Dordogne – Gouffre de Padirac

We slapen op een camping midden in de Dordogne, Le Paradis. Het middelpunt van al het moois dat de Dordogne te bieden heeft. En wanneer je in de Dordogne bent mag een bezoek aan een van de vele grotten niet ontbreken. Keuze genoeg! Wij testen Gouffre de Padirac voor jullie, hoe is dat met kinderen?

De avond er voor wegen we de voors en tegens nog eens tegen elkaar af. Gaan we voor een bezoek aan Gouffre de Padirac, waar je met een bootje door de grot vaart, maar waar we wel ruim 1,5 uur voor in de auto zitten of blijven we dichterbij “huis” en kiezen we voor het kleinere Le Gouffre de Proumeyssac. We gaan toch voor de eerste, we hebben zelf al flink wat grotten gezien en voor het (pret)park dat er omheen gebouwd is komen we tenslotte niet, eerlijk is eerlijk. We willen natuurwonders! We gaan op tijd rijden en spijt hebben we niet; wat een schitterende route. Dwars door oude dorpjes heen, over uitgestrekte velden welke in de zomer vol staan met zonnebloemen en slingerweggetjes door de heuvels. Fynn valt al snel in slaap… Eenmaal aangekomen parkeren we de auto praktisch voor de deur. Dat is in het hoogseizoen wel anders gezien de grote hoeveelheid parkeerplekken en de entree met zigzagpoortjes.. De wachttijd bedraagt in het hoogseizoen gauw 2 uur, dat wil je met (jonge) kinderen echt niet!

Tip: Koop je kaartje voor Gouffre de Padirac van te voren online, zeker in juli en augustus, dan wandel je zo langs die mega rijen. Echt, doen! Zeker wanneer je Gouffre de Padirac met kinderen bezoekt.

Gouffre de Padirac met kinderen

Voor ons geen rij dus (we waren er begin september), we turen de diepte in voordat we ons kaartje kopen. De ingang is letterlijk via een gat in de grond, waar ooit het plafond van de grot is ingestort. Er druppelt hier en daar nog wat water naar beneden, de wanden zijn begroeit met mos en varens en onder de grond is het constant 13 graden. In onze zomermaanden dus een vest mee! In de wintermaanden is het onder de grond ineens aangenaam. We dalen af via immense trappen, pittig, maar met als voordeel dat je halverwege de ruim 100 meter diepte kan stoppen voor een foto momentje. Ok, op de terugweg hebben we spijt… Met Fynn op je arm is het een aanslag op je kuitjes. Je kunt ook kiezen voor een afdaling met de lift (zelfde prijs, hadden we dat geweten…).

Eenmaal beneden wandelen we van de ene wow naar de andere tot we bij de opstapplaats van de boten aankomen. Een Engels- of Franssprekende gids gaat met je mee. Je gids, tevens kapitein, maakt de vaartocht voor de kinderen nog wat spannender door het bootje wat te laten wiebelen en hij maakt wat grapjes onderweg. Na zo’n 15 minuten varen, onder een stalactiet van zo’n 60 meter door,  zetten we voet aan wal en wandelen we door tot een ruimte met een gewelf van wel 94 meter hoog. Een schitterend gezicht! Ik geloof dat Fynn (2 jaar) het hele grotten gebeuren minder interessant vindt, maar het bootje varen is toch wel erg leuk. Ook terug varen we weer om vervolgens aan de klim omhoog te beginnen. Zucht!

Buiten is een eettentje, maar ook wat picknicktafels en een klein speeltuintje. Hollands als we zijn hebben we daar lekker ons zelf gesmeerde broodje opgegeten en kon Fynn z’n laatste energie kwijt voor we aan de rit terug begonnen. En uiteraard ’s middags nog even lekker naar het zwembad op de camping! Kortom; Gouffre de Padirac is ook met kinderen meer dan een bezoek waard!

Tip: Je kunt met een buggy de grotten niet in, maar de afstanden zijn ook niet zo groot dat dat nodig is. Het is voornamelijk veel klimmen en klauteren over de vele trappen. Fynn hebben we veel gedragen, anders hield hij de hele boel op. Een mooi alternatief is dan een rugdrager, ook fijn wanneer je langer moet wachten.

Tip: Neem wat vermaak mee voor tijdens eventuele wachttijden. Wij hadden bij de ingang geen rij, maar moesten wel even wachten bij de bootjes. Een doosje rozijntjes doet dan wonderen..

Tip: Moet je toch een flink stuk rijden en heb je geen kinderen meer die ’s middags slapen? Combineer je bezoek aan Gouffre de Padirac met kinderen dan met het bedevaartplaatsje Rocamadour. Op Lourdes na is dit de meest bezochte bedevaartplaats van Frankrijk. En van horen zeggen meer dan de moeite waard. Wij zijn niet gestopt, Fynn hield zijn ogen niet meer open en was achterin de auto zo vertrokken…

Blijf ons volgen en deel onze avonturen
error

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *