Ella met kinderen – Sri Lanka

Ella is een wat slaperig backpackers plaatsje in het midden van Sri Lanka. Eén straatje waar verschillende barretjes, restaurants  en guesthouses zijn. Zodra de trein is aangekomen wandelt een stoet nieuwe backpackers bepakt en bezakt door de straat, op zoek naar een slaapplaats. Al het doorgaande verkeer maakt ook gebruik van deze weg dus je hoeft je niet te vervelen wanneer je een tafeltje aan de straatkant bemachtigd hebt. Overvolle bussen, vrachtwagens met hun handelswaar, af en aan van tuktuks. Reis je net als wij naar Ella met kinderen, dan hoef je je ook zeker niet te vervelen!

Er komt een stukje heimwee boven naar wat een heerlijke tijd dat eigenlijk was; backpacken. Nou duiken wij na het eten niet meer bar na bar in, wel in één van de tuktuks. Terug naar het hotel. Fynn in bed en wij eigenlijk voor Pampus er al naast. Toch heeft Ella ook voor reizende gezinnen hartstikke leuke plekken. Onze top 5 van must-sees in en rondom Ella met kinderen?

#1 little adams peak

Een wandeling van zo’n uur naar de top van een van de bergen in de omgeving. De tuktuk chauffeurs kunnen je afzetten bij de start, of wandel er vanuit het dorp zelf heen. We beginnen vroeg, uur of 08:30 uur. Dat is maar goed ook, want het is al goed warm. Het eerste deel van ‘t pad is redelijk vlak, stijgt iets maar geen zere kuitjes. Die komen zodra het deel met de treden begint. Dat is even afzien. Fynn in de rugdrager, net op ‘t moment dat je denkt even pauze, ben je boven. En daar doe je ‘t voor. Aan de overkant van de vallei Ella Rock. Bovenaan zijn geen hekjes, dus hou je kids goed in de gaten. Dorstig bovenaan de top? Dat is pech, alleen halverwege is een winkeltje. Dus mocht je water of iets anders willen kopen, doe dat dan daar. Boven is niks, alleen wat steenmannetjes om de top van de berg te markeren en wie weet brengen ze wat extra geluk.

Duur: de wandeling duurt zo’n 1,5 tot 2 uur (retour).
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig – medium. Vanaf jaar of 5 als ze zelf willen lopen.
Beste tijdstip: vroeg in de ochtend of in de namiddag, na uur of 16:00

We beklimmen little Adams peak in Ella met kinderen

# 2 Nine Arches bridge

Heb je na little adams peak nog energie over dan kun je door wandelen naar de Nine Arches Bridge. Een oude spoorbrug met negen bogen, die de trein over de rivier brengt. De brug bestaat volledig uit stenen en bij de bouw in 1921 is geen stukje staal gebruikt. Als je mazzel hebt rijdt er net een trein voorbij, mooi foto momentje! Je komt er door er vanaf het station van Ella (rechtsaf) over het spoor naar toe te wandelen. Wandelen over het spoor is heel gebruikelijk hier. Negeer de verbodsborden die er staan dus. De trein rijdt 15 kilometer per uur en toetert bij iedere bocht. Je hoort ‘m dus ruim op tijd aankomen om een stapje opzij te doen. Je wandelt door tot aan de tunnel. Aan de andere kant van de tunnel is de brug al te zien. Bij de brug zit een winkeltje met een terrasje (in de schaduw) waar je wat te eten en/of drinken kunt kopen.

Duur: 1,5 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Beste tijdstip: vanwege de hitte op het spoor in de ochtend of namiddag. Kijk op het station even wanneer de trein arriveert in Ella en start zo’n 50 minuten daarvoor met lopen. Dan ben je mooi op tijd voor het moment dat de trein over de brug rijdt.
Tip: onder de bogen hebben bijen hun nest gemaakt. Kom daar niet te dichtbij. Je wilt niet gestoken worden.

Veel gefotografeerde plek in Ella: Nine Arches bridge

#3 Ella Rock

Een wandeling voor de echte wandelfanaten. Het eerste stuk is wederom over het spoor. Tot aan een waterval, dat is het startpunt van je klim. Dan is het een kwestie van proberen, je moet de theevelden oversteken. Een weg is er moeilijk te zien en daar spelen lokale gidsen goed op in. Ga je links dan zullen zij zeggen dat je rechts moet en andersom. Twijfel je, vraag dan of ze (tegen betaling) met je meelopen. Uiteindelijk leiden meer wegen naar Rome, je komt er zelf ook. Je wandelt door theevelden en vervolgens door het bos omhoog. Dat laatste deel is het pittigst, maar grotendeels in de schaduw gelukkig. Na het bospad kom je op het hoogste punt en wordt de moeite beloond met schitterend uitzicht. Een winkeltje voor een flesje water of een snack voor onderweg is bij de waterval. En ‘s morgens wordt er al vroeg thee en koffie verkocht op de top.

Duur: 3 tot 4 uur
Moeilijkheidsgraad: medium – zwaar. Je kids moeten wel gewend zijn te wandelen en kunnen klimmen.
Beste tijdstip: als het even kan nog voor je ontbijt. Neem voor vertrek een kleine snack en pak voor boven een ontbijtje in. Een welverdiende beloning!

Voor gevorderde klimmers: Ella Rock

#4 Ravana watervallen

Vijf kilometer buiten Ella vind je deze watervallen, praktisch aan de weg. Een tuktuk brengt je er heen. Wij waren er in maart, dan is er niet zo heel veel water maar genoeg om een verfrissende duik te nemen. Dat is wel anders tijdens de moessonperiode, van april tot oktober ongeveer.

Lokale bevolking staat hier met kleding en al onder de “douche”, nemen een duik of picknicken wat. Een verdwaalde koe komt er wat drinken en slimme ondernemers zijn er hun winkeltje gestart. Je koopt er mais van de bbq, vers fruit en wat te drinken. Ook zijn er mannetjes die mooie stenen aanbieden in ruil voor wat (Europees) kleingeld. Je krijgt ze ongevraagd in je handen gedrukt. Het levert leuke taferelen op. Wij koelden er alleen onze voetjes even, maar je zwembroek kan gerust mee.

Duur: Wij stopten er op onze weg naar Ella, maar je kunt er ook prima een paar uur zijn. Het is een kwartiertje rijden van Ella.
Beste tijdstip: de gehele dag. Het water zorgt voor de afkoeling.
Tip: Let wel op je spullen, laat je tas niet gewoon liggen.

Pootje baden op weg naar Ella met kinderen

#5 Treinrit vanuit Ella 

Een van de mooiste treintrajecten heb ik me laten vertellen door de reisgids. Dat hebben we zelf dus even getest. Ik sluit me erbij aan! Je reist in zo’n twee a drie uur naar Nuwara Eliya. Door eindeloze theevelden, langs dorpjes waar de was op de struiken ligt te drogen en waar enthousiast gezwaaid wordt. Een tweede klas kaartje is het leukst omdat je echt tussen de lokale bevolking zit. Het ritje kost nog geen €3,- Een zitplaats is dan echter niet gegarandeerd. Wil je iets meer comfort dan koop je een kaartje voor de observation wagon. 1000 rupiah, ofwel een euro of 6. Je hebt dan een garandeerde plek, het raam kan open en je bent klaar voor de reis. Kom je uit Ella, probeer dan een plekje aan de rechterkant te krijgen. Je zit dan het grootste deel van de reis aan de kant van de beste uitzichten.

Duur: Wil je helemaal tot aan Nuwara Eliya dan ben je 3 uur onderweg – 65 km. Maar je kunt ook een deel van het traject doen en eerder uitstappen natuurlijk.
Tips: Neem wat te snacken mee. En probeer dus een plek aan de rechterkant te bemachtigen. Stap je een halte voor Ella in, station Demodara, dan rijd je met de trein over de Nine Arches Bridge. En het spoor maakt er een volledige draai (looping) waardoor je de trein mooi op de foto krijgt.

De mooiste treinreis maak je vanuit Ella met kinderen

Ook wat restaurants betreft zit je goed in Ella. Het Chillcafe en Dreamcafe hebben een groot aanbod aan Westers eten, maar ook de bekende ‘rice and curry’. En kinderen zijn er meer dan welkom. Wij vonden er zelfs een kinderstoel…

Blijf ons volgen en deel onze avonturen

2 thoughts on “Ella met kinderen – Sri Lanka

  1. Yvonne Beantwoorden

    Wat een handige tips, zoals dat winkeltje halverwege waar je je water koopt en hoe zwaar het is, superbedankt… erg bruikbaar! Jullie hebben in Sigiriya ook lion rock en/of de kleine leeuwenrost gedaan meen ik me te herinneren? Ben erg nieuwsgierig hoe die te doen zijn met 2 peuters.

    1. Nynke Oosterman Beantwoorden

      Er wordt gewerkt aan een blog Sigiriya met kinderen, dus hou het zeker in de gaten! 🙂 De leeuwenrots is een pittige klim, maar onderweg wel genoeg plekken om even uit te puffen. En, mocht je het niet zien zitten je 2 kids te dragen… Er staan beneden niet alleen gidsen te popelen, ook wordt er aangeboden kids te tillen. Tegen een vergoeding uiteraard. 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *