Utrecht – dagje uit met kinderen

Ik ben gek op slenteren langs de Utrechtse grachten, koffie drinken in een van de vele koffietentjes of picknicken in het park en tot laat in de avond buiten zijn. Maar wat doen we op een dag als vandaag? Als het uren achter elkaar regent en niet droog lijkt te worden?

Dat zijn heerlijke dagen om lekker in je bed te blijven liggen. Onder je dekbedje. Een film te kijken of bezig te zijn met nieuwe vakantieplannen. Ja, dat is inderdaad heerlijk! Er is alleen een kleine ‘maar’, zo’n dag kunnen de meeste papa’s en mama’s wel vergeten. Een dag regen is een ramp voor ouders met (jonge) kinderen. Tenminste, als jouw kids dezelfde spanningsboog hebben als Fynn. Na 10 minuten kleien, tekenen of voorlezen zijn wij klaar. Mama heeft dan de smaak net te pakken, maar Fynn haakt alweer af.

Gelukkig vond ik die plekken waar je ook op regenachtige dagen terecht kunt met je kids. Want we moeten naar buiten, er op uit, energie kwijt..

Spoorwegmuseum tijdens je dagje uit in Utrecht met kinderen

Op een klein stationnetje 

We gaan met de bus naar het station, dat is op zich al ‘wow’ voor Fynn. En dan vanaf Utrecht Centraal de trein naar, jawel, het spoorwegmuseum. Fynn gilt het uit van enthousiasme en ik moet m’n best doen ‘m niet kwijt te raken tussen alle treinwagons. Je wandelt er door koninklijke treinen, gaat eeuwen terug in de tijd en kunt zelfs in een achtbaan. Nou ja, achtbaan… over de kop gaan we niet natuurlijk. En is het even droog, dan kun je ook buiten nog genoeg beleven. Het spoorwegmuseum is groot genoeg om een middag rond te dwalen.

Kruipen, zoeken, ruiken, dansen 

Je moet nog even geduld hebben, in februari 2016 opent het volledig vernieuwde Nijntje-museum. Voor jonge kids een feest van herkenning en voor papa en mama trouwens ook. Dit is volgens mij ook het enige museum waar je voor kinderen onder

de twaalf meer betaalt dan voor jezelf. Het geeft ook gelijk aan dat alles in het museum op die doelgroep gericht is. In tien themaruimten ontdekken peuters en kleuters stap voor stap de wereld om hen heen. De prentenboeken van Dick Bruna zijn de inspiratie voor deze werelden. Nieuwsgierig? Houd de website in de gaten voor het laatste nieuws over de opening.

Schijn met je slimme zaklamp

Donker, donkerder, donkerst

Zijn je kids te oud voor Nijntje of zijn ze toe aan meer spanning, dan vind je niet ver van het Nijntjemuseum de historie van het Domplein. Diep onder de grond liggen de mysterieuze kelders van de Dom: DOMunder. In het pikdonker met je eigen slimme zaklamp speuren naar alle historische vondsten en geheimen. Spannend! Je schijnt met de zaklamp op de objecten en via een koptelefoon krijg je er alle informatie over. Special effects en filmbeelden maken het allemaal nog levendiger. DOMunder is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Tip: Reserveer je ticket ruim van te voren, want je bent niet de enige die benieuwd is naar deze ondergrondse wereld.

Overigens, meer informatie over het spoorwegmuseum vind je op de site. Psst, het spoorwegmuseum en het Nijntjemuseum zijn gratis te bezoeken met een museumjaarkaart.

Nou, hup! Laarzen aan en gaan!

Blijf ons volgen en deel onze avonturen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *