Ameland met kinderen

Oké, toegegeven, ik was wat sceptisch. Eerst zien dan geloven… Ooit met een kamp van groep 8 eens op Texel geweest, verder geen waddeneiland ervaringen, maar het is heerlijk. Wij verbleven begin mei een aantal dagen op Ameland met kinderen en gaan zeker nog eens terug. Ameland met kinderen is genieten! We sliepen in Hollum, het meest westerse dorp op het eiland, vlak aan het strand. Uitgewaaid op het strand, een zandkasteel gebouwd, per fiets het eiland verkend, pannenkoeken gegeten en geluncht bij de bakker met Amelander Pof. Daarover later meer…

Wanneer weg?

Wij sliepen in de meivakantie op Ameland met kinderen, niet helemaal over nagedacht van te voren, maar het viel me alles mee met drukte. Op tijd reserveren is noodzakelijk, maar je hebt dan voor je kids een eiland vol speelkameraadjes. Hoe leuk is dat! Van mei tot en met september heb je de meeste kans op lekker zonnig (strand)weer maar je moet een beetje geluk hebben. Het blijft toch Nederland. Neem wel altijd iets warms of een goed windjack mee want het kan er flink waaien en dan kan het knap fris aanvoelen… zeker bij het kampvuurtje op het strand.

De boot naar Ameland

Wij hebben ervoor gekozen de auto mee te nemen, maar je kunt deze ook parkeren vlakbij de boot. Eenmaal op Ameland huur je dan fietsen en je bagage wordt nabezorgd door het fietsverhuurbedrijf. Wat een systeem he! De boottocht zelf duurt 45 minuten, er is een binnenruimte met genoeg bankjes voor iedereen. Bij het winkeltje kun je wat lekkers halen of alvast lunchen en zo vliegen die 45 minuten voorbij. Je kan ook lekker uitwaaien op het buitendek, de kop vol in wind. En als je geluk hebt zie je op een zandbank wel zeehondjes. Er zijn meerdere vaardiensten per dag, maar zeker wanneer je je eigen auto wilt meenemen is reserveren aan te raden. Wij vonden dat fijn om zo toch iets flexibeler te zijn, want ondanks dat het eiland maar 25km lang is, is dat op de fiets met wind tegen toch wat pittig. Het meenemen van de auto is overigens niet goedkoop. Wij betaalden in het hoogseizoen ruim 95 euro voor alleen de auto. Klik hier voor het reserveren van je plekje op de boot naar Ameland met kinderen.

Wat gaan we doen?

Je hoeft je niet te vervelen op Ameland met kinderen, zeker niet wanneer je houdt van natuur en buiten zijn. Uitwaaien aan het strand (men zegt het schoonste strand van Nederland), zandkastelen bouwen, fietsen door de duinen en de vuurtoren beklimmen.

Ameland is echt een fietseiland. 100 kilometer aan fietspaden, vooral langs het strand en door de duinen. Wij huurden onze fietsen bij Nobel fietsverhuur, via het Stayokay hostel waar we sliepen, maar Ameland kent vele fietsverhuurbedrijven. Fynn is er nog te jong voor, maar ik vond de tandem met kinderfiets voorop ontzettend leuk. Zo help je elkaar een beetje met wind tegen en het is daarnaast hartstikke gezellig. Naast de tandem kun je ook bakfietsen huren, skelters of fietsen met zitje voor- of achterop. En uiteraard heeft ook de elektrische fiets z’n intrede gedaan op Ameland. Geen overbodige luxe met twee kinderen bij je op de fiets, heuveltje op, heuveltje af door de duinen. Mochten ze liever zelf fietsen, ook dat kan. Je kunt ook kinderfietsen huren. Wij betaalden voor onze fiets met versnelling € 8,50 per dag.

Ga de uitdaging aan en klim de 236 treden van de Bornrif vuurtoren op. Eenmaal boven wacht een spectaculair uitzicht en is een oude werkkamer ingericht. Op de 15 verdiepingen die je passeert zijn diverse exposities en vertellen oud vuurtorenwachters (digitaal) hun verhalen. De vuurtoren is in de zomermaanden iedere dag open vanaf 13:00 uur.

Ik ben zelf niet zo’n museumganger, laat mij maar lekker buiten zijn. Maar Ameland kent een aantal musea welke ook voor kinderen erg leuk zijn. Het landbouw-jutters museum “Swartwoude” bijvoorbeeld. Je krijgt een kijkje in het juttersleven en op de boerderij lopen de boerderijdieren vrij rond. Leuk voor de allerkleinsten. Of maak een reis door het natuurcentrum op Ameland met kinderen. In het grote aquarium vinden op vaste tijden voorstellingen plaats, je speelt een memoriespel en kunt testen hoe duurzaam je zelf bent.

Wanneer je op Ameland met kinderen bent tijdens een van de 14x per jaar dat de tewaterlating van de paardenreddingsboot wordt gedemonstreerd, dan mag je dat eigenlijk niet missen. Een eeuwenoude traditie waarbij de paarden met veel geweld de reddingboot in zee trekken, wordt speciaal voor de bezoekers nog gedemonstreerd. Dieptepunt in de geschiedenis van de reddingsboot; de dood van acht paarden bij de tewaterlating. Een gedenksteen vlak bij het reddingbootpad herinnert daar nog aan.

Wij sliepen in het Stayokay hostel, midden in de duinen en op een paar honderd meter van het strand. Vanuit het hostel worden verschillende activiteiten georganiseerd op Ameland met kinderen; schat zoeken, kampvuurtje maken en koekjes bakken. Je leest er meer over op mijn blog over dit kinderparadijsje.

In de dorpjes Nes, Hollum en Ballum vind je de gezellige straatjes, met schattige huisjes, souvenirwinkeltjes en fijne terrasjes. Ga op wadexcursie, maak een strandwandeling of ga op robbenjacht. Alle activiteiten (voor jong en oud) vind je op de website van het VVV op Ameland. Daar staat overigens ook vermeld welke musea rolstoel toegankelijk zijn. En dus ook kinderwagen vriendelijk.

Waar slapen we op Ameland met kinderen?

Een groot deel van de economie op Ameland draait op het toerisme. Tijd voor een paar leuke weetjes: jaarlijks brengen zo’n 550.000 mensen een bezoek aan Ameland en vinden er 1,9 miljoen overnachtingen plaats. Waar slapen al die mensen hoor ik je denken… Nou, Ameland heeft bijna 22.000 toeristische slaapplaatsen en heeft daarmee de grootste beddencapaciteit van de Friese Waddeneilanden. Duss… Stacaravans, campingplekken, B&B, bungalows, guesthouses, groepsaccommodaties, hostels en hotels, wat je wilt… Keuze genoeg, maar ik zou zelf, zeker in de vakanties, van te voren reserveren.

Hapjes en drankjes

Je vindt genoeg restaurantjes waar je op Ameland met kinderen terecht kunt. Pannenkoeken, pizza, burgertje met frietjes, je hoeft er niet ver voor te zoeken. Wij aten heerlijke pannenkoeken bij ‘onder de vuurtoren’, smulden van een burger bij restaurant ‘1761’ (waar we overigens ook heerlijk geslapen hebben de laatste nacht op Ameland) en aten het lekkerste toetje bij beachclub ‘The Sunset’. Vraag daar naar een Amelander gebakje bij de koffie. Je krijgt een wentelteef-achtig gebakje met kaneel en een Amelander Nobeltje. Ook een echte aanrader voor ‘uit het vuistje’: Amelander pof. Je koopt ze gewoon bij de bakker. Het zijn een soort van grote krentenbollen gevuld met roomboter, kaneel en basterdsuiker. Hmm, zooo lekker!

Ga je binnenkort naar Ameland met kinderen, neem je dan een zakje met Amelander poffen voor me mee?

Blijf ons volgen en deel onze avonturen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *