En het Engels voor op reis? Helaas, dat leren ze bij Squla pas vanaf groep 4. Nog even geduld dus. Voorlopig moeten we het Engels toch maar een beetje bijhouden met You tube. 😉 Of we plannen gewoon snel weer een mooie reis. Werk aan de winkel!

Wil je meer weten? Je leest alles op de website van Squla.

Blijf ons volgen en deel onze avonturen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *