Zonneschijn bij het Baikalmeer – Irkoetsk

Irkoetsk, de bestemming na drie dagen treinen… Met zeebeentjes komen we uit de trein. Half 3 ’s nachts, Moskou tijd, “landen” we. Ter plaatste is het dan al half acht ’s morgens en dus al licht. Een beetje last van een trainjag (of hoe noem je zoiets?) hebben we wel.

We gaan direct door naar Listvyanka. Dit is het plaatsje bij het Baikalmeer, in de zomer een levendig en bruisend stadje. Vandaag echter nog erg stil, kaal en er ligt een dik pak ijs op het meer. Maar… de zon schijnt! Daar word ik blij van. Het uitzicht over het meer is super!

Uitzicht over het Baikalmeer

Ons hotel is een soort van berghutje, totaal van hout en met uitzicht over het meer. De chauffeur manoeuvreert zich een weg naar boven, want voor dat uitzicht moet je wat over hebben. Vannacht heeft het gevroren en de helling is ijzig, wij lopen het laatste stuk en Vladimir volgt met het busje vol tassen. Maar dan! We zien ‘m zo naar achter glijden.. paniek! Ik denk: “Vladimir! Daar gaat Vladimir!”, Manon denkt: “Daar gaan onze tassen…!”. En zo verdelen we de aandacht. 😉 Gelukkig heeft Vladimir een achterwaartse slipcursus gevolg en stopt het busje vlak voor het hek naar de afgrond. Eind goed, al goed!

We wandelen wat langs het meer, trachten een poging koffie-drinken-met-wat-lekkers te doen, maar dat kennen ze hier niet. Alles is potdicht. De slip van Vladimir is het hoogtepunt van onze belevenissen hier.

Eenmaal terug in Irkoetsk doen we weinig meer. Het is een vieze stink stad! Manon en ik sluiten ons op in de bloemetjesdesign-hotelkamer. Het heeft iets weg van het logeerkamertje bij oma en zo ruikt het ook.. maar we zitten prima! Er is wifi op de kamer, dus we kunnen mooi even bijkletsen met het thuisfront. Midden in de nacht gaat de wekker voor weer 24 uur treinen. Op naar Mongolië, dag chagrijnige norse Russen!! Dag stinkstad!!

Ik maakte deze reis in 2012, toen ik 5 maanden op wereldreis was. Zonder kids, maar met backpack. Toch benieuwd naar de rest van mijn avonturen? Lees gerust ook mijn andere reisverslagen

Blijf ons volgen en deel onze avonturen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *