autovakantie Frankrijk met kinderen

Vrienden van ons verbazen zich er wel eens over dat we met Fynn zo ver willen vliegen, die zien daar tegenop. Maar des te meer respect heb ik voor families die met drie koters op de achterbank besluiten in twee dagen naar Zuid Frankrijk te rijden. Dat is pas een uitdaging… En toch houd ook ik van roadtrips! Na onze vakantie in de Dordogne, waarbij we zo’n 1000 km op de weg hebben doorgebracht, heb ik DE tips voor je autovakantie naar Frankrijk met kinderen.

Je rijdt de straat uit, snelweg op. Langzaam verandert het landschap, je passeert de Belgische grens, staat een keer in een file (ok, dat is de nadelige kant) en op een gegeven moment kun je je lange broek vervangen voor een korter exemplaar. Heerlijk! Reis je met de auto, met op de achterbank je lieve kids, dan is dat nog best even een uitdaging. Ik heb daarom voor je autovakantie naar Frankrijk met kinderen wat handige tips voor je op een rij gezet.

# 1: Koop een tolbadge voor je autovakantie naar Frankrijk met kinderen

Autovakantie Frankrijk met kinderen; fileIk zou deze tip haast als ultieme tip willen bestempelen. Ben je een regelmatige Frankrijk ganger (lees: ga je gemiddeld 1x per jaar naar Frankrijk), dan loont het de moeite een tolbadge aan te schaffen. Er wordt namelijk een contract afgesloten. Je kunt op tolwegen door heel Frankrijk dan door de poorten met een oranje ‘t’ en hoeft niet aan te sluiten in de eindeloze rijen voor toeristen die de tol met creditcard of cash moeten voldoen. Het scheelt echt ontzettend veel tijd, zeker in de maanden juli en augustus.

Je koopt de badge (online) bij de ANWB winkels voor € 9,50 (ledenprijs) of € 11,- (gewone prijs). Daarnaast betaal je in de maanden dat de badge gebruikt wordt 2,50 euro abonnementskosten. Geloof me, het is het geld meer dan waard.

# 2: Ga rijden tijdens slaaptijden

Lekker slapen onderweg naar FrankrijkHeb je jonge kinderen dan slapen ze vaak nog een keertje overdag. Zorg dat je voor die tijd je stop gehad hebt met broodje en wat te drinken. En een toilet, voor jezelf, maar ook een schone luier. Zodra je dan weer in de auto stapt kun je met een beetje geluk een behoorlijke ruk maken. Fynn werd altijd wakker zodra we de auto stil zetten, dus vooral blijven rijden…

En zorg voor goede zonwering, die vensters met een leuke print zijn leuk, je kinderen kunnen er nog lekker door naar buiten kijken. Maar ze houden nou ook niet bepaald de hete zon buiten. Wij draaiden daarom een hydrofiele luier tussen het raam, Fynn was dan echt helemaal uit de zon. En was de zon aan de andere kant, dan hing ik ‘m naar boven, tussen het handvat aan het plafond, en kon hij weer lekker naar buiten kijken.

# 3: Zorg dat je stopt bij een speeltuintje of grotere stopplek

Autovakantie Frankrijk met kinderen; speeltuintje onderwegZe zijn schaars langs de Franse autowegen; kindvriendelijke stops met een speeltuintje. En meestal zijn ze gewoon best een beetje goor, die stops. De geur van urine en halfvergane Franse roze toiletpapiertjes komt spontaan m’n neus weer in. Maar als je goed oplet dan zijn ze er. Op de borden langs de weg staan ze aangegeven met een plaatje van een wip. Stel je er niet te veel van voor, maar dan is er vaak een klimrek of glijbaan. Wij hebben altijd een bal achterin de auto liggen, een potje voetballen is altijd goed om de benen te strekken en wat energie kwijt te raken. Op zoek naar een compleet overzicht? De ANWB testte met het blad De Kampioen ooit diverse parkeerplaatsen langs drie populaire autoroutes. En maakte ook een overzicht van diverse stops (aires) onderweg.

Autovakantie Frankrijk met kinderen# 4: Eet tijdens rijden en speel tijdens stops

Zit je langer in de auto dan moeten je kids vaak vermaakt worden. We speelden vroeger altijd spelletjes: ik zie ik zie wat jij niet ziet of autobingo. En om de twee uur mochten we een cadeautje uit pakken; doosje rozijntjes, lees/doeboekje of autootjes. Maar wat ook altijd de tijd doodt is wat eten of drinken. Wij gebruiken het rijden om op de achterbank een broodje te eten of drinken een pakje drinken. En wanneer we dan een stop hebben kunnen we ook echt even onze energie kwijt en hoeven we niet meer te picknicken. Er zullen wat kruimels op de achterbank belanden, maar ja ach.. Als dat het is.

 

Spelletje spelen op mama's telefoon# 5: dvd speler achterin

Als je dan weer op pad gaat is het lekker als je kids zich vermaken. Wij hadden vroeger een taptoe doe boek, tegenwoordig heb je kleine tv schermpjes die je achterop de hoofdsteun vastmaakt en waardoor je kids heerlijk ieder hun eigen filmpjes kunnen kijken. Niet even altijd pedagogisch verantwoord, maar wel een uitvinding! Moet je alleen niet met drie kids zijn, want dan wordt het misschien toch niet zo gezellig op de achterbank. Tenzij ze op 1 lijn zitten wat filmkeuze betreft, maar die kans is bij kinderen vaak klein..

Heb je nog meer tips? Laat ze ons weten!

Blijf ons volgen en deel onze avonturen

2 thoughts on “autovakantie Frankrijk met kinderen

  1. Jessika Beantwoorden

    Neem een Snack & Play Travel Tray mee! Dit is een handige speeltafel voor op schoot. Mijn peuter speelt uren met de duplo en autootjes op haar tafeltje. En haar drinkbeker kan in één van de vakken aan de zijkant.

    1. Nynke Oosterman Beantwoorden

      Oh ja, zo’n tafeltje is inderdaad super handig! En wij hadden dan ook aan de stoel voor ons zo’n zak met schoenenvakken, waar wij natuurlijk geen schoenen maar wel een hoop speelgoed in hadden zitten. Bedankt voor de aanvulling Jessika!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *